Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Emekli Bir Ceza Hakiminin Yüreğinden.Hepimize..

Yazan : Kadri Serhat Dabakoğlu [Yazarla İletişim]
Avukat

Makale Özeti
Görev Namustur.Yapmayan Namussuzdur

Emekli Bir Ceza Hakiminin Yüreğinden
Hepimize…


Benim babam dökülmemiş ama çok uzunca zamandan beri tek bir siyah tel barındırmayan saçları ,tatil günlerinde dahi takmayı ihmal etmediği kravatı,kibar ve vakur duruşunu öne çıkaran jest ve mimikleri ile seksenli yaşlarını süren emekli bir ceza hakimi.

-Bana hamile olduğu için mi ?Yoksa tayin olduğu ücra kasabada eşini yalnız bırak istemeyişinden mi? Veya 60lı yılların kadınların çalışmasını fiili olarak hem pek kabul etmeyen hem de buna pek de gerek duymayan rahat ortamından mı? Ya da hepsinden birer parça taşıyan bir başka ruh halinden midir nedir? bilememişimdir- Hukuk Fakültesini 4. sınıftan terk eden eşi–annemle- birlikte Mardin in Mazıdağ ilçesinde başlayan meslek yaşamını yıllar sonra yaş haddinden emekli olduğu İzmir 4.Asliye Ceza Mahkemesi Hakimliği ile noktalayan bir adam benim babam.

Aradaki 36 seneye sırasıyla Mazıdağ,Kozaklı Devrek,Nazilli Turgutlu -ve hala tartışılan hali ile -Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanlığı,İzmir Hakimliği sığdırmış.

Ve sonrasında bir dönem görev yaptığı Turgutlu ilçesini çokça da iki erkek çocuğunun bu şehre yerleşmiş olması nedeni ile ikametgahı olarak seçmiş.

Geçen gece avukatlık mesleğinin insanın üzerine yüklediği insanı adeta esir alan ve hatta yakınları ile irtibatını engelleyen telaşından ve sorumluluk duygusundan sıyrılıp ziyaretine gittim.

Koltuğumun altında getirdiğim;özel seri bir ufak şişe rakı eşliğinde oturduk anneciğimin özenle hazırladığı –ve hep beni az görüyor olmaktan yakındığı-yemek masasına

Gecenin bir yerinde babam:

Seksenli yaşların ve az önce içilmiş iki tek rakının bir nebze daha çatallaştırdığı, bir nebze daha anlamlaştırdığı ses tonu ile sakin ama vurgulu bir şekilde “Benim babam yani seni deden ;Görev namustur.Yapmayan namussuzdur derdi.” dedi

Ve aynı cümleyi içerdiği anlamı idrak edebilmem için her seferinde daha duyarlaşan sesi ile birkaç kez daha tekrarladı. “Görev namustur.Yapmayan namussuzdur.Benim babam …Yani senin deden..Görev namus…”

Bir solukluk duraksama sonrasında görevini layiki veçhile yapmış insanların gururlu iç huzuru ile sözlerini sürdürdü: “ Ben bunu meslek yaşantımda şiar edindim.Bu nedenle terfilerim sıklıkla da mümtazen olmuştur.”

Terfi etmenin kademeleri olduğunu biliyordum.Ama mümtazen terfi ne demekti açıkçası bilemiyordum Biraz da şimdiye kadar kayıtsız kalmış olmamın utancı ile sordum. Halen geçerli midir bilmiyorum ama yüzde 85 ve üzerindeki iş oranı neticesinde terfi etmek mümtazen terfi olarak adlandırılıyormuş.

Yüzde 97.97 yani yüzde 98 dir”dedi benim bir terfi derecem.

Rakamsal olarak uyumlu yüzde 97.97 lik başarı seviyesini dile getirirken
-yüzünü mesleğe yeni atanmış genç bir hakim yüzüne dönüştürüveren- gözlerindeki ışık ve yüreğindeki heyecan hakikaten görülmeye değerdi…

Benim babam Kenan Müfit DABAKOĞLU emekli olduğunda bayrağı bir sonraki meslektaşına verdi.

Bayrağı teslim alan nice meslektaşının aynı gayret ve şevkle mesleğine sarıldığına ,yüzde 97.97 lik terfi oranını yakaladığına ve hatta yeni rekorlar kırdığına bendeniz hukukçu olmam münasebetiyle bizzat defalarca tanık oldum.

Bu yazı Görev Namustur Yapmayan Namussuzdur ilkesini şiar edinmiş ve bu ilke doğrultusunda gecesini gündüzüne katmış bu hukukçulara naçizane teşekkür mahiyetinde kalemealınmıştır…Ekim 2012

Av.K.Serhat DABAKOĞLU

"Bu yazı www.sdabakoglu.av.tr adresinde yayınlanmıştır." Yukarıdaki ibare eklenmek şartı ile yazarın izni alınmaksızın Fikir ve Sanat Eserleri Kanuna uygun alıntı yapılabilir.

Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Emekli Bir Ceza Hakiminin Yüreğinden.Hepimize.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Kadri Serhat Dabakoğlu'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
29-10-2012 - 18:23
(4194 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 5 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 5 okuyucu (100%) makaleyi yararlı bulurken, 0 okuyucu (0%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
3560
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 6 saat 23 dakika 12 saniye önce.
* Ortalama Günde 0,85 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 5614, Kelime Sayısı : 541, Boyut : 5,48 Kb.
* 3 kez yazdırıldı.
* 4 kez indirildi.
* Henüz yazarla iletişime geçen okuyucu yok.
* Makale No : 1529
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03436899 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.