CİNSİYET DEĞİŞTİRME DAVASI
CİNSİYET DEĞİŞTİRMEDE HUKUKİ SÜREÇ
A)CİNSİYETİN TANIMI:
Cinsiyet,biyolojik,fizyolojik ve hormonal yönlerinin yanında, manevi anlamda psikolojik ve sosyal yönleri de olan içgüdüsel durumdur. Bu durum cinsiyetin belirlenmesinde sadece fiziksel özelikler dışında ruhi özeliklerinde bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Emsal Bir Mahkeme İlamında da ifade edildiği üzere, Kişinin Cinsiyetini belli eden sadece bedeni olmayıp aynı zamanda ruhi özeliğidir. Beden ve ruh arasında çıkacak çatışma halinde, hangisinin üstün olduğu ve kişinin erkek ya da kadın olarak belirlendiğinin tespitiyle sonuca gidilmesi gerekilir. Söz konusu mahkeme ilamında da ifade edildiği gibi sırf fiziksel özeliklerin cinsiyetin tespitinde belirleyici olmayacağını aynı zamanda maneviyatı olarak tanımlanabilecek olan ruhi özeliklerinin de durum tespitinde esas alınması gerektiği vurgulanmıştır.
B)CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİNİN TIBBİ NİTELİĞİ:
Cinsiyet değiştirmenin hukuki yanlarının bulunmasıyla birlikte tıbbi anlamda da sonuç doğurduğu açıktır. Şöyle ki; cinsiyet değişikliği TRANSSEKSÜEL yapıda olanlara uygulanan cerrahi operasyon olup; ahlaka ve adaba aykırı olmadan, müdahaleye maruz kalacak kişinin RIZASIYLA gerçekleştirilen kişinin sağlığının kazanması veya hastalığının giderilmesini sağlayacak olan tıbbi müdahale olarak tanımlanabilecektir.
C)CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİNİN YASAL MEVZUATTAKİ YERİ:
Cinsiyet değişikliği, yasal mevzuatta,4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun md 40 düzenlenmiştir.
Söz konusu madde de ifade edildiği üzere, Cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir. Ancak, iznin verilebilmesi için, istem sahibinin on sekiz yaşını doldurmuş bulunması ve evli olmaması; ayrıca transseksüel yapıda olup, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunluluğunu ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmî sağlık kurulu raporuyla belgelemesi şarttır.
Verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbî yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmî sağlık kurulu raporuyla doğrulanması hâlinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir.
Söz konusu madde düzenlemesi gereği,CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİ DAVASININ KABUL EDİLEBİLME KOŞULLARINI İFADE EDERSEK;
a)Davacının Yerleşim Yeri Mahkemesinde Bulunan Asliye Hukuk Mahkemesini izin için başvurulması,
b)On sekiz yaşını tamamlamış ve fiil ehliyetine sahip bulunması,
c)Mahkemeye başvuracak kişinin Resmi Olarak Evli Bulunmaması,
d)İlgili Kişinin TRANSSEKSÜEL YAPIDA olması
e)İlgili Kişinin ÜREME YETEĞİNDEN SÜREKLİ YOKSUN OLMASI ve RUH SAĞLIĞI AÇISINDAN ZORUNLULUK DURUMUNUN Eğitim ve Araştırma Hastanesinden alınacak Resmi Sağlık Kurulu Raporuyla Sabit olması,
Halinde, CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİ AMELİYATI İÇİN mahkemeden izin alınabilecektir.
D)CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİNİN NÜFUS SİCİLİNE İŞLENMESİ:
Mahkemeden, cinsiyet değişikliği ameliyatı için izin alınmasının akabinde yapılacak olan CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİ ameliyatının başarıyla sonuçlanmasından sonra ilgili durum neticesi doğacak olan cinsiyet değişikliğinin nüfusa işlenmesi için ikinci bir dava açılması zaruridir. Şöyle ki; yapılan ameliyat neticesi başarıya ulaştığına dair RESMİ SAĞLIK KURULU RAPORUYLA sabit olması halinde açılmış olan ikinci dava neticesi mahkemece, NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE yazı yazılarak ilgili değişikliğinin sicile işlenmesine karar verilecektir.
E)SONUÇ :
İki aşamalı mahkeme süreci sonucunda, ilgili kişi TRANSSEKSÜEL YAPIDA OLMASI VE ÜREME YETEĞİNDEN SÜREKLİ YOKSUNLUĞUNUN VE RUH SAĞLIĞI YÖNÜNDEN DEĞİŞİKLİK ZORUNLUĞUNUN Resmi Sağlık Kurulu Raporlarıyla sabit olması halinde, cinsiyet değişikliği gerek maddi anlamda gerekse de kişinin medeni hakları bakımından sonuç doğuracak ve ilgili kişinin cinsiyet değişikliği başarıyla sonuçlanmış olacaktır.
Av. Uğur Hakan Kahraman
Gaziantep Barosu
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :
"Cinsiyet Değişikliği Davası Ve Cinsiyet Değişikliğinde Hukuki Sürecin İşleyişi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uğur Hakan Kahraman'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (https://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
|
|