Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Avukatlık Sınavı

Yazan : İbrahim Kovancı [Yazarla İletişim]
hukuk öğrencisi

Makale Özeti
Avukatlık sınavı gerekli mi?
Yazarın Notu
bu makalem başkent hukuk topluluğunun çıkarttığı "söz hakkı" adlı dergide yayınlanmıştır.

YENİ BİR SINAVA VAR MISINIZ?



Geçmişten günümüze gerek bizim toplumumuzda,gerekse diğer toplumlarda avukatlık mesleği,yargılamanın vazgeçilemezi olmuştur. Bu vazgeçilemezliğin sebebi de mesleğin bir hak arama mesleği olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bu mesleği yapacak kişilerde de belli başlı bazı şartların mevcudiyetini aramak kaçınılmaz hale gelmektedir.Bunun içinde meslek kalitesinin artırılması için birtakım çözüm yolları üretilmeye çalışılmıştır.

Ülkemizde de avukatların mesleki yeterliliği uzunca bir süre gündemde yer tutmuştu. Buna kısmen de olsa bir çözüm bulmak amacıyla avukatlık sınavı getirilmiştir ve bu sınava hukuk fakültelerine 2001 yılı ve sonrası kayıt yaptıranların tabii olacağı hükmü getirildi. Bu sınav bazı adaletsizlikleri beraberinde getirmiş olsa da aslında meslek kalitesini arttırmaya yönelik bir sınav olduğu kanaatindeyim çünkü bu sınav olmasaydı günümüzde sayıları otuzbeşe ulaşmış olan hukuk fakültelerinden mezun olanlar hiçbir şart aranmadan avukatlık yapabilme hakkına stajlarını tamamlamaları ile sahip oluyorlardı,bu da meslek kalitesinin düşmesini kaçınılmaz hale getiriyordu. Bu kalite sorununu aşabilmek amacıyla üstte de bahsi geçmiş olan avukatlık sınavı getirildi. Bu sınavı kabullenemeyenler olsa da bence bu sınav gercekten gerekliydi.

Neden derseniz?Avukatlık mahiyeti dolayısıyla önemli bir meslektir ve bu mesleği yapmak için hukuk fakültesi mezunu olmak yetmemektedir. Zaten avukatlık sınavında sıralama usulü olmaması, sadece yetmiş puan şartı olması,bu sınavın amacının kaliteyi artırmak olduğunun göstergesidir.Sınavın sağladığı baska bir avantaj ise sınav sonucunda barolarda meydana gelen yığılmaları engellemektir.Gerçekten günümüzde barolarda meydana gelen yığılma sonucu avukatlar maddi yönden çok zor duruma düşmüştür. Bu da bu meslek için bir sınırlama şartını getirmiştir. Çünkü dünyanın her yerinde avukatlık mesleğinin doğru ve hukuka uygun şekilde yapılabilmesi amacıyla bu mesleği yürüten avukatların belli bir refah seviyesinin altına düşmemesi için önlemler alınmıştır. Hatta Avrupa’da bazı ülkelerde stajyer avukatlara,aylık olarak asgari ücretin en az üç katı olmak kaydıyla,devlet tarafından maaş ödenmektedir. Tüm bunların amacıysa yargılmanın temel taşlarından olan avukatlık mesleğinin hakkınca yerine getirilebilmesinin sağlanmasıdır. Avukatlık sınavının getirilmesinin bir başka sebebi de mesleğin bir kamu hizmeti olmasındandır. Yani avukatlık unvanı kazanmış hukuk fakültesi mezunları bu hizmeti yerine getirirken,vatandaşların hakkını savunacaklardır. Bu savunmada avukatın niteliğinin ne kadar önemli olduğu herkesçe bilinmektedir çünkü vatandaşın hakkının gereği gibi savunulabilmesi için avukatın yeterli bilgi ve birikime sahip olması gerekir.

