Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Soy Bağının Reddi Ve Soy Bağının Düzeltilmesi Davası

Yazan : Av.Uğur Hakan Kahraman [Yazarla İletişim]
Avukat

Makale Özeti
Soy Bağının reddi ve soy bağının düzeltilmesi davasında dikkat edilmesi gerekilen esaslara yönelik hukuki çalışmadır.

SOY BAĞININ REDDİ

VE

SOY BAĞININ DÜZELTİLMESİ

DAVASI

HAZIRLAYAN
AV.UĞUR HAKAN KAHRAMAN
GAZİANTEP BAROSU


GENEL OLARAK SOY BAĞI:
Çocuğu ana ve babaya bağlayankan bağıdır. Çocuk soy bağının kurulmasıyla birlikte anne ve babasına ilişkinbaşta mirasçılık, velayet hükümleri olmak üzere Türk Medeni Kanunundan doğantüm hak ve sorumluluklar ortaya çıkacaktır.

Soy bağı kurulması; anne ile doğum ile gerçekleşirken,baba ile ise;anaile evlilik,tanıma veya hakimin hükmü ile kurulur.Bunların dışında ise soy bağı,evlatedinme ile de kurulabilmektedir.

SOY BAĞINA İLİŞKİN KANUNDAKİ KARİNEDÜZENLEMELERİ:

Evlilik devam ederken veyaevliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün içinde doğan çocuğun babası, evlilikilişkisi sonlandırılmış olan kocadır. Kocanın gaipliğine karar verilmesihalinde, 300 günlük sürenin başlangıcı; kocanın ölüm tehlikesi veya son haberalma tarihinden işlemeye başlayacaktır. Kadının, boşanma sonrası 300 günlükiddet müddeti düzenlemesi de, yine muhtemel doğacak olan çocuğun soy bağınınkarışmasının önüne geçmektir.

SOY BAĞINI RET EDEBİLME HALLERİ:

Kocanın soya bağını reddetmesiancak şartları var ise, doğumunu öğrendiği tarihten 1 ay içinde talepedebilir.Bir aylık süre, hak düşürücü süredir.Kocanın genel olarak soy bağınıret edebilme şartları ise;

a)Çocuğun,evlendikleri tarihtenitibaren 180 gün geçmeden doğmuş olmasıdır.180 günün geçmesinden itibarenbabanın çocuğu ret edebilmesi, ancak kendisinden olmadığını ispat etmesihalinde mümkün olabilecektir.

b)Koca iktidarsız olmasına rağmen,kadın gebe kalıp çocuk doğurmuşolmalıdır.
Budurumlar için kocanın dava açma süresi, 1 aylık hak düşürücü süreyebağlanmıştır.

Kocanın doğum öncesi ölmesi,gaipliği veyahut sürekliolarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hallerinde;alt soyu,anne ve babası,ölümtarihi,gaiplik veya ayırt etme gücünü kaybettiğini öğrendiği tarihten itibaren1 yıl içinde dava açabilecektir.

Kocanın 1 aylık süreye bağlanmış olansebepler dışında ise;çocuğun babası olmadığını ,veya kadının gebe kaldığısırada başkasıyla cinsel ilişki de bulunduğunu ispat etmesi halinde,öğrendiğitarihten itibaren 1 yıl her halükarda 5 yıllık sürenin bitiminden önce soybağının reddi davası açması gereklidir.

Kocanın açacağı soy bağının reddi davasında davalılar anne ve çocukolup; yetkili mahkeme tayini ise taraflardan birinin dava ve doğum sırasındakiyerleşim yeri mahkemesidir. Görevli mahkeme genel olarak aile mahkemesi olup,aile mahkemesinin bulunmadığı hallerde ise aile mahkemesi sıfatına sahip olanasliye hukuk mahkemeleridir.

SOY BAĞININ REDDİ DAVASI GÖRÜLMEUSULLERİ:

Öncelikle, davanın açılma sürelerine ilişkin kanunidüzenlemeni hak düşürücü süreler tayin etmesi sebebiyle,açılmış olan dava süreyönünden incelenir.Süre yönünden inceleme sonrasında,davanın süresinde açılmasıhalinde;davacı davasını her türlü delille ispatlayabilir.
İlkönce anne, baba ve çocuğun kan grupları tespit ettirilir.Devam eden süreçtealınacak DNA testi gibi delilerin değerlendirilmesiyle elde edilecek kanaategöre karar verilir.

SOY BAĞININ DÜZELTİLMESİ:

Evlilik dışı doğan çocuğun, evlilik içinde doğmuş halegeçirilmesidir.Soy bağının düzeltilmesi genel olarak üç şekilde düzeltilir.

a)Ana-Babanın birbiriyle evlenmeleriyle

b)Tanımayoluyla

c)Hakimin hükmü ilekurulabilecektir.

a)Ana ve Babanın birbiriyleevlenmesiyle:Evlilik dışı doğançocukların nesebi,ana ve babanın birbiriyle evlenmesiyle, kendiliğinden geçerlievlilik içi çocuk gibi olacaktır.

b)Tanıma Yoluyla: Evlilik dışı doğan çocuk, babası tarafından veyababasının ölümü veya temyiz kudretini kaybetmesi halinde babasının babasıtarafından tanınabilir.

c)Hakimin Hükmü ile:Birbiriyle evlenmek için söz verip te;birinin ölümüveya temyiz kudretini kaybetmesi sebebiyle evlenemeyen anne-babanınçocuklarının soy bağı birinin talebi veya çocuğun başvurması üzerine hakimtarafından karara bağlanır.
Soy Bağının Düzeltilmesi DavasınınDavacıları;

Anne veya Baba olabileceğigibi,anne ve babanın mirasçıları,ergin olması şartıyla çocukaçabilecektir.Davalı ise davanın kimin tarafından açıldığına göre anne veyababaya karşı yöneltilir.Çocuk burada davalı konumunda bulunmayacaktır.Dava yinetaraflardan birisinin dava veya doğum tarihindeki yerleşim yeri mahkemesindeaçılır.Görevli mahkeme ise aile mahkemesi olup;aile mahkemesinin bulunmadığıhallerde ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesine açılır.

Davanın görülmesinde genel olaraktarafların evlilik öncesi dönemdeki birleşmelerinden olup olmadığıaraştırılır,söz konusu toplanan her türlü delil ile ulaşılacak kanaate görekarar verilecektir.
Av.Uğur Hakan Kahraman






Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Soy Bağının Reddi Ve Soy Bağının Düzeltilmesi Davası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Av.Uğur Hakan Kahraman'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
13-12-2012 - 14:12
(4155 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 1 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 1 okuyucu (100%) makaleyi yararlı bulurken, 0 okuyucu (0%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
5350
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 13 saat 40 dakika 22 saniye önce.
* Ortalama Günde 1,29 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 15078, Kelime Sayısı : 1880, Boyut : 14,72 Kb.
* 5 kez yazdırıldı.
* 4 kez indirildi.
* 2 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 1554
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,10321593 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.