Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Toplu İş Sözleşmesinin Uygulama Alanına Giren Kişiler

Yazan : Erol Karaoğlu [Yazarla İletişim]

Yazarın Notu
Makale Mayıs 2003 tarihlidir.

1- Genel Bakımdan
1982 Anayasasının 53. Maddesinde işçiler1 ve işverenlerin karşılıklı olarak ekonomik sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek maksadıyla Toplu İş Sözleşmesi yapma hakkına sahip olduğundan bahsetmiştir.
41212 sayılı K. (M.4) ile ek bir fıkra getirilmiş, buna göre anayasanın 128. Maddesine giren kamu görevlilerinin kanunla kendi aralarında kurmalarına cevap verilecek olan ancak 53/1-2 ye göre toplu iş sözleşmesi yapma hakkı ve 54 e göre de grev ve lokavt hakkı olmayan sendikalar ve üst kuruluşları da üyeleri adına yargı merciine başvurabileceği hükmü getirilmiştir. Ayrıca bu nitelikleri kuruluşların idare ile amaçları doğrultusunda toplu görüşme yapacakları belirlenmiştir.
Bir iş yerinde toplu iş sözleşmesi yapılmış ise o iş bir daha toplu iş sözleşmesi yapılamaz ve uygulanamaz. (53/4)
Toplu iş sözleşmesi ile ilgili ayrıntılı düzenlemeler içeren yasa 28223 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt kanunudur.
Toplu iş hukukunun kişiler açısından uygulama alanı ile ilgili olarak Toplu iş sözleşmesi Grev ve Lokavt kanununda ayrıntılı düzenlemeler ve 275 sayılı iş kanununda bulunmayan ve o dönem problem teşkil eden uygulamalarında açıklık getirilmiştir.
2- Toplu İş Hukukunun Uygulama Alanına Dahil Kişiler
Toplu iş sözleşmesinin uygulama alanına dahil kişiler;
- Sözleşmeye taraf olan işveren sendikasının üyesi olan işveren
- Sözleşmeye taraf olan işveren sendikasının üyesi olmayan işveren
- Sözleşmeye taraf olan işçi sendikasının üyesi olan işçiler
- Sözleşmeye taraf olan işçi sendikasının üye olmayan işçilerinde belli koşullar altında Toplu iş sözleşmesi kapsamına girebilecektir.
Toplu iş sözleşmelerinden yararlanacak olan bir takım yükümler getirilmiş (sendika üyeliği, üye olmayanların yararlanmak için dayanışma aidatı ödemesi gibi) bu yükümlülükleri yerine getirdiğinde Toplu İş Sözleşmesinden yararlandırılmaları kararlaştırılmıştır.
3- Toplu İş Sözleşmesinden Yararlanacak Kişiler
Toplu iş sözleşmesinden yararlanacaklar Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu m.9 da belirtilmiştir.
Buna göre TİS ten Toplu iş sözleşmesine taraf olan sendika üyesi olan işçiler, söz konusu sendikaya üye olmayan ama dayanışma aidatı ödeyerek yararlanan işçiler ile bir Toplu iş sözleşmesinin TİSGLK m 11 deki şartları taşıması halinde diğer iş kollarına da teşmil edilmesiyle yararlanacak olan işçiler girer.
a- Toplu İş Sözleşmesine Taraf Olan Sendika Üyesi İşçiler
TİSGLK m 9 da açıkça taraf işçi sendikalarına üye olan işçilerin TİS ten yararlandırılacağından bahsedilmiştir.
Buna göre söz konusu işçinin TİS ten yararlanabilmesi için TİS’e taraf olan sendikanın üyesi bulunması zorunludur. Bu üyelik sendikalar kanununa göre geçirli bir üyelik olmak zorundadır.
Bu hükmün uygulanmasında TİS’in kapsam ve düzeyinin (işyeri-işyerleri-işletme bazında) önemli olmadığı söylenmektedir.4
Üyelerin TİS ten ne zamandan itibaren yararlanacağı da TİSGLK da gösterilmiştir. Buna göre TİS in imzalanması sırasında üye olanlar, TİS in imzalanmasından sonra üye olanlar gibi ikili bir ayrım yapılabilir.
1- İmza Tarihinde Üye Olanlar
Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf sendikaya üye olan işçiler yürürlük tarihinden itibaren TİS ten yararlanırlar.
Ayrıca imza tarihinde taraf sendikaya üye olan işçilerde TİS in yürürlük tarihinin imza tarihinden evvelki bir tarih olarak kararlaştırmaları halinde kararlaştırılan tarihten itibaren sözleşmeden yararlanacaklardır. 5 Ancak bu geriye götürerek yararlanma işçinin işe girdiği tarihten önceye götürülmeyecektir.6


2- İmza Tarihinden Sonra Üye Olanlar
TİSGLK da işçinin TİS imzalandıktan sonra söz konusu sendikaya üye olması durumunda TİS’den, üye olduğunun sendikaca işverene bildirilmesinden itibaren yararlanacaklardır.
Toplu iş sözleşmesinin bağlayıcılığı işçinin işçi sendikasıyla ilişkisinin kesilmesi halinde sona erer. Taraf işci sendikasından çıkan işçiler bu sendikanın taraf olduğu TİS ten yararlanamayanlar yararlanmak arzusundalar ise TİSGLK 9/3 c göre dayanışma aidatı ödeyerek sadece TİS ten yararlanabilirler.
İşçi söz konusu işyerinden sürekli olarak ayrılmış ve sendika üyeliğini koruyor olsa da TİS den yararlanamayacağı7 söylenmektedir. Geçici ayrılmada veya işçiyi TİS e tabi başka bir işyerine nakletmesi halinde ise işçinin TİS ten yararlanması devam mecburiyeti vardır.
b- Toplu İş Sözleşmesine Taraf Olan Sendika Üyesi Olmayan İşçiler
TİSKGLK nın 9. Maddesinin hükmü karşısında taraf sendika üyesi olmayan işçinin TİS ten yararlanmayacağı anlaşılmaktadır.
Sözleşmeye taraf işçi sendikasına üye olmayan işçilerin Toplu İş sözleşmesinden yararlanmaları dayanışma aidatı ödenmesi kaydı ile veya sendikanın bu işçiyi TİS ten yararlanması yönünde bir muvafakati ile söz konusu olabilecektir.
1- Dayanışma Aidatı Ödeyerek Sözleşmeden Yararlanma
TİSGLK ya göre sözleşmeye taraf olan sendikanın üyesi olmayan işçilerin dayanışma aidatı ödeyerek TİS den yararlanabileceği hükmü getirmiştir. Burada taraf sendikaya üye olmayan işçi kapsamına TİS imzalandıktan sonra taraf sendikaya üye olmayanlar, ayrıca TİS imzalanmasından sonra işyerine giren fakat taraf işçisinde üye olmayanları kapsar.
2758 sayılı eski iş kanunun uygulaması sırasında yürüklükte olan 274 sayılı sendikalar kanununun 21. maddesi hükmü o sendikadan yararlanacak olanlar için sendikanın muvafakatinin aranmasını zorunlu kılmakta idi. Bu da o dönem için bir sorun yaratmakta idi. Toplu iş sözleşmesinden yararlanmak isteyen işçi dayanışma aidatı ödeyecek ama sendikanın muvafakatini almak zorunda kalacak mıydı ? Bu sorun 1979 tarihli Yargıtay içtihadı birleştirme kararı9 ile o dönem için çözümlenmişti. Bu karara göre sözleşmeye taraf olan sendikaya üye olmayan ama sözleşmeden yararlanmak isteyen işçi için sendikanın buna muvafakat göstermesi aranmayacaktı.
2882 sayılı TİSGLK açısından ise böyle bir tartışma m 9/3 deki “İşçi sendikasının muvafakati aranmaz” ibaresiyle ortadan kalkmıştır. Demek ki mevzuatımıza göre taraf sendikaya üye olmayan işçi sendikanın muvafakatini almak zorunda olmaksızın dayanışma aidatı ödeyerek TİS ten yararlanabilecektir.
275 sayılı eski iş kanununda da sendika üyeliğinden ayrılanların sözleşmeden yararlanacağı hükmü (6/1a) getirilmiştir.10 Yeni TİSGLK da ise taraf sendikadan ayrılanların ayrıldıktan sonra TİS ten yararlanmaların dayanışma aidatı ödemeye bağlamıştır. Yeni kanunun böyle bir sistemi benimsemesi toplu iş sözleşmesi yapma sırasında emeği geçmiş olan işçileri diğer işçiler karşısında olumsuz duruma sokması gibi sebeplerle11 eleştirilmiştir.
Dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlanma anı talep tarihidir. Yararlanma talep tarihinden itibaren söz konusudur.
Dayanışma Ödentisi Nedir?
Dayanışma ödentisi sendikasız yada başka sendikaya üye olan işçilerin söz konusu TİS ten yararlanabilmeleri için sendikaya ödenen bir miktar para12 olarak tanımlanabilir.
Dayanışma ödentisi sendikaya üye olma özgürlüğü ve herhangi bir yüküm üstlenmeden sendikal faaliyetlerden diğer üyeler gibi yararlanmanın eşitlik ilkesine aykırı olması esprisine dayanır.13 Yani kişi sendikaya üye olan diğer üyelerle eşit haklara sahip olması sendikaya üye olup aidat ödeyen üyeler açısından bir olumsuzluk olurken, sendikaya üye olmaması dolayısıyla toplu iş sözleşmesinden yararlanamaması sonucunun işçi açısından sendika özgürlüğü ile bağdaşmamasıyla alakalıdır.
Dayanışma ödentisinin miktarı üyelik aidatının (2/3) üçte ikisi olarak kararlaştırılmıştır. Sendika üyelik ödentisinin sendikalar kanunun m 23/ııı e göre “İşçinin ödeyeceği aylık üyelik ödentisinin o işçinin bir günlük çıplak ücretinin geçemeyeceği hükmü getirilmiştir. Dayanışma ödentisi de üyelik ödentisinin üçte ikisi olacağına göre sendikalar kanunun m 23/3 sınırlaması göz önüne alınmak gerek.
Dayanışma ödentisinin üyelik ödentisinden az tutulmasının esprisi ise, dayanışma ödentisi ile sadece Toplu İş Sözleşmesinden yararlanılabilmektedir.14 Ancak sendikalar kanunu m 36 ya göre sendikaların muvafakat etmesiyle de söz konusu işçi Toplu İş sözleşmesi dışındaki birçok haktan da yararlanabilecektir.
Sonuç olarak dayanışma aidatı ödeyerek sözleşmeden, taraf sendika üyesi olmayan işçi söz konusu sendikanın muvafakati olmaksızın ve talep tarihinden itibaren yararlanabilecektir.
Talebin işverene ulaştığını ispat işçiye düşmektedir denilmektedir15 Yargıtay16 doktrinde.
2- Taraf Sendikanın Muvafakati İle
Sendikalar kanununu 36. Maddesinde işçi, işveren sendika ve konfederasyonlarının kendi faaliyetleri ile üyelerine sağladıkları hak ve menfaatlerin üyesi olmayanlara uygulanması söz konusu sendika ve konfederasyonların muvafakatiyle olmaktadır demiştir.
Demek ki taraf sendikaya üye olmayan ve dayanışma aidatı da ödemeyen işçi eğer sendika veya konfederasyonun muvafakati varsa toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecektir.
Sendikalar kanunun 36. Maddesinde muvafakatle işçinin sendikal hak ve faaliyetlerden yararlanabileceğini belirten toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt kanununun hükümleri saklıdır demiştir.
Bu ayrı tutuş TİSGLK ya göre taraf sendikaya üye olmayan işçinin dayanışma aidatı ödemesi ve sözleşmenin Bakanlar Kurulu Kararı ile temsil edilmesi halinde sendikanın muvafakatına gerek olmadığını bildirmek için konmuştur.17
Sendikanın söz konusu muvafakatının aynı zamanda yazılı olması sendikalar kanunu m 36 ya göre yeterli ve gereklidir.
c- Sözleşmenin Teşmili İle Sözleşmeden Yararlanma
Tesmil bir Toplu iş sözleşmesinin Bakanlar kurulu kararı ile sözleşme dışındaki işkolunda çalışan işçileri de kapsamasıdır.
Tesmilin söz konusu olmasında çeşitli gerekçeler öne sürülmüştür. Buna göre toplu iş sözleşmesinden o işkolundaki kapsam dışı işçilerinde yararlanması 18, ayrıca toplu iş sözleşmesine taraf işyerindeki parasal hakların artırdığı maliyet sebebi ile sözleşmeye taraf olmayan işyeri arasındaki haksız rekabetin engellenmesi de 19 amaçlanmıştır. Ayrıca toplu iş sözleşmesine tabi olmayan işyerinin TİS e tabi işyerine oranla daha düşük ücretle işçi çalıştırmak istemesi de20 tesmil kararının gerekçesi olarak algılanabilir.
Tesmil kararının niteliği tartışmalara konu olmuştur. Sonuçta tesmil kararının bir idari tasarruf olduğu21 belirtilmiştir.
Tesmil TİSGLK m 11 de düzenlenmiştir. Bu madde göz önünde bulundurulduğunda tesmil uygulamasının şartları söylece belirtilebilir.
İlk olarak tesmil edilecek toplu iş sözleşmesinin işkolunda çalışan işçilerin %10 unu temsil eden ve o işkolunda en çok üyeye sahip bulunan sendika tarafından yapılmalıdır. Buna göre tesmil edilecek toplu iş sözleşmesi öncelikle o işkolundaki %10 u temsil eden bir sendika tarafından yapılacaktır. %10 un üstünde birçok sendika söz konusu ise bunlardan ise en çok üyeye sahip olan sendikanın yapmış olduğu TİS tesmil edilecektir.
Peki %10 u geçen sendikalar arasında en çok üyeye sahip olan sendikanın birden fazla toplu iş sözleşmesi varsa bu sözleşmelerden tesmil edileceklerin bir öncelik sırası (işçi yararlanması gibi) olacak mıdır? Burada bir öncelik sırası aranmayacaktır. Yani bu sendikanın yaptığı ve en çok işçinin yararlandığı sözleşme olması yönünde bir sorun yoktur.22
İkinci olarak, Bakanlar Kurulu tarafından tesmilin gerçekleşebilmesi için o işkolundaki işçi ve işveren sendikaları veyahut işverenlerden birinin yada çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının talepte bulunması gerekir. Demek ki tesmilin gerçekleşebilmesi için talep şartı lazımdır.
Talepte bulunabileceklerde
* O işkolundaki işçi işveren sendikaları
* Yada işverenlerden biri
* Veyahut Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır.
Üçüncü olarak tesmil kararı için bir gerekçe aranıp aranmaması hususudur. Bu konuda TISGLK da bir açıklık söz konusu değildir. Ancak TİSGLK m.11/1-2 de Tesmil kararı gerekçeli olmalıdır hükmü karşısında tesmil kararı alınmasını gerektirecek bir sebebin bulunmasını arayanlar23 vardır.
Dördüncü olarak tesmil için bir Toplu İş Sözleşmesinin bulunması gerekir. TİSGL kanununa uygun olarak yapılmış, geçerli olmalıdır. TİS in geçersizliğini gerektirecek bir sebep varsa alınmış olan tesmil kararı da o oranda geçersizdir.
Beşinci olarak tesmil kararı alınmadan yüksek hakem kurulunun görüşüne başvurmak lazımdır. Yüksek hakem kuruluna başvurulduktan sonra Hakem kurulu görüşünü 30 gün içinde açıklamak durumundadır. Bakanlar kurulu yüksek hakem kurulu kararı ile bağlı da değildir.24
Altıncı olarak Bakanlar Kurulunun tesmil konusunda karar vermesi gerekmektedir. Bakanlar Kurulu bu kararı kısmen veya tamamen TİS i değiştirerek verebilir. Tesmil kararını ancak Bakanlar Kurulu TİSGLK ya göre de bunun gerekçesini tesmil kararnamesinde açıklamak durumundadır.
TİSGLK m. 11/5 e göre Bakanlar Kurulu Toplu İş Sözleşmesinin sadece normatif bölümünü tesmile konu edebilecektir. Tarafların hak-borç ilişkisini düzenleyen bölümleri tesmil dışındadır.25
Bakanlar Kurulunun tesmil kararı verirken gerekli gördüğü kısmi değişik yapma hakkını uygulamada esnek kullanmayışı birçok sorun doğurmuştur. Bakanlar Kurulunun verdiği tesmil kararları zaman zaman işverenlerin tepkisini çekmiş uyuşmazlıklar çıkmasına neden olmuştur.26 Bu tesmil kararları özellikle geçmişe uygulana bilinir kılınmaları nedeniyle sorun doğurmuştur.
1991 yılında Tek Gıda İş Sendikası ile Golden çikolata ve Şekerleme San.Tic.A.Ş. arasında gıda sanayi işkolunda akdedilen Toplu İş Sözleşmesi bu işkolundaki 39 işyerine tesmil edilmiştir.27 Bu tesmil edilen sözleşmeler geçmişe etkili kılınmış ve bu durum işverenleri kaldıramayacağı yükümlülük altına sokulmuştur28 denilmiştir.