Tüm bu açıklamalardan sonra avukatlık gibi kutsal bir mesleğin yapılabilmesi için bazı şartların aranması kadar doğal birşey yoktur ve vatandaşların hakkının önemine değer verilen toplumumuzda,bu hakkı savunacak kişilerin mesleki yeterliliğini ölçecek sınavın getirilmesi,vatandaşa verilen değeri gösterir. Dolayısıyla avukatlık sınavının haksızlık getirdiği düşüncesine katılmamakla beraber, bu sınavın vatandaşların hakkının savunulması ve meslek kalitesinin artırılması için gerekli olduğu düşüncesindeyim ve bu sınava girecek arkadaşlarıma şimdiden başarılar dilerim!

İbrahim Kovancı
Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Avukatlık Sınavı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı İbrahim Kovancı'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
» Makale Bilgileri
Tarih
11-05-2006 - 23:19
(6521 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 100 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 55 okuyucu (55%) makaleyi yararlı bulurken, 45 okuyucu (45%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
47856
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 3 saat 21 dakika 54 saniye önce.
* Ortalama Günde 7,34 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 3971, Kelime Sayısı : 418, Boyut : 3,88 Kb.
* 106 kez yazdırıldı.
* 2 kez arkadaşa gönderildi.
* 115 kez indirildi.
* 23 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 280
Yorumlar : 27
mesleki kalite ve hakka verilen önem açısından bu sınav gerekli çünkü hukuk fakültelerinde verilen eğitim bunu sağlayacak düzeyde değil eğitim şartları bizi öğrenmeye değil dersleri geçmeye yönlendiri... (...)
Arkadaşıma katılmakla beraber açıklanan sınav tarihinin yarıttığı belirsizlige değinmek istiyorum.Ben halen avukatlık stajını yapan ve sınava tabi olan biri olarak bu konuda haksızlık yapıldığı düşünc... (...)
sevgili kardeş sizin sınavı kabuleder bir açıklamada bulunmanızı hukuk fakültesini yeni bitirmiş bir kişi olarak tasvip edemiyorum.anlamakta da güçlük çekiyorum Zira bu yorumunuz öğrenci psikolojisi... (...)
adaletsizlik bu sınavın ortaya çıkması demiycem.adaletsiz bir durum yok ortada sorun hukuk fakültelerimizin tam donanıma sahip olomadan sayılarının her gün artması.eğitimde belirli bir seviye yakalanm... (...)
Arkadaşlar ben de bir hukuk fakültesi öğrencisi olarak avukatlık yeterlilik sınavını kabüllenici bu tutumunuzu hakkikaten anlayabilmiş değilim.Biz zaten ÖSS gibi bir sınavı atlatarak ve fakülteden mez... (...)
avukatlık sınavı konusunda en rahatsız olduğum konu bu sınavı savunanların gerekçeleridir. çünkü şu ana kadar maalesef bu sınavın gerçek amacını açıklayabilmiş bir tekm yorum bile duymadım....(...)
Liberal toplum düzeninde yer bulmuş sektörlerden biri olan; serbest meslek grupları içinde yer alan avukatlık mesleği, adından anlaşıldığı gibi, kamu yararına da olsa, özel bir sektördür. Bu mesleğin ... (...)
bence avukatlık sınavı farklı bir şekilde yapılmalı.avukatlık mesleği icra edebilecek kişiler yapılacak bir test sınavıyla (ve özellikle ösym nin yaptığı sınavla)değerlendirilemez.sınav yapılması yanl... (...)
avukatlık mesleği onurlu bir meslek olmasının yanısıra kişilerin bilgilerinin kontrol edildiği ve bir yarışma edasıyla insanların birbiriyle yarıştırıldığı bir sınava tabi olması nedeniyle bu onurunda... (...)
avukatlık sınavının gerekli olduğu konusunda bircok kişiye katılıyorum.bu hem yığılmaları önleyecek hemde mesleki acıdan daha donanımlı bir avukat camiasının olusmasını sağlayacak.fakat sınav bildiğim... (...)
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04017806 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.