Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Bilişim Suçları Ve Türk Polis Teşkilatı

Yazan : Mustafa Karabal [Yazarla İletişim]
Komiser Yardımcısı

Yazarın Notu
Makale Çağın Polisi Dergisi 2003 S.6'da da yayınlanmıştır.

Yazarlar : * Mustafa KARABAL ** Bekir PEKER *** Ali SAVRAN

Giriş
1940 yılında bilgisayarla tanışan dünyamız 30 yıl sonra yani 1970’lerde internetle buluştu. Ülkemize ise 1990’lı yıllarda geldi. İnternet kısa bir süre içinde de hayatın tüm alanlarına girmeye başladı. Bu gelişimin ardından Avrupa Birliği, interneti sanayi devriminden daha önemli olduğunu açıkladı.
Sanal bir alem olmuştu internet kullanıcılarına. Sahipsiz bir alem. Hukuku olan ama kanununu bulamayan bir alem. Sınırsız özgürlüğün keyfinin ve esaretinin beraber yaşandığı bir alem. Polisin, güvenliğin ve emniyetin olmadığı kontrolsüz bir alem. Bilginin güç olduğu, gücün bilgi olduğu alem. Her geçen gün mağdurlarına yenilerinin eklenmesiyle hukukunu, kanununu ve polisini arayan bir alem.
Bilişim Suçunun Tanımı
Bilişim sözlüklerde “bilginin elektronik cihazlarda toplanması ve işlenmesi” olarak ifade edilmektedir.
Türk Ceza Kanunununa göre ise bilişim suçunun tanımı şöyle yapılmaktadır: Bilgileri otomatik olarak işleme tabi tutmuş bir sistemden, programları, verileri veya diğer herhangi bir unsuru hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya başkasına zarar vermek üzere kullanmak, nakletmek, çoğaltmak ....
Bilişim suçları; siber suçlar, dijital suçlar, internet suçları, ileri teknoloji suçları, computer crimes, cyber crimes, IT crimes (information technologies – bilgi teknolojileri), crime of networks gibi isimlerle de anılmaktadır.
Teknolojiyi doğru kullanmak teknolojiyi üretmekten daha önemlidir. Çünkü teknolojinin gerçek meyvesi, onun doğru kullanımı sonucunda ele geçirilecektir. Bu sebeple internetin hukukuna ve polisine kavuşması çok önemlidir.
Bilişim Suçlarının Çizgisiz Çerçevesi
Bilişim suçalarına bir çerçeve çizmek çok zordur. Bu sebeple bilişim suçlarının çerçevesine çizgisiz diyoruz. Gelişmekte olan teknoloji bilişim suçlarının da çerçevesini genişletmektedir. Bilişim suçlarının çerçevesini sizlere bir kaç haberle ifade edelim:
Dünya üzerinde dolaşan günlük para miktarı 2 trilyon dolar iken, teknolojinin hızı ile bu paranın hızla sanal âleme yönelmesi siber mafyanın iştahını kabartıyor. Uzmanların dünyada dört tane olduğunu ifade ettiği siber mafyanın birisi Rus mafyası, diğeri İsrail kökenli bir suç şebekesi iken diğer ikisi Doğu Avrupa kökenli mafyalardan oluşuyor. Rus mafyası, C... Bankası'nın ABD ve Brezilya'da bulunan şubelerine düzenlediği siber soygun sonucu 14 milyon doları ele geçirerek kendi sahte hesaplarına yatırdılar. Sanal mafyanın yıllık "kazancı" 1 milyar dolara yaklaşıyor.
Küresel takip ağı ECHELON yardımıyla ABD'nin tüm uluslararası ihaleleri takip edip rakiplerinin tekliflerini kendi ülkesinin katılımcılarına bildirdiğinin ortaya çıkması idi. Tüm dünyanın faks, telefon, telgraf, e—posta, cep telefonu ve internet ağını dinleyen bu sistem siber mafyanın evrensel boyutunu gözler önüne seriyor.
Ünlü araştırma firması Gartner’ın yeni servisi GartnerG2, yapılan online satışlardan 700 milyon dolarlık kısmının kaçak kredi kartı kullanımları yüzünden kaybedildiğini açıkladı. GartnetG2 araştırma müdürü Avivah Litan, Visa ve Mastercard’in aldıkları bilgilere göre, tüm online satışların % 1.14’ü tutarındaki bu zararın, fiziksel alışverişlerde sadece on binde 6 olduğunu açıkladı.
Riptech’in yayınladığı rapora göre, siber saldırılar en fazla ABD'de olurken, Türkiye 6. sırada yer aldı. En çok hacker barındıran ülke ise İsrail oldu. 2002 Temmuz-Aralık döneminde 128 bin 678 saldırı tespit edildi.
BM tarafından gerçekleştirilen panelde, internetin dünyanın farklı köşelerinde uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıldığına dikkat çekildi. Interpol’e göre de çoğunluğu İsviçre ve Hollanda’da kurulu 1000’den fazla web sitesi kenevir, ecstasy ve diğer yasadışı uyuşturucuların satışını yapıyor.
Korsanlar yüzünden Amerikan video oyunu üreticilerinin 2001 yılında 2 milyar dolar zarara uğradığı bildirildi. Video korsanlığının, özellikle Kore ve Çin‘de yaygın olduğu belirtildi.
Yine insan ticareti, çocuk pornografisi, tarihi eser kaçakçılığı gibi suçlar artık internet üzerinden yapılmaktadır. Çünkü sanal alemde risk sıfırın altına kadar inebilmekte.
Dünya’da Siber Güvenlik
Siber alemin oluşturduğu tehlikenin boyutunu gören ülkeler, tehlike karşısında tedbirlerini almaya başlamışlardır. Aşağıda bilişim suçlarına yönelik kurulmuş büroların listesi ülkelere göre yazılmıştır. Bu bürolar dünyanın bilişim suçlarına verdiği önemi göstermektedir.
 Amerika
 FBI National Infrastructure Protection Center
 FBI Computer Crime Squad
 Information Technology Association of America
 Trap and Trace Center Authority
 Carnegie Mellon's Emergency Response Team
 Commision of Critical Infrastructure Protection
 Fransa
 Haberleşme Sistemleri Güvenliği Merkez Birimi (DCSSI)
 Haberleşme Teknolojisi kullanılarak yapılan dolandırıcılıkların soruşturulması birimi (SEFTI)
 Bilgisayar ortamında işlenen suçların bastırılması birimi (BCRCI
 Jandarma Genel Komutanlığı Seç Araştırmaları Enstitüsü (IRCGN)
 Fransız İstihbarat Örgütü (DST)
 İletişim ve Enformasyon ve Teknolojilerinin Kullanımı Suretiyle İşlenen Suçlarla Mücadele Bürosu
 İngiltere ve Hollanda
 Cybercops
 İrlanda
 The Computer Crime Unit
 İtalya
 Posta ve İletişim Güvenliği Daire Başkanlığı
Türk Polis Teşkilatı
Teşkilatımız bünyesinde bilişimin temeli 1982 yılında Bilgi İşlem Daire Başkanlığının kurulmasıyla atıldı. 1997 yılında ise Bilişim Suçları Bürosu kuruldu. 2001 yılında bu büro İnternet ve Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü olarak değiştirildi.
Teşkilatımız bilişime önem vermekte ve bu alanda açığını kapatma yönünde yoğun çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar doğrultusunda yapılan projeler şöyledir:

POLNET: Yeni teknolojilere tamamıyla açık bilgisayar ve iletişim altyapısı üzerinde tüm teşkilatın bilgi otomasyonunu ve ortak veritabanı kullanımını içeren hızlı, güvenilir bir bilgi sistemidir. 1996-2000 Yılları arasında projelendirilen POLNET’e geçiş için toplam 100 milyon $ civarında keşif yapılmış. Ancak bu miktar bütçe olanakları doğrultusunda 20 milyon $ olarak bütçelendirilmişdir.

TRANSPOL: Teşkilatımız birimleri arasındaki, ses, görüntü (olay yeri, kovan , resim), veri, elektronik posta (faks, teleks, evrak otomasyonu), parmak izi iletişimin tek bir transmisyon alt yapı ortamında toplanması. Transpol 2000 iletişim altyapısının toplam proje bedeli 4.500.000 $ dır.


BEMTAP-2000: Bursa Emniyet Müdürlüğü Teknolojik Adaptasyon Projesi bir diğer projedir. Bu proje ile ilgili http://www.bursapolis.gov.tr web adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bununla birlikte teşkilatımızın teknolojiyi en ileri seviyede kullandığını söyleyememekteyiz. Halen bilgisayarsız karakollarımızın mevcudiyeti sıkıntılarımız arasındadır.

* Komiser Yardımcısı – Samsun İl Emniyet Müdürlüğü
** Komiser Yardımcısı – Konya İl Emniyet Müdürlüğü
*** Polis Akademisi 3. Sınıf Öğrencisi
Bilişimle ilgili web adresleri
1. www.turk.internet.com
2. www.bilisimcumhuriyeti.com
3. www.cybercrime.gov
4. www.inet-tr.org.tr
5. www.tbd.org.tr




Kaynaklar
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Bilişim Suçları Ve Türk Polis Teşkilatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Mustafa Karabal'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
» Makale Bilgileri
Tarih
04-05-2004 - 19:50
(7297 gün önce)
Makaleyi Düzeltin
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 30 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 12 okuyucu (40%) makaleyi yararlı bulurken, 18 okuyucu (60%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
14523
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 16 saat 51 dakika 57 saniye önce.
* Ortalama Günde 1,99 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 7193, Kelime Sayısı : 837, Boyut : 7,02 Kb.
* 92 kez yazdırıldı.
* 1 kez arkadaşa gönderildi.
* 97 kez indirildi.
* 9 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 128
Yorumlar : 2
Tam anlamıyla mükemmel bir makale ...........Emeği geçen herkese teşekkürler özellikle Ali SAVRAN size TEŞEKÜRLER(...)
Güncel bir konuyla ilgili yazınızı başarılı buldum.Bilginize sağlık(...)
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03277993 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.