Bu durumda tesmil kararı geçmişe etkili olarak verilmişse Danıştay a göre geçmişe etkili olma kararı söz konusu tesmil kapsamına alınan işyerlerini ağır ve kaldıramayacakları bir yük altında bırakır29 denilmiştir.30
Tesmil kararını bakanlar kurulu gerekli gördüğü zaman ve gerekçesini de açıklayarak tesmil kararını kaldırmaya yetkilidir. (TİSGLK m13/4) Ayrıca Toplu iş Sözleşmesinin kararlaştırılan süresinin dolmasıyla da tesmil kararı ortadan kalkar.(m.11/3)
Toplu iş sözleşmesinin ortadan kalkması durumunda yeni bir toplu iş sözleşmesi yapılıp yürürlüğe girene dek iş sözleşmesi hükmü olarak uygulama alanı bulur.31
d- Sözleşmeden Yararlanma Koşulları Gerçekleşmemesine Rağmen Bazı İşçilerin Toplu İş Sözleşmesinden Yararlandırılması Durumu.
Toplu iş sözleşmesinden yararlanma koşullarını sağlamamasına rağmen bir işçiyi işveren işyerinde yürürlükte olan toplu iş sözleşmesinden yararlandırabilir. Bu durumda sonuç ne olacaktır?
Bu durumda işçiyi toplu iş sözleşmesinden yararlandırıp işverenden işçi sendikası dayanışma aidatı isteyebilecek ve eğer işveren söz konusu işçi sendikasına dayanışma aidatı ödememekte ısrar ederse ilgili işverene karşı tazminat davası ikame edebilecektir.32
Ancak sendikanın işverenden bu taleplerde bulunabilmesi için bazı şartları vardır.
* Sendika toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacak bir işçiye (sendika üyesi olmayan, dayanışma aidatı ödenmeyen yada tesmille kapsama alınmayan veya sendikanın muvafakati olmadan) toplu iş sözleşmesinden yararlandırılmış olmalıdır.
* İşveren bu durumu (işçinin TİS ten yararlanamayacak kimselerden olduğunu) bilmesi
* İşçinin işveren tarafından sözleşmeden yararlandırılması.
Bu şartlar sağlandığı takdirde sözleşmeden yararlanma koşulları gerçekleşmemesine rağmen bir işçinin Toplu İş Sözleşmesinden yararlanması söz konusudur ve işverenden söz konusu taraf işçi sendikası yukarıdaki taleplerde bulunabilir.
4- Toplu İş Sözleşmesinden Yararlanamayacak Kişiler
Bazı kişiler vardır ki toplu iş sözleşmesine taraf olan işçi sendikasına üye olsalar da kanun hükmü ve uygulama gereği toplu iş sözleşmesinden yararlanamamaktadırlar.
1- Greve Katılmayan İşçiler
Greve zorunlu olarak katılmayacaklar dışında greve katılmayan ve işyerinde çalışmış bulunan taraf sendikaya üye olan veya olmayan bütün işçiler grev sonunda yapılan toplu iş sözleşmesinden yararlanamazlar. (TİSGLK 39)
Demek ki
* Grev sonunda bir TİS yapılmalı
* Bu işçiler greve zorunlu olarak katılmayanlar dışındaki o işyerinde çalışan taraf sendikaya üye olan işçiler olmalıdır.
Ayrıca bu işçilerin dayanışma aidatı ödemek kaydıyla da TİS ten yararlanmaları mümkün değildir. Fakat 38/2 ye göre TİS’e aksine hüküm konularak bu kapsamdaki işçilere TİS’ten yararlanma imkanı getirilebilir.
2- İşveren Vekili Sayılanlar
Sendikalar kanununa göre işveren vekili kapsamında(send.k göre işveren sayıldıgından) bulunanlar işçi sendikalarına üye olmadıkları için TİS ten yararlanamazlar. Ayrıca TİSGLK 62/2 ye göre de temsilci vasfıyla TİS veya toplu görüşmede taraf olarak hareket eden kişi işveren vekili sayıldığından toplu iş sözleşmesinden faydalanamazlar.
3- Kapsam Dışı Personel Statüsündekiler
Kapsam dışı personel uygulamaya mahsus bir yapılageliştir. 2882 sayılı TİSGLK da kapsam dışı personel ile ilgili bir düzenleme yoktur.
Kapsam dışı personel alanına genel olarak o işyerindeki üst düzey yöneticiler-yetkililer33, şefler, mühendisler ve bazen de tüm büro elemanları34 girmektedir.
Kapsam dışı personelin Toplu iş Hukuku dışında bırakılması hakkında yargıtayın görüşü bunun mümkün olabileceği35 yönündedir. Gerekçe olarak da TİS in kapsamına kimlerine girebileceği tarafların takdirine kalmış36 denilmektedir.
Doktrinde ise kapsam dışı personel uygulamasının eşitlik ve toplu iş sözleşmesinden yararlanma (Anayasa m 53) ilkesine aykırılık teşkil ettiğini söyleyenler37 vardır. Ayrıca Toplu iş sözleşmesinden bu personelin yoksun bırakılmasını anayasal haktan yoksunluk olarak görenlerde vardır.
Doktrindeki bazıları ise bu konuda kapsam dışı personel uygulamasında söz konusu personelin ancak kendisi muvafakat etmesi kaydıyla kapsam dışı bırakılabileceği görüşündedir.
erolkaraoglu 05.06.03


Kısaltmalar
TİS = Toplu iş sözleşmesi
TİSGLK = Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu

-------------------o0o--------------

KAYNAKLAR
1- Nuri Çelik, İş Hukuku Dersleri, İstanbul 2000
2- H.Hadi Sümer, İş Hukuku, 2002 Konya 8. Basım
3- Kenan Tunçamag, Tankut Centel, İş Hukuku Esasları, 1999
İstanbul,2.Baskı
4- A.Nevzat Odyakmaz, Sendika ve Toplu Sözleşme Hukuku, 1977
İstanbul
5- Ergun İnce Toplu iş Hukuku, 1983, İstanbul,
6- Seza Reisoğlu, TİSGLK Şerhi, 1971, Ankara



1 1961 Anayasasında Toplu İş Sözleşmesi Yapma Hakkı sadece işçi tarafına verilmiş
işveren saymamıştır.
2 23.07.1995 tarihli 4121 sayılı kanun
3 07.05.1983 tarih ve 2822 sayılı RG. 07.05.1983/18040
4 Nuri Çelik, İş Hukuku Dersleri, İstanbul 2000, S.464
5 H.Hadi Sümer, İş Hukuku, 2002 Konya 8. Basım s.230-231
6 Sümer age S.230
7 Kenan Tunçamag, Tankut Centel, İş Hukuku Esasları, 1999 İstanbul, 2. Baskı S.369
8 A.Nevzat Odyakmaz, Sendika ve Toplu Sözleşme Hukuku, 1977 İstanbul S.108
9 Çelik S.465; Yargıtay İçtihadı birleştirme kararı için 21.01.1979, E.1978/6 K 1978/1
10 Odyakmaz, S. 172
11 Çelik, iş hukuku dersleri 1986 S. 407-408
12 Tunçomag/Centel age 5. 370 vd.
13 Ergun İnce Toplu iş Hukuku, 1983, İstanbul, S.23-24
14 İnce age S.24
15 Çelik, S.466
16 Yarg.9 Hd, 04.11.1998 E.1998/13237 K. 1998/15609
17 Çelik age s. 465
18 Çelik age S.467
19 Çelik age S.467-468
20 Seza Reisoğlu, TİSGLK Şerhi, 1971, Ankara S.154
21 Reisoğlu age S.155 ayrıca dipnot 2
22 Sümer age S.254
23 Tunçomag /Centel age s.372
24 Sümer age S.255
25 Sümer age. S.255
26 1991/2327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı RG 17 Ekim 1991 21024
27 1991/2327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı RG 17 Ekim 1991 21024
28 Çelik age. S.469 (ayrıntı için)
29 Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu 31.01.1992 Y.D. İtiraz 1992/8
30 Ayrıntı ve tartışma için Çelik age. 469
31 Sümer age. S.236; Tuçomag/Centel age S.376
32 Çelik age.S.470 ayrıca dipnot 14 bkz.
33 Sümer age S.231
34 Çelik age S.472
35 Yarg.9 Hd 23.05.1995 e 1995/4219 k 1995/17027; Yargı H.Gen.K.25.04.1986 E 1985/9-835 k 1986/449
36 Çelik age S.472
37 Çelik age s.472
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Toplu İş Sözleşmesinin Uygulama Alanına Giren Kişiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Erol Karaoğlu'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
18-04-2004 - 17:50
(7313 gün önce)
Makaleyi Düzeltin
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 19 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 8 okuyucu (42%) makaleyi yararlı bulurken, 11 okuyucu (58%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
32334
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 52 dakika 2 saniye önce.
* Ortalama Günde 4,42 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 20494, Kelime Sayısı : 3171, Boyut : 20,01 Kb.
* 80 kez yazdırıldı.
* 55 kez indirildi.
* 16 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 92
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03732896 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.