Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

7201 S.lı Bildirim Yasası (Tebligat Kanunu) Türkçeleştirilmiş Sürüm (Öztürkçe)

Derleme Tarihi : 23-11-2009
Mevzuatın Orjinali : 7201 S.lı Tebligat Kanunu
THS'deki Şerh Sayısı : 110 [Şerhleri Listeleyin]
Bu mevzuat Türk Hukuk Sitesi Hukuk ve Türkçe Çalışma Grubu tarafından Türkçeleştirilmiştir. Bu metin mevzuatın orjinal hali olmayıp, orjinal metin bu sayfada bulunabilir.

BİRİNCİ KISIM: GENEL HÜKÜMLER

BİRİNCİ BÖLÜM: YASANIN KAPSAMI

BİLDİRİMİN YAPILMASI
MADDE 1. Yargısal başvuru yerleri, genel ve katma bütçeli devlet kuruluşları, belediyeler, köy tüzelkişileri, barolar ve noterlerce yapılacak bütün bildirimler, bu yasa hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ya da memur aracılığıyla yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİMİN MEMUR ARACILIĞIYLA YAPILMASI
MADDE 2. Diğer yasalarda özel hüküm bulunması durumunda ya da ertelenmesi zarar doğuracak işlerde ya da ilk maddede yazılı kuruluşlardan aynı yerde bulunanlar arasında ya da bu kuruluşlarda bulunan kişilere yapılacak bildirim, kendi memurları aracılığıyla ya da hükümeti temsil eden yerel yöneticinin buyruğuyla zabıta aracılığıyla yaptırılır.
Zor kullanılmasını gerektiren işlere ya da hazırlık soruşturmasına ilişkin görevlerin zabıta tarafından yapılacağına ilişkin hükümlerle bu yasanın ikinci kısmında yazılı özel hükümler saklıdır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
EDER ÇİZELGESİ
MADDE 3. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'nün bu yasaya göre yapacağı işlerden dolayı alacağı ücretler, bu işletme tarafından ayrı bir çizelge ile belirlenir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
MEMUR ARACILIĞIYLA BİLDİRİMLERDE ZORUNLU GİDERLER
MADDE 4. 6245 sayılı Yolluk Yasasının 49. maddesine göre ödence alan memur ve hizmetliler dışındaki memurlar aracılığıyla bu yasa gereğince yaptırılacak bildirimler için bildirim yapana verilecek zorunlu giderlerin miktarı, kendisine bildirim yapılacak kişinin bulunduğu yerin uzaklığına göre her parasal yılbaşında il yönetim kurulları tarafından o ilin gerek merkez, gerekse bağlı ilçeleri için ayrı ayrı belirlenir.
Yukarıdaki fıkraya göre kendilerine zorunlu gider verilen memurlara yaptıkları bildirim dolayısıyla 6245 sayılı yasaya göre ayrıca yolluk verilmez.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
EDER VE GİDERİN ÖNCEDEN ÖDENMESİ
MADDE 5. Aksine bir hüküm bulunmadıkça çizelgede yazılı PTT ederlerini ya da dördüncü madde gereğince verilecek zorunlu giderleri bildirim yapılmasını isteyen önceden öder.
Bildirimi çıkaracak başvuru yeri tarafından belirlenen sürede gerekli gideri vermeyen, isteminden vazgeçmiş sayılır. Zorunlu nedenlerden dolayı bu süreye uymama durumunda yeni bir süre verilir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİM BELGESİNİN YİTİMİ DURUMUNDA GİDERLER
MADDE 6. Zorlayıcı nedenler dışında herhangi bir nedenle yitirilen bildirim belgesinin yeniden düzenlenmesi ve bildirimi için gerekli giderler, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'nce Posta Kanunu'nun taahhütlü mektuplara ilişkin hükümlerine göre ödenir.

Telyazı hizmetinde yitim ya da gecikme gerçekleştiğinde Telgraf ve Telefon Yasası hükümleri uygulanır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
UÇAK, TELYAZI VE DİĞER ARAÇLARLA BİLDİRİM VE EDERLERİ
MADDE 7. Bildirim, uçakla ya da postada kullanılan diğer hızlı ya da özel araçlarla ya da çeşitli imli telyazılarla da yaptırılabilir.
Bildirimin bu araçlardan hangisiyle yapılacağı ilgilinin istemi üzerine ya da kendiliğinden mahkeme başkanı, yargıç ya da bildirimi yaptıracak diğer başvuru yerlerince belirlenir. Bu durumda bunlara ilişkin ederler, bu araçlarla bildirimi isteyenden PTT ederleri çizelgesine göre bildirim ederinden ayrı olarak alınır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
İKİNCİ BÖLÜM: BİLDİRİM TEMELLERİ

BİLDİRİM BELGESİNİN ÖRNEKLERİ VE ALINDI VERİLMESİ
MADDE 8. Bildirim yapılacak her tür belge, biri dosyasında konulmak ve diğeri bildirim yapılacak kimselere verilmek üzere gereği kadar örnekten oluşur. Bu örneklerde iş sahibi ya da vekilinin imzası bulunur.
Bildirim yapılmak üzere yetkili yerlere verilecek belgenin her örneğine bu yerlerce, verildiği tarih yazılır ve istenirse alındı verilir.
Her tür belgenin bildirimine ve çağrı kağıtlarına ilişkin bildirim tutanakları dosyasına koyulur.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
ÇAĞRI KAĞIDININ İÇERECEĞİ UNSURLAR
MADDE 9. Çağrı kağıdı, aşağıdaki unsurları içerir:
1. Tarafların ve varsa yasal temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile yerleşim yeri ya da oturduğu yer ya da iş adreslerini,
2.Anlaşılacak biçimde kısaca bildirimin konusunu,
3.Çağrılan kişinin hangi başvuru yerinde ve hangi gün ve saatte hazır bulunması gerektiğini ve bu başvuru yerinin nerede olduğu,
4.Yasalarına göre çağrı kağıtlarında yazması gereken diğer noktaları,
5.Çağrı kağıdını çıkaran başvuru yerinin damgasını ve mahkeme başyazmanının, diğer başvuru yerlerinde ise yetkili memurun imzasını.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLİNEN ADRESTE BİLDİRİM
MADDE 10. Bildirim, bildirim yapılacak kişiye bilinen en son adresinde yapılır. Şu kadar ki kendisine bildirim yapılacak kişinin başvurusu ya da kabulü koşuluyla her yerde bildirim yapılması olanaklıdır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
VEKİLE VE YASAL TEMSİLCİYE BİLDİRİM
MADDE 11. Vekil aracılığıyla yürütülen işlerde bildirim vekile yapılır. Vekil sayısı birden çoksa bunlardan birine bildirim yapılması yeterlidir. Eğer bildirim birden çok vekile yapılmışsa bunlardan ilkine yapılan bildirim tarihi asıl bildirim tarihi sayılır. Ancak Ceza Muhakameleri Usulü Kanunu'nun kararların sanıklara bildirimine ilişkin hükümleri saklıdır.
Yasal temsilcileri bulunanlara ya da bulunması gerekenlere yapılacak bildirim, yasalarına göre bildirim yapılacak kişilerin kendilerine yapılması gerekmedikçe yasal temsilcilere yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
TÜZELKİŞİLERE VE TECİMEVLERİNE BİLDİRİM
MADDE 12. Tüzelkişiye bildirim, yetkili temsilcisine yapılır, yetkili temsilcisi birden çoksa bunlardan yalnız birine yapılır.
Bir tecimevinin işlemlerinden doğan uyuşmazlıklarda tecimsel temsilciye yapılan bildirim geçerlidir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
TÜZELKİŞİLERİN GÖREVLİ VE HİZMETLİLERİNE BİLDİRİM
MADDE 13. Tüzelkişiler adına kendilerine bildirim yapılacak kimseler herhangi bir nedenle olağan iş saatlerinde işyerinde bulunmadıklarında ya da o sırada belgeyi alamayacak bir durumda olduklarında bildirim, orada bulunan görevli ya da hizmetlilerden birine yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
ASKERLERE BİLDİRİM
MADDE 14. Astsubaylar dışındaki askerlere yapılacak bildirimler, kıta komutanı ve kurum üstü gibi en yakın üste yapılır.
Yukarıdaki fıkrada yazılı olanlar dışındaki askerlere birlik ya da kurumda bildirim yapılmasını gerektiren koşullarda bildirim yapılmasını o kişinin nöbetçi üstü ya da subayı sağlar. Bunlar tarafından bildirim yapılacak kişinin hemen getirilmesi ya da bildirimin sağlanması olanaklı olmazsa bildirim üste ya da subaya yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
SAVAŞA GİTME DURUMUNDA
MADDE 15. Savaşa giden birlik ya da kuruma üye askerlere bildirim, bağlı bulundukları Kara, Deniz ya da Hava Güçleri Komutanlıkları aracılığıyla yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
AYNI KONUTTA OTURAN KİŞİLERE YA DA HİZMETÇİYE BİLDİRİM
MADDE 16. Kendisine bildirim yapılacak kişi adresinde bulunmazsa bildirim, kendisiyle aynı konutta oturan kişilere ya da hizmetçilerinden birine yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BELLİ BİR YERDE YA DA EVDE MESLEK VE SANATIN YÜRÜTÜMÜ
MADDE 17. Belli bir yerde sürekli olarak meslek ya da sanatını yürütenler, o yerde bulunmadıklarında bildirim, aynı yerdeki sürekli görevli ya da hizmetlilerden birine, meslek ya da sanatını evinde yürütenlerin görevli ya da hizmetlilerinden biri olmazsa aynı konutta oturan kişilere ya da hizmetçilerinden birine yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
OTEL, HASTANE, FABRİKA, OKUL GİBİ YERLERDE BİLDİRİM
MADDE 18. Bildirim yapılacak kişi otel, hastahane, sağaltım ya da dinlenme evi, fabrika, okul, öğrenci yurdu gibi içine özgürce girilemeyen ya da aranan kişinin kolayca bulunması olanaklı olmayan bir yerde ise bildirimin yapılmasını o yeri yöneten ya da bildirim yapılacak kişinin bulunduğu kısmın üstü sağlar. Bu kişiler tarafından bildirim yapılacak kişinin hemen bulundurulması ya da bildirimin sağlanması olanaklı olmazsa bildirim kendilerine yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERE BİLDİRİM
MADDE 19. Tutuklu ve hükümlere yapılacak bildirimi bu kişilerin bulunduğu kurum müdürü ya da görevlisi sağlar.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİM YAPILACAK KİŞİNİN GEÇİCİ OLARAK BAŞKA YERE GİTMESİ
MADDE 20. 13, 14, 16, 17 ve 18. maddelerde yazılı kişiler, kendisine bildirim yapılacak kişinin geçici olarak başka yere gittiğini belirtirse durum ve açıklamada bulunanın adı ve soyadı bildirim tutanağına yazılarak altı açıklamada bulunanca imzalanır ve bildirimi yapan görevli bildirim belgesini bu kişilere verir. Bu kişiler, bildirim belgesini kabul etmek zorundadır. Açıklamada bulunan bu açıklamasını imzadan kaçınırsa bildiren bu kaçınmayı açıklayarak imzalar. Bu durumda ya da bildirim belgesini kabulden kaçınma durumunda bildirim, 21. maddeye göre yapılır.

Bu maddeye göre yapılacak bildirimlerde bildirim, bildirim belgesinin 13, 14, 16, 17 ve 18. maddelerde yazılı kişilere verildiği tarihte ya da haber yazısı kapıya yapıştırılmışsa bu tarihten itibaren on beş gün sonra yapılmış sayılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİMİN OLANAKSIZLIĞI VE BİLDİRİMİ ALMAKTAN KAÇINMA
MADDE 21. Kendisine bildirim yapılacak kişi ya da yukarıdaki maddeler gereğince bildirim yapılacak kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmazsa ya da bildirimi almaktan kaçınırsa bildirim yapan görevli, bildirim belgesini o yerin muhtar ya da ihtiyar heyeti üyelerinden birine ya da zabıta üstü ya da görevlilerine imza karşılığında teslim eder ve kendisine teslim edilen kişinin adresini içeren haber yazısını gösterilen adresteki yapının kapısına yapıştırır, ayrıca adreste bulunmama durumunda bildirim yapılacak kişiye durumdan haber verilmesini de olanaklı oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici ya da kapıcıya da bildirir. Haber yazısının kapıya yapıştırıldığı tarih, bildirim tarihi sayılır.

Muhtar, ihtiyar heyeti üyeleri, zabıta üstü ve görevlileri yukarıdaki fıkra uyarınca kendilerine teslim edilen belgeyi kabul etmek zorundadır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YAŞ VE HUKUKSAL İŞLEM YETERLİĞİ KOŞULU
MADDE 22. Bildirimin yapılacağı kişi yerine bildirim yapılan kimsenin görünüşüne göre on sekiz yaşından küçük olmaması ve açık biçimde hukuksal işlem yapmaya yetersiz olmaması gerekir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİM TUTANAĞI
MADDE 23. Bildirim bir tutanakla belgelenir. Bu tutanağın

1. Bildirimi çıkaran başvuru yerinin adını,
2. Bildirimi isteyenin adını, soyadını ve adresini,
3. Bildirim yapılacak kişinin adını, soyadını ve adresini,
4. Bildirimin konusunu,
5. Bildirimin kime yapıldığını ve bildirim ilgilisinden başkasına yapılmışsa o kimsenin adını, soyadını, adresini ve 22. madde gereğince bildirimi kabul etmeye yeterli olduğunu,
6. Bildirimin nerede ve ne zaman yapıldığını,
7. 21. maddedeki durumun gerçekleşmesi durumunda bu konuya ilişkin işlemlerin yapıldığını ve kaçınma için gösterilen nedeni,
8. (Değişik bent: 19.03.2003 - 4829 s.y./7. m.)Bildirim belgesi kime verilmişse onun imzası ile bildirim görevlisinin adı, soyadı ve imzasını içermelidir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
İMZALAYACAK DURUMDA OLMAK
MADDE 24. Kendisine bildirim yapılacak kişi, imzalayacak kadar yazmayı bilmez ya da imzalayamayacak durumda bulunursa komşularından bir kişinin tanıklığında sol elinin başparmağı bastırılarak bildirim yapılır.

Sol elinin başparmağı bulunmayan kişinin aynı elinin diğer bir parmağı ya da sol eli yoksa sağ elinin başparmağı ve bu da yoksa diğer parmaklarından biri bastırılır.

Bildirim yapılacak kişinin iki eli de yoksa bildirim belgesi kendisine verilir.

Yukarıdaki fıkralarda yazılı durumlar, bildirim belgesinde açıklanır ve tanıklık eden kişiye de imzalattırılır.

Okuryazar bir komşu bulunmaz ya da bulunan komşu imzadan kaçınırsa bildirim görevlisi o mahalle ya da köyün muhtar ya da ihtiyar heyeti üyelerinden birini ya da bir zabıta görevlisini bildirim sırasında orada bulunmak üzere çağırır ve bildirim onların tanıklığında yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YABANCI ÜLKELERDE BİLDİRİM YOLU
MADDE 25. Yabancı ülkede bildirim, o ülkenin yetkili orunu aracılığıyla yapılır. Bunun için anlaşma ya da o ülke yasaları uygunsa o yerdeki Türkiye siyasal görevlisi ya da konsolosu bildirim yapılmasını yetkili orundan ister.
(Yürürlükten kaldırılan fıkra: 19.03.2003 - 4829 s.y./18.m.)
Yabancı ülkelerde bulunan kişilere bildirim yapılacak belge, bildirimi çıkaran başvuru yerinin bağlı olduğu bakanlık aracılığıyla Dışişleri Bakanlığına, oradan da görev bölgesi göz önüne alınarak ilgili Türkiye elçiliğine ya da konsolosluğuna gönderilir.

(Ek Fıkra: 06.06.1985 - 3220/8. m.)Şu kadar ki Dışişleri Bakanlığının aracılığına gerek görülmeyen durumlarda bildirim belgesi, ilgili bakanlıkça doğrudan doğruya o yerdeki Türkiye büyükelçiliğine ya da başkonsolosluğuna gönderilebilir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
SİYASAL TEMSİLCİLİK ARACILIĞIYLA YABANCI ÜLKEDEKİ TÜRK YURTTAŞLARINA BİLDİRİM
MADDE 25/a. (Ek Madde: 19.03.2003 - 4829 s. y./8. m.) Yabancı ülkede kendisine bildirim yapılacak kimse Türk yurttaşı ise bildirim o yerdeki Türkiye büyükelçiliği ya da konsolosluğu aracılığıyla da yapılabilir.
Bu durumda bildirimi Türkiye büyükelçiliği ya da konsolosluğu ya da bunların görevlendireceği bir görevli yapar.
Bildirimin konusu ile hangi başvuru yerince çıkarıldığı bilgilerinin yer aldığı ve otuz gün içinde başvurulmadığı takdirde bildirimin yapılmış sayılacağı uyarısını içeren yazı, ilgilisine o ülkenin yasal düzenlemelerinin izin verdiği yöntemle gönderilir.
Yazının o ülkenin yasal düzenlemelerine göre ilgilisine bildirildiği belgelendirildiğinde bildirim tarihinden başlayarak otuz gün içinde büyükelçiliğe ya da konsolosluğa başvurulmazsa bildirim otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır. Kendisine bildirim yapılacak kişi, büyükelçilik ya da konsolosluğa başvurmakla birlikte bildirim belgesini almaktan kaçınırsa buna ilişkin düzenlenecek tutanak tarihinde bildirim yapılmış sayılır. Belge bekletilmeksizin başvuru yerine geri verilir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
TÜRKİYE'DEKİ ELÇİLİK YA DA KONSOLOSLUKLARDAN İLETİLEN BİLDİRİM
MADDE 26. Anlaşma hükümleri ve karşılıklılık esasları saklı kalmak koşuluyla Türkiye'de oturan yerli ve yabancı kişilere bildirim yapılmak üzere yabancı bir ülkenin elçiliğinden ya da bölgesinde bulunduğu valilik aracılığı ile konsolosluğundan Dışişleri Bakanlığına iletilen belge, ilgili bakanlık aracılığıyla yetkili başvuru yerine gönderilir ve bildirim işleminin yerine getirilmesinin ardından onaylı olarak aynı yollardan geri verilir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YABANCI ÜLKELERDE TÜRK DEVLET GÖREVLİLERİNE VE TÜRK ASKERLERİNE BİLDİRİM
MADDE 27. Yabancı bir ülkede bir kamu göreviyle bulunan Türk devlet görevlilerine bildirim, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılır.
Yabancı ülkelerde bulunan Türk askerlerine yapılacak bildirim, bağlı bulundukları Kara, Deniz, Hava Güçleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı aracılığıyla yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
DUYURU YOLUYLA BİLDİRİM
MADDE 28. Bildirim, adresi bilinmeyenlere duyuru yoluyla yapılır.
Yukarıdaki maddeler gereğince bildirim yapılamayan ve yerleşim yeri, oturduğu yer ya da işyeri de bulunamayan kimsenin adresinin bilinmediği varsayılır.
Adresin bilinmediğinde durum, bildirim görevlisi tarafından mahalle ya da köy muhtarına açıklama yaptırılarak belirlenir. (Değişik tümce: 19.03.2003 - 4829 s.y./9. m.) Bununla birlikte bildirimi çıkaran başvuru yeri, ilgilinin adresini resmi ya da özel kurum ve kuruluşlardan gerekli gördüklerine sorar ve zabıta aracılığıyla araştırıp belirler.
Yabancı ülkelerde oturanlara duyuru yoluyla bildirim yapılmasını gerektiren koşullarda bildirimi çıkaran başvuru yeri, bildirim belgesi ile duyuru örneklerini yabancı ülkede bulunan kimsenin bilinen adresine ayrıca iadeli taahhütlü mektupla gönderir ve posta alındısını dosyasına koyar.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
DUYURU BİÇİMİ
MADDE 29. Duyuru yoluyla bildirim, bildirimi çıkaracak başvuru yerinin gerekçeli kararı üzerine aşağıdaki biçimde yapılır:
1. Duyuru, ilgilinin en güvenli biçimde öğreneceği umulan ve varsa ayrıca bildirimi çıkaran başvuru yerinin bulunduğu yerde yayılan bir gazetede yapılır.
2. Bildirim belgesi ve duyuru örneği, bildirimi çıkaran başvuru yerinin herkesin kolayca görebileceği bir yerine de asılır.
(Değişik fıkra: 06.06.1985 - 3220 s.y./9.m.) Başvuru yeri, gereğinde ikinci defa duyuru yapılmasına karar verebilir. İki duyuru arasındaki süre bir haftadan az olamaz. Gerekiyorsa ikinci duyuru, yabancı ülke gazeteleriyle de yaptırılabilir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
DUYURUNUN İÇERECEĞİ UNSURLAR
MADDE 30. Duyuruda ilgililerin ad ve soyadları, işleri, yerleşim yeri ya da oturduğu yer ya da işyerleri, bildirim belgesinin içeriğinin özü, bildirimin anlaşılabilecek biçimde konusu, nedeni, duyurunun hangi başvuru yerinden verildiği, duyuru çağrısı içeriyorsa nerede ve neden, hangi gün ve saatte ilgililerin bulunacağı yazılmalıdır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
DUYURU YOLUYLA BİLDİRİMDE BİLDİRME TARİHİ
MADDE 31. (Değişik madde: 06.06.1985 - 3220 s.y./10.m.)
Duyuru yoluyla bildirim, son duyuru tarihinden başlayarak yedi gün sonra yapılmış sayılır.
Duyuru yoluyla bildirime karar veren başvuru yeri, gerektiğinde daha uzun bir süre belirleyebilir. Ancak bu süre on beş günü geçemez.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
İZLENMESİ GEREKEN YOL VE KURALLARA AYKIRI BİLDİRİMİN SONUCU
MADDE 32. Bildirim, izlenmesi gereken yol ve kurallara aykırı yapılmış olsa bile ilgilisi bildirimi öğrenmişse geçerli sayılır.
İlgilinin öğrendiğini açıkladığı tarih, bildirim tarihi sayılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YASAL VE TÜREL DİNLENCE GÜNLERİNDE BİLDİRİM
MADDE 33. Yasal ve türel dinlence günlerinde de bildirim uygundur.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
İKİNCİ KISIM: ÖZEL HÜKÜMLER

BİRİNCİ BÖLÜM: YARGISAL BİLDİRİMİN İÇERİĞİ
MADDE 34. Bu bölüm hükümleri, türel, yönetsel, askeri yargı yerlerince yapılacak bildirim işlerinde uygulanır.

(Ek fıkra: 19.03.2003 - 4829 s.y./10.m.) Yukarıdaki fıkra gereğince yapılacak bildirimlere ilişkin giderler beşinci maddeye göre ödenir. Verilen süreye karşın ödenmeyen bildirim gideri, dava dilekçesinin bildirimine ilişkinse Hukuk Yargılamaları Yöntemleri Yasasının 409. maddesi uyarınca işlem yapılır. Diğer durumlarda bildirim konusu istemden vazgeçilmiş sayılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
ADRES DEĞİŞTİRMENİN BİLDİRİLMESİ ZORUNLULUĞU
MADDE 35. Kendisine ya da adresine yasanın gösterdiği yollara göre bildirim yapılmış kimse, adresini değiştirirse yenisini hemen bildirimi yaptırmış yargı yerine bildirmek zorundadır. Bildirildiğinde bundan sonraki bildirimler yeni adrese yapılır.
(Değişik fıkra: 19.03.2003 - 4829 s.y./11.m.) Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve yeni adres bildirim görevlisince de belirlenemediğinde bildirim belgesinin bir örneği eski adresteki yapının kapısına asılır ve asılma tarihi, bildirim tarihi sayılır.
(Değişik fıkra: 19.03.2003 - 4829 s.y./11.m.) Bundan sonra eski adrese çıkarılan bildirimler, ilgilisine yapılmış sayılır.
(Ek fıkra: 06.06.1985 - 3220 s.y./12.m.) Daha önce bildirim yapılmamış olsa bile taraflar arasında yapılan, imzası kamu kurumları önünde açıkça benimsenmiş sözleşmelerde belirtilen adresler ile kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, tecim kütüklerine, esnaf ve zanaatçılar kütüklerine verilen en son adreslerdeki değişiklikler hakkında da bu madde uygulanır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
DURUŞMA SIRASINDA BİLDİRİM
MADDE 36. Duruşma sırasında davaya ilişkin belgenin yanlara, katılana ya da vekillerine verilmesi, bildirim sayılır.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
AVUKAT YAZMANLARINA VE STAJYERLERİNE BİLDİRİM
MADDE 37. Duruşma sırasında yargı yerince sanları belirlenen avukat yazmanlarına ve stajyerlerine sonraki duruşmanın gün ve saatinin bildirilmesi, avukata bildirim sayılır.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
VEKİLLERİN BİR DİĞERİNE BİLDİRİM YAPMASI
MADDE 38. Vekil aracılığı ile yürütülen davalarda, vekiller alındı belgesi karşılığında bir diğerine bildirim yapabilirler.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
BİLDİRİMİ ALACAK KİŞİNİN KARŞI YAN OLMASI
MADDE 39. Bu yasaya göre kendilerine bildirim yapılması olanaklı bulunan kişiler o davada karşı yan ise bildirim yapılacak kişi adına kendilerine bildirim yapılamaz.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
BİLDİRİME İLİŞKİN KARARLARIN İVEDİLİĞİ
MADDE 40. Bildirime ilişkin kararlar, belirlenen duruşma beklenmeden verilir.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
MEMUR ARACILIĞI İLE BİLDİRİM
MADDE 41. Tüzel, yönetimsel ve askeri yargı yerleri ile diğer adalet kuruluşları kendiliğinden ya da istem üzerine işin niteliğine göre, kuruluşta çalışan memurlar aracılığı ile bildirim yapılmasına karar verebilirler.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
İVEDİ DURUMLARDA BİLDİRİM
MADDE 42. (Yürürlükten kaldırılan madde: 06.06.1985 - 3220 s.y./21.m.)
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA BİLDİRİM
MADDE 43. Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak bildirim, bildirim yapılacak belge aslının kendisine gösterilmesiyle olur. Bu bildirim bir süreye başlangıç olacaksa, Cumhuriyet Başsavcısı gösterildiği günü belgenin aslına belirtir ve imza eder.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
ASKERİ YARGIDA BİLDİRİM
MADDE 44. Askeri yargı yer ve orunlarınca asker kişilere yapılacak bildirim yazılı bir emirle yerine getirilir ve bildirim belgesi, bildirimi isteyen ya da emreden orun ya da yargı yerine gönderilir.

Yargısal üstlere yapılacak bildirim, bildirim yapılacak belgenin kendisine gösterilip imzalattırılması biçiminde yapılır. Bu bildirim bir sürenin başlangıcı ise, tarihi de belirtilir.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
İKİNCİ BÖLÜM: YÖNETSEL BİLDİRİMİN İÇERİĞİ
MADDE 45. Yargısal ve parasal bildirimin dışında kalan bildirim, yönetsel bildirimdir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
PTT ÖRGÜTÜNÜN OLMAMASI
MADDE 46. (Yürürlükten kaldırılan madde: 06.06.1985 - 3220 s.y./21.m.)
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİRDEN ÇOK KİŞİNİN TEMSİLCİSİNE BİLDİRİM
MADDE 47. Birden çok kişiyi temsil eden kimseye bildirilecek belgenin yalnızca bir örneği verilir. Şu kadar ki yalnız belgeyi teslim almak için yetkilendirilen kimseye temsil ettiği kişi sayısı kadar örnek vermek gerekir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
GÜMRÜK VE TEKEL İŞLERİNDE BİLDİRİM
MADDE 48. Gümrük ve tekel işlerinde, kendi yasalarının olanak verdiği durumlarda işlemin yapıldığı yerde hazır bulunan ilgiliye bildirim memur aracılığı ile yapılır.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
TAPU MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK BİLDİRİM
MADDE 49. Tapuda yazılı ya da kalıt, kamulaştırma, zorla icra ya da mahkeme kararı ile kazanımda bulunan hak sahipleri, adreslerini ve değiştirildikleri durