Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale 27.05.2006 Tarihli Spor Hukuku Paneli Notları

Yazan : Av. Onur Özdoğan [Yazarla İletişim]
Avukat

Makale Özeti
27.05.2006 tarihinde İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezinde düzenlenen ve Av. Dr. Kısmet Erkiner, Dr. Kahraman Berk ve de Av. Dr. Levent Bıçakçı' nın konuşmacı olarak katıldığı panele dair notlar yer almaktadır.

SPOR HUKUKU PANELİ


PANEL KONUSU : SPOR HUKU
YER : İSTANBUL BAROSU STAJ EĞİTİM MERKEZİ SALONU
TARİH : 27.05.2006
KATILANLAR :
Sn. Dr. Kahraman BERK
Sn. Av. Dr. Levent BIÇAKÇI
Sn. Av. Dr. Kısmet ERKİNER

1. BÖLÜM: TFF DİSİPLİN KURULU ve KARARLARI – Dr. Kahraman BERK
Spor Hukukunun karmaşık bir yapısı mevcuttur. Fakat Türkiye’de biraz daha idare hukuku ağırlıklıdır. Disiplin kurulu bir yan kuruldur. Tahkim Kurulu daha ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. TFF ikili bir sistem uygulamaktadır. Amatör Futbol Disiplin Kurulu ve Profesyonel Futbol Disiplin Kuruludur.
Disiplin Kurulunun işlem süreci ise aşağıdaki gibidir;

1. Disiplin kuruluna sevki gerektirecek olayın meydana gelmesiyle başlar. Bu durumu hakem veya gözlemci raporlarıyla belirli bir süre içinde TFF iletecektir. TFF Hukuk Kurulu gönderilen dosyayı inceler ve tedbirli ya da tedbirsiz olarak Disiplin Kuruluna sevk kararı verir.
2. Disiplin Kurulu ilk olarak önüne gelen dosyada tedbirin devam edip etmeyeceğine karar verir. Daha sonra konuyla ilgili olarak kulüp veya oyuncunun savunma yapması için tebligatta bulunulur. Faks ya da elektronik posta ile yapılan tebligatlar geçerlidir. Yapılan tebligattan itibaren 3 gün içinde ilgili savunma vermek zorundadır. Ayrıca oyuncu maç esnasında kırmızı kart görmüş ise bu süre otomatik olarak başlar ve bu süre içinde itiraz edilmesi gerekir. Bununla birlikte uygulamadaki sorunlarından birisi de yapılan bu tebligatın gerekli bilgiyi içermemesidir. Bu durumda ilgilinin savunmasının hazırlanmasında sorun yaratıyor.
Disiplin Kurulu 7 kişiden oluşur. Başkan, Başkan Yardımcısı ve raportör hukukçu olmak zorundadır. Kalan diğer üyeler hakem, sporcu vb. spor adamı olabilir. Disiplin Kurulunu Federasyon Başkanı atar ve Federasyon Yönetim Kurulu onaylar. Kural olarak Disiplin Kurulu bağımsız ve tarafsızdır, fakat atanma şekli bu ilkeyi zedelemektedir.
Disiplin Talimatında açıklar mevcuttur. Şöyle ki 26. madde kural dışı hareketi 27. madde ise ağır saldırı halini düzenlemektir. 27. madde 26. maddenin ağırlaşmış halidir fakat ikisini ayırt edecek kıstas mevcut değildir. Bu tür açıklıklar da keyfiliğe neden olabilmektedir.
Disiplin Kurulu kararları gerekçeli olmalıdır. İlgililer 7 gün için Tahkim Kuruluna itiraz edebilir. Spor Hukukunda 3. Kişilerin itiraz hakkı mevcut değildir. Sadece Disiplin Müfettişinin cezayı az bularak itiraz edebilir.
Tahkim Kurulu 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Üyelerin hepsi hukukçu olmak zorundadır. Bağımsız bir kuruldur. İstifa etmedikçe görevlerinden alınamazlar. Verdiği kararlar kesindir.

2. BÖLÜM: UEFA DİSİPLİN ve TAHKİM KURULLARI – Av. Dr. Levent BIÇAKÇI
1989’ dan itibaren TFF özerkleşmesiyle spor hukuku gelişmeye başlamıştır. Futbol sözleşmeleriyle ilgili ihtilafları TFF çözer, mahkemeye gidilmez. Yabancılarla ilgili bu tür ihtilaflar ise FIFA çözmektedir.
UEFA Disiplin Kurulu 7–8 üyeden oluşur. UEFA konusu para olan ihtilaflara bakmaz. Bu tür ihtilaflara FIFA bakmaktadır.
Yapılan her maçtan sonra 24 saat içinde hakem, gözlemci ve temsilci raporları UEFA’ ya gönderilir. Sekreterlik gelen raporları Disiplin Kuruluna gönderir. Disiplin Kurulu kararlarını ilgililere faksla gönderir. Tebliğden itibaren 3 gün içinde Tahkim Kuruluna başvurulabilir. UEFA Tahkim Kurulunun cezayı ağırlaştırma yetkisi vardır. UEFA müfettişi verilen cezayı az bulursa Tahkim Kuruluna başvurabilir. Örnek olarak Euro 2004 İngiltere – İsviçre maçı gösterilebilir.
Kurul ya tek hakemden ya da üç kişilik bir kuruldan oluşur. Kurul olması durumunda mutlaka duruşma yapılır. Yarım günde uyuşmazlık karara bağlanır. Eğer maddi kayıp varsa CAS’ a müracaat edilebilir.

