Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Gsm Sözleşmeleri Ve Genel İşlem Şartları

Yazan : Av. Aydın Musaballı [Yazarla İletişim]
Avukat

Yazarın Notu
T.C. KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMIATİPİK SÖZLEŞMELER (ÖH 509) DERSİ İÇİN ÖDEV OLARAK SUNULMUŞTUR. KASIM, 2005 İSTANBUL.

BİRİNCİ BÖLÜM
GİRİŞ

Gelişen teknoloji ile birlikte hukukumuzda farklı sözleşme tipleri oluşmaya başlamıştır. Kural olarak sözleşmeler kanunda düzenlenmekle birlikte, hukuki mevzuat süreç açısından zamanı yakalayamamaktadır. Bu yüzden günümüz ticaret dünyasında kanunda düzenlenmeyen birçok sözleşme tipi oluşmuştur. İşte bu tip sözleşmelere atipik sözleşmeler denilmektedir.
İşbu çalışmamızın konusunu oluşturacak olan “GSM Abonelik Sözleşmeleri” genel olarak 4077 sayılı “Tüketici Kanunu”, 2813 sayılı Telsiz Kanunu ve en önemlisi 22.12.2004 tarihli 25678 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği” çerçevesinde düzenlenmiştir.
GSM (Global System For Mobile Communications) sektörü ülkemizde 1994 yılından sonra faaliyete geçmiş olup, mazisi on yıl kadardır. Bu süreç içerisinde sektörün ihtiyacı olan çeşitli konularda düzenlemeler yapılmıştır.,
Günümüzde GSM sektörünün denetimi Telekomünikasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu kanalı ile yapılmaktadır. Konumuz açısından Telekomünikasyon Kurumu önem arz etmektedir.
Telekomünikasyon Kurumu’nun temel amacı sektörde tam serbestleşmenin sağlanmasıdır. Kurum serbestleştirme sürecinde düzenleme ağırlıklı bir işlev görürken; serbestleşme sonucunda düzenleme işlevini asgariye indirecek, ancak sektörde sürdürülebilir rekabet ortamının tesis edilmesi amacıyla etkin bir şekilde denetleme ve hakemlik görevlerini devam ettirecektir. Kurumun kuruluşu sektörde devamlılığın, düzenin, güvenilirliğin ve şeffaflığın sağlanması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca sektördeki sürdürülebilir rekabet ortamının tesisi ile yeni işletmeciler ve yeni yatırımcılar sektöre girecek, istihdam artacak, devlet bütçesine önemli katkılar sağlanacaktır. Ülkemizde telekomünikasyon sektörünün iki temel Kanunu bulunmaktadır.* Kurum, Türkiye’nin ilk sektörel düzenleyici kurumudur. Aynı zamanda, Türk Telekom da kamu iktisadi kuruluşu statüsünden çıkartılarak özel hukuk hükümlerine tabi bir anonim şirket haline getirilmiştir. Aynı Kanunla Türk Telekom’un ses iletimini ihtiva eden telefon hizmetleri ile altyapı kurma ve işletmesine yönelik tekelinin 31 Aralık 2003 tarihinde son bulacağı ifade edilmiştir. 406 sayılı Kanunda bir değişiklik* 12.05.2001 tarih ve 4673 sayılı Kanunla yapılmıştır. Bu kanun ile, bu değişikliğe göre yetkilendirme görevi Telekomünikasyon Kurumuna devredilmiştir.*
Kurumun karar organı, bir kurul başkanı ve dört üyeden oluşan Telekomünikasyon Kurulu, 1 kurul başkanı ve 6 üyeden oluşturulmuştur.* Kurul Başkanı, kurumun en üst amiri olup, kurumun genel yönetim ve temsilinden sorumludur. Kurul, başkanın teklifi üzerine üyelerden birini ikinci başkan olarak seçmektedir. Üyeler, telekomünikasyon hizmetlerini, telekomünikasyon sektörünü, telsiz hizmetlerini ve tüketici haklarını temsil etmektedir. Kurum; kanunlarla öngörülen yetki ve sorumlulukları uygulamak ve verilen diğer görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini ve idari ve mali özerkliği haiz özel bütçeli bir kuruluştur. Kurum görevlerini yerine getirirken bağımsızdır. Kurumun ilişkili olduğu bakanlık Ulaştırma Bakanlığıdır. Kurum dört başkan yardımcılığı altında hizmet veren toplam 13 adet daire başkanlığından teşekkül etmektedir. Hali hazırda Kuruma bağlı 7 Bölge Müdürlüğü; Ankara, İstanbul, Samsun, Mersin, Diyarbakır, Erzurum ve İzmir’de faaliyetlerine devam etmektedir.
GSM sektöründe genel olarak iki tip sözleşmeden bahsedebiliriz. Bunların ilki, Telekomünikasyon Kurumu ile işletmeciler arasındaki lisans sözleşmeleridir. Diğeri ise işletmeciler ile gerçek ya da tüzel kişi olan tüketiciler arasında yapılan abonelik sözleşmeleridir.

İKİNCİ BÖLÜM
GSM ABONELİK SÖZLEŞMELERİ

1. SÖZLEŞMENİN TANIMI
GSM abonelik sözleşmeleri, işletmecinin GSM standartlarına uygun olarak Türkiye’de kurmuş olduğu mobil telefon sisteminden, abonelerin haberleşme maksadı ile sözleşme hudutları dairesinde faydalandırılması ve bu konuda doğabilecek ihtilafların çözüm şartlarını tayin ve tespit eden bir sözleşmedir.
Diğer bir deyişle Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 4. maddesinin (d) bendine göre abonelik sözleşmesi, telekomünikasyon hizmetlerine ilişkin olarak işletmeci ile tüketici arasında akdedilen ve işletmecinin bir bedel karşılığında dönemsel ya da sürekli olarak bir hizmet ve/veya mal teminini yerine getirmeyi üstlendiği sözleşmelerdir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere sözleşmedeki karakteristik edim işletmecinin GSM hizmetini sunma edimidir.
2. SÖZLEŞMENİN HUKUKİ NİTELİĞİ
Gsm abonelik sözleşmeleri tam iki tarafa borç yükleyen sürekli sözleşmelerdir. Esasen bir abonelik sözleşmesi olması sebebiyle öncellikle Tüketici Kanunun ilgili maddelerine tabi bir sözleşme tipi olup, bilahare bu sözleşmenin içeriği hakkındaki detaylar Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenmiştir.
İlgili yönetmeliğin kapsamını belirleyen 2. maddesine göre; bu yönetmelik telekomünikasyon hizmetlerinden yararlanan tüketicilerin hakları ile işletmecilerin yükümlülüklerini ve işletmeciler ile tüketiciler arasında imzalanan abonelik sözleşmelerine ilişkin temel kural ve esasları düzenlemektedir.
Buradan da anlaşılacağı üzere ilgi sözleşme tipi kanunda düzenlenmiş bir sözleşme tipidir.
3. SÖZLEŞMENİN ŞEKLİ
GSM abonelik sözleşmeleri Tüketici kanunu ve ilgili yönetmelik çerçevesinde yazılı şekle tabi kılınmışlardır. İlgili yönetmeliğin 16. maddesine göre GSM abonelik sözleşmeleri “ yazılı şekilde, en az oniki punto ve aboneye yükümlülük getiren hususların açık ve anlaşılabilir şekilde ve oniki punto siyah koyu harflerle belirtilmesi zorunludur.
Bu düzenlemedeki amaç genel işlem şartı niteliği taşıyan bu sözleşme tipinde tüketiciyi korumak ve tüketici için risk taşıyan ve yükümlülük getiren maddelere onun dikkatini çekebilmektir.
GSM işletmecileri tarafından abonelik sözleşmeleri haksız şartlar açısından ve Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’ne uygunluk açısından kurumca incelenir ve onaylanırlar.
4. SÖZLEŞMENİN UNSURLARI
4.1. İşletmeci tarafından belli hizmetlerin sunulması
İşletmeci bu sözleşme kapsamında tüketiciye gerçek zamanlı olarak bir noktadan diğer bir noktaya doğru olan konuşmanın işletmeci şebekesi üzerinden nakledilmesini, yine aynı şekilde kısa mesaj servis (SMS) hizmeti ile görüntülü mesaj hizmetini (MMS) sunmayı vaat etmelidir.


4.2. Sunulan hizmetlere karşılık belli bir ücretin ödenmesi
Sözleşmeyi imzalayan abone de, işletmecinin sunduğu bu hizmetlere karşılık asgari haddi Telekomünikasyon Kurulunca belirlenmiş bulunan tarife ücretleri üzerinden belli bir ücret ödemeyi kabullenmelidir. Bu ücret, faturalı sistem diye tanımlanan geçmiş bir önceki dönemde alınan hizmet bedelinin ödenmesi şeklinde olabileceği gibi, ön ödemeli sistem diye tabir edilen ücreti baştan peşinen ödemek koşulu ile kontör yüklenmesi yolu ile de olabilir.
Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 16. maddesine göre abonelik sözleşmesinde bulunması gereken asgari bilgiler şunlardır:
> Sözleşmenin konusu
> Sözleşmenin yapıldığı yer ve tarih
> Sözleşme taraflarının isim, unvan ve açık adresleri
> Tarafların yükümlülükleri
> Sözleşmenin süresi ve sözleşmenin bitimi ve yenilenmesine ilişkin koşullar
> Sunulacak hizmetlerin tanımı, hizmet kalitesi seviyeleri ve ilk bağlantının gerçekleştirilebilme süresi
> Sunulacak bakım ve onarım hizmetlerinin çeşitleri
> Uygulanacak tarifelerin içeriği ve tarifedeki değişiklikler hakkında güncel bilgilerin hangi yollardan öğrenilebileceği
> İşletmecinin kusurundan kaynaklanan nedenlerle sözleşmede belirtilen hizmet seviyesinin sağlanamaması halinde tazminat ya da geri ödemeye ilişkin prosedür
> Abonenin temerrüde düşmesinin hukuki sonuçları
> Abone tarafından sözleşme tarihinde tercih edilen tarife paketi
> Abone ile işletmeci arasında uyuşmazlık çıkması halinde uygulanacak çözüm prosedürü
> Abonenin hizmeti alabilmesi için gerekli olan teknik ekipman, cihaz ve donanıma ilişkin bilgi
> Onay gereken abonelik sözleşmesinin Kurumca onaylandığı tarih


5. TARAFLARIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
5.1. ABONENİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
5.1.1. Benzer konumdaki tüketiciler arasında, ayırım gözetmeyen adil ücretlerle hizmet alma hakkı
Her hangi bir işletmeci ile sözleşme imzalayan abone az çok birbirine yakın ücret marjlarında ücretlendirilmelidir. Aldığı hizmette bir diğer işletmeciye göre aynı kalitede yada ona yakın olmalıdır. Ücretlendirme açısından işletmeciler arasındaki farkı en aza indirebilmek için azami ücret tarifesi Telekomünikasyon Kurumunca belirlenmektedir.
5.1.2. Operatör Desteği ve Rehber Hizmetlerinden Faydalanma
Kendilerine numara tahsisi yapılan tüm aboneler kamuya açık rehberlerde yer alma hakkına sahiptirler. Ancak bu konuda abonenin rızası önemlidir. Abone istemediği sürece rehbere kaydı yapılamaz.
5.1.3. Acil Telefon Numaraları Hakkında Bilgilendirilme Ve Bu Numaralara Ücretsiz Erişebilme
Abonelik sözleşmesini imzalayan her tüketici ülkemizde kullanılmakta olan 154, 155, 111 vb. gibi polis, itfaiye vs. telefon numaralarına her hangi bir ücrete tabi olmaksızın ulaşabilir. Bu hak ilgili yönetmeliğin 5. maddesinin (e) bendinde belirtilmiştir.
5.1.4. Ayrıntılı Fatura Talep Edebilir
Aboneler işletmeciden teknik imkanları ölçüsünde ayrıntılı fatura talep edebilirler. İşletmeci bu hizmeti ücretli veya ücretsiz olarak teknik imkanları elverdiği ölçüde yerine getirmekle yükümlüdür.
5.1.5. Hizmet Ve Sunulan Bu Hizmet İle İlgili Tarife Bilgilerini Öğrenme Hakkı
Aboneler aldıkları hizmetin kapsamı hakkında uygun iletişim araçları kanalıyla bilgi edinme hakkına sahiptirler. Ülkemizde işletmeciler bu hizmeti ya internet kanalıyla yada telefonda müşteri destek hatları kanalıyla yerine getirmektedirler.
Abone aldığı bu hizmetin ücretlendirilmesi yani tarifesi hakkında da açık, detaylı ve güncel bilgilere ulaşabilmelidir. Ayrıca işletmeci, tarife paketlerindeki değişiklikleri yürürlüğe girmeden en az bir ay önce uygun iletişim kanallarıyla abonelerine bildirmelidir.

5.1.6. Belli Bir Kalitede Hizmet Alma
Aboneler, standartları kurum tarafından belirlenen uluslararası bir standartta hizmet alma hakkına sahiptirler. Genellikle bu standartlar Avrupa çapında GSM mobil telefon şebekesinin kurulmasına ilişkin protokol ve eklerinde (GSM MOU) saptanmıştırlar.
5.1.7. Aldığı Hizmete Karşılık Belli Bir Ücret Ödeme Borcu
Abone işletmeciden aldığı mobil telekomünikasyon hizmetine karşılık bu hizmetin bedelini ödemek ile yükümlüdür.
Bu ödeme faturalı sistem yolu ile olabileceği gibi ön ödemeli sistem ile de olabilmektedir. Faturalı sistemde abone geçmiş bir önceki dönemde yararlandığı hizmetlerin bedelini ve tahakkuk eden sair vergi, harç ve benzeri mali yükümlülükleri faturada belirtilen son ödeme tarihinde ödemekle yükümlüdür. Ön ödemeli sistemde ise abone belli bir şifrenin girilmesi veya diğer yollar ile sistemdeki hesabına bedelini peşin ödemek kaydıyla belli miktarda kontör yüklemektedir.
5.2. İŞLETMECİNİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
5.2.1. Şeffaflık Ve Bilgilendirme
İşletmeciler, tüketicilere sundukları telekomünikasyon hizmetlerine erişim ve bu hizmetlerin kullanımı ile ilgili olarak asgari bilgileri tüketicinin her hangi bir talebine gerek olmaksızın sunmalıdırlar. Bu bilgiler;
> İşletmecinin adı ve adresi
> Sunulacak hizmetin kapsamı
> Hizmetin kullanımı konusunda genel hüküm ve şartlar
> Hizmet için uygulanacak tarifeler ve varsa tarife paketleri
> İşletmeciler tarafından varsa abonelere tazminat verme ve geri ödeme yapma koşulları
> Sunulan bakım/onarım hizmetleri ve çeşitleri
> Asgari sözleşme süresini de içerecek şekilde standart sözleşme koşulları
> Uzlaşmazlık çözüm mekanizmaları
5.2.2. Operatör Desteği ve Rehber Hizmetleri
Abonelere numara tahsisi yapan tüm işletmeciler, abonelerin rehber hizmetlerine ilişkin tüm taleplerini objektif ve ayırımcı olamayacak şekilde karşılamakla yükümlüdürler.
Ayrıca işletmeciler tüketiciye her daim ulaşabileceği bir operatör destek hizmeti vermekle yükümlüdürler.
5.2.3. Tarife ve Tarife Paketi Değişiklikleri
İşletmeciler, tarife ve fiyat değişikliklerini abonelerine kısa mesaj, internet, basın, yayın organları veya posta ile değişiklik yürürlüğe girmeden en az bir ay önce duyurmak zorundadırlar.
Abonenin tarife paketi değişiklikleri en geç bir sonraki fatura döneminde uygulanmaya konmalıdır.
5.2.4. Fatura Gönderme Yükümlülüğü
İşletmeciler, tüm abonelerine son ödeme tarihinden önce aboneye ulaşacak ve belli bir ödeme süresini ihtiva edecek şekilde fatura göndermekle yükümlüdürler. Bu faturaların gönderilmesine ilişkin masrafa işletmeci katlanır. Abonenin elektronik posta, kısa mesaj vb. yollardan ödemesi gereken tutardan haberdar edilmesi işletmecinin fatura gönderme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Abonelere gönderilecek faturalarda asgari aşağıdaki kayıtlar yer almalıdır;
> Faturanın ait olduğu dönem ve kesim tarihi
> Uygulanan tarife
> Son ödeme tarihi
> Son ödeme tarihinde ödemenin yapılmaması halinde abonenin maruz kalacağı gecikme faizi oranı
> Bir önceki dönemde geç ödenen faturaya uygulanmış gecikme faiz oranı ve miktarı
5.2.5. Kampanyalar
İşletmeciler sürümü arttırmak için yaptıkları özel koşulları içeren kampanyalar dahilinde taahhüt ettikleri tüm edimleri tam ve gereği gibi yerine getirmekle yükümlüdürler. Promosyonlu kapmayanlara katılmak isteyen tüketiciler işletmeci tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirilirler.
5.2.6. Hizmet Kalitesi
İşletmeciler sundukları telekomünikasyon hizmetlerinin kalite seviyeleri ile ilgili yeterli ve güncel bilgileri yayımlamakla ve bu bilgileri talep edilmesi halinde ilgili kuruma sunmakla yükümlüdürler. Zira işletmecilerin ilgili bulunduğu sektör rekabetin yoğun olduğu ve kalitenin ön plana çıktığı bir sektördür.
6. SÖZLEŞMENİN SONA ERMESİ VE FESHİ
6.1. ANONELİK SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE TAKİP EDİLECEK USUL
Aboneler, abonelik sözleşmesini feshetmek istedikleri takdirde, bu taleplerini işletmecinin iletişim adresine yada tam yetkili bayiye yazılı olarak veya müşteri hizmetlerini arayarak yada internet aracılığı ile bildirirler.
Müşteri hizmetleri birimi aranarak yada internet yolu ile fesih halinde abonenin kimlik bilgilerine ek olarak varsa operatör tarafından kendisine tahsis edilen güvenlik şifresi istenebilir.
Abonenin hizmet alımı fesih bildirimini yaptığı gün durdurulur. Hizmet alımının durdurulmasını müteakip aboneler on gün içinde işletmecinin iletişim adresine ya da tam yetkili bayiye yazılı bildirimde bulunurlar. Süresinde bildirim yapılmazsa sözleşme işletmeci tarafından fesh edilmeyerek hizmet sunumuna devam edilebilir.
İşletmeci tarafından abonelik sözleşmesinin koşullarında değişiklik yapıldığının aboneye bildirilmesinden sonra, aboneler herhangi bir tazminat ödemeden sözleşmeyi feshedebilir. İşletmeciler söz konusu değişiklikleri yürürlüğe girmeden an az bir ay önce aboneye bildirmek ve söz konusu değişikliklerin abone tarafından kabul edilmemesi halinde herhangi bir tazminat ödemeden sözleşmeyi feshedebileceklerini aboneye bildirmekle yükümlüdürler.
GSM işletmecileri, aboneliğini iptal ettiren tüketicilerin talep etmeleri halinde eski GSM numarasını arayanlara, abonenin yeni numarasını Kurum tarafından belirlenen şekilde sesli anons vasıtasıyla duyurmakla yükümlüdürler. Sesli anons, hat iptalinden itibaren altmış gün süre ile verilir.
6.2. ABONELİK SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ
Aboneler, taleplerini işletmeciye yazılı olarak bildirmek kaydıyla her zaman sona erdirebilirler. İşletmeci, abonenin yazılı talebini aldıktan sonra yedi gün içerisinde bu talebi yerine getirmek ve yine aynı süre içerisinde abonelik sözleşmesinin feshedildiğini, abonenin isteğine bağlı kalmaksızın aboneye yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür.
İşletmeci, aboneye son faturayı gönderirken aboneden aldığı depozito veya avans gibi ücretleri abonenin fatura borcundan düşer ve bakiye tutarı onbeş gün içerisinde aboneye iade eder.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
GENEL İŞLEM ŞARTLAR VE YORUMU

1. GENEL İŞLEM ŞARTI (GİŞ) NEDİR?
Günümüzde ulaşılan kütlesel üretim, sözleşmelerinde kütleselleşmesine yol açmıştır. Büyük miktarlarda mal/hizmet sunan işletmeler bu sözleşmelerden aleyhlerine olarak çıkabilecek sorunları bertaraf etmek için uzman hukukçulara çeşitli sözleşme tipleri hazırlatmaya başlamışlardır. Bu form sözleşmeler genellikle satıcının sorumluluğunu minimuma indiren sonuçlar doğururlar. Tüketici genellikle hayatın olağan akışı içerisinde bu sözleşmenin hükümlerini okuyacak zamana ve bilince sahip değildir.
Genel işlem şartları kuvvetli ve örgütlenmiş satıcının karşısında, zayıf ve ihtiyaç sahibi tüketiciyi “ya kabul et, ya da vazgeç” seçeneği ile karşı karşıya bırakmaktadır. Tüm satıcıların aynı şekildeki yaklaşımı, tüketiciye başka bir şans bırakmamaktadır. Bu şekilde sözleşme serbestisi ilkesi yerini tek yanlı dayatmalara bırakmaktadır.
Genel işlem şartlarını tanımlayacak olursak;
“Sözleşme taraflarından birinin, ileride kuracağı sözleşmelerde, karşı tarafa değiştirilmeden kabul edilmek üzere sunma niyetiyle önceden tek yanlı olarak saptadığı sözleşme koşullarıdır.
Tüketici Kanunun 6. maddesine göre;
“Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kurallarına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.”
denilmekle genel işlem şartları içerisinde yer alan haksız şartın tanımı yapılmıştır.
2. TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNDE TÜKETİCİ HAKLARI YÖNETMELİĞİ MADDE 18’E GÖRE HAKSIZ ŞARTLAR VE YORUMU
İşletmecinin aboneyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralının gereklerine aykırı olarak ölçüsüz şekilde aboneyi mağdur eden kayıtlar geçersizdir. Sözleşmede yer alan kaydın açık ve anlaşılır bir biçimde kaleme alınmamış olması halinde de, böyle ölçüsüz bir mağduriyetin varlığı sonucuna varılabilir.
Hal ve şartlara göre ve özellikle sözleşmenin dış görünümüne göre, işletmecinin karşısında yer alan sözleşme tarafının hesaba katması beklenemeyecek ölçüde alışılmamış nitelikteki sözleşme şartları sözleşme kapsamında sayılamaz.
Abonelik sözleşmesinin yukarıdaki şekilde belli hükümlerinin kısmen geçersiz sayılması sözleşmenin kalan kısmını geçersiz kılmaz. Bu gibi durumlarda sözleşmenin içeriği yasal düzenlemelere göre belirlenir.
Sözleşmede yer alan şartların dürüstlük kuralının gereklerine aykırı olarak aleyhine ölçüsüz bir mağduriyete neden olup olmadığı hususunda tereddüt hasıl olması halinde abone lehine olan anlam dikkate alınır.
Aşağıdaki haller tadadi olamamak üzere haksız şartlar olarak sayılabilir;
> İşletmecinin sadece kendisi tarafından belirlenen koşullarda edimini ifa edeceği, buna karşılık tüketicinin herhalde ifa ile yükümlü tutulduğu kayıtlar.
> İşletmeciye tek taraflı fesih hakkı veren ancak tüketiciye bu hakkı vermeyen kayıtlar.
> İşletmeciyi, diğer tarafa ihtarda bulunma veya ek süre vermeye ilişkin yasal bir külfetten kurtarmaya ilişkin kayıtlar.
> Tüketicinin, abonelik sözleşmesinin kurulmasından önce fiilen bilgi sahibi olamayacağı sözleşme şartlarını, aksi ispat edilemeyecek şekilde kabul ettiğini gösteren kayıtlar.
> Tüketicinin mahkemeye gitme veya başka başvuru yollarını kullanma imkanlarını ortadan kaldıran veya sınırlayan, özellikle de hukuki düzenlemelerde öngörülememiş bir hakeme müracaatını öngören, gösterebileceği delilleri ölçüsüz bir şekilde sınırlandıran veya mevcut hukuk düzeni açısından diğer tarafa olan ispat külfetini tüketiciye yükleyen hükümler.
> Tüketiciye abonelik sözleşmesine son vermesi halinde cezai şart yükleyen hükümler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
SONUÇ
Günümüzde hızla gelişmekte olan bir sektör alan telekomünikasyon sektöründe sektörün alıcısı konumundaki tüketicinin karşısındaki büyük ve organize işletmecilere karşı korunması ihtiyacı ile paralel olarak çıkartılan Telekomünikasyon Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği ile bu alanda ciddi düzenlemeler getirilmiştir.
Sektör firmalarının bu yönetmeliğe aykırı davranışlarının neticeleri de 05.09.2004 tarihli ve 25574 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış bulunan “Telekomünikasyon Kurumu Tarafından İşletmecilere Uygulanacak Cezalar İle diğer Müeyyide ve Tedbirler Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir.
Bu yönetmeliğe göre işletmecilere yıllık cirolarının %1’ den %3’ üne değişen oranlarda müeyyideler öngörülmektedir.
Bu düzenlemeler ile sektör belli bir düzene sokulmak istenmiştir. Ancak hali hazırda abonelik sözleşmeleri incelendiğinde görüleceği üzere bu düzenlemelere aykırılık taşıyan bir çok hükümler vardır.
Tüm hukukçuların ittifakla kabul ettiği gibi hukuk toplumu takip eder. Bu ilkeye göre hukuk toplumun ihtiyaçları ile şekillenir, özellikle bu kadar hızlı gelişen bir sektörde çıkacak uyuşmazlıklar zaman içinde kanun koyucunun ve yüksek mahkemenin uygulamaları ile şekillenecek ve daha düzenli bir hale gelecektir.
Zira genel işlem şartları karşısında devletin görevi tüketiciyi korumak olmalıdır.
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Gsm Sözleşmeleri Ve Genel İşlem Şartları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Av. Aydın Musaballı'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
» Makale Bilgileri
Tarih
19-03-2006 - 05:18
(6615 gün önce)
Makaleyi Düzeltin
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 5 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 3 okuyucu (60%) makaleyi yararlı bulurken, 2 okuyucu (40%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
15612
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 15 saat 29 dakika 3 saniye önce.
* Ortalama Günde 2,36 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 21080, Kelime Sayısı : 2431, Boyut : 20,59 Kb.
* 7 kez yazdırıldı.
* 2 kez arkadaşa gönderildi.
* 13 kez indirildi.
* 10 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 243
Yorumlar : 1
Benim de Avea ile olan abonelik sözleşmesi ile ilgili bir davam var. Makaleyi okudum. Benim çektiğim sıkıntılara değiniyor. Sözleşmeler tek taraflı hazırlandığından, içeriğine etki edilemediğinden tük... (...)
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04564500 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.