3. BÖLÜM: CAS YARGISI – Av. Dr. Kısmet ERKİNER
1984 yılında Uluslar arası Olimpiyat Komitesi tarafından kuruldu. 1993 yılına kadar bağımsızlığı sorgulandı. Kararlarına karşı İsviçre Federal Mahkemesine başvurulması konusu tartışıldı.
1994 yılında CAS reform yaptı ve bir vakıf kurdu. Vakfın kurulmasıyla birlikte finansmanın sağlanması görevi Uluslar arası Olimpiyat Komitesinden alındı ve tam manasıyla bağımsız oldu.
CAS ‘ın Yapısı
CAS yönetimi ICAS yani Yönetim Kurulunca sağlanır. Yönetim Kurulu mali ve idari yönetimi yönetir ve CAS hakemlerini seçer. Yönetim Kurulu üyeleri için federasyonlar, Uluslar arası Olimpiyat Komitesi aday gösterir.
CAS başlıca 2 daireden oluşur. Bu daireler ise;
1. Tahkim Dairesi: Ticari ilişkilere ilişkin olarak ilk derece mahkemesi kabul edilebilir. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tüzüğünün 40. maddesi uyarınca komitenin aldığı kararlara karşı CAS’ ı temyiz mercii olarak kabul etmiştir. Doping konusunda alınan kararlara CAS’ a temyize gidilebilir. GSGM doping ile ilgili kararları için CAS’ a müracaat edilebilir. Buna örnek olarak uyarıcı sebebiyle ceza alan Serkan Erdoğan’ ın CAS’ a başvurusu gösterilebilir.
2. Ad Hoc Tahkim Dairesi: Düzenlenen spor organizasyonlarında meydana gelebilecek olası uyuşmazlıklar için kurulan dairelere verilen isimdir. Başvurudan itibaren 24 saatte karar verir. İlk olarak 1996 Atalanta Yaz Olimpiyatlarında kurulmuştur. Bu organizasyondan beri her sportif organizasyonda kurulmaktadır.
FIFA 2003 yılında CAS’ ı temyiz mercii olarak kabul etti. CAS Disiplin Kurullarının hukuki niteliğine ilişkin bir kararında Disiplin Kurulunun idari karar veren yardımcı bir organ olarak tanımlamıştır.
· Futbolda 4 sarı karttan cezalı duruma düşen futbolcuyu oynatmaktan kulüp sorumludur.
· Kulüp stat ve çevresinden sorumludur.
· Sahadaki taşkınlıklar olayın oluş şartlarına göre değerlendirilir.
· Almanya – Lüksemburg maçı öncesinde Alman taraftarların gümrükte çıkarttıkları olay sebebiyle Almanya cezalandırılmıştır.
· Avrupa Konseyi Şiddeti Önleme Sözleşmesinde Saha yakın çevresi ve Saha uzak çevresi olarak iki kavram geliştirmiştir.
· CAS’ a müracaat temel olarak 21 gündür ancak; ilgili federasyonun mevzuatında başka bir hüküm bulunmazsa uygulanır. Örneğin UEFA kararlarına karşı 10 gün, Uluslar arası Olimpiyat Komitesi kararlarına karşı 60 gün, Uluslar arası Voleybol Federasyonu kararlarına karşı 30 gündür.
· CAS’ a müracaat doğrudan yapılır. 500 Frank başvuru harcı vardır. Dekont dilekçe ile birlikte verilir.
· Dilekçe kısa dilekçe ile başvuru yapılır. 10 gün içinde ayrıntılı ek bir dilekçe verilebilir. İkinci dilekçe ile birlikte taraf hakemini de belirler.
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"27.05.2006 Tarihli Spor Hukuku Paneli Notları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Av. Onur Özdoğan'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
02-04-2007 - 13:04
(6233 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 6 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 6 okuyucu (100%) makaleyi yararlı bulurken, 0 okuyucu (0%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
10115
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 36 dakika 25 saniye önce.
* Ortalama Günde 1,62 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 8271, Kelime Sayısı : 834, Boyut : 8,08 Kb.
* 8 kez yazdırıldı.
* 19 kez indirildi.
* 3 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 558
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04053903 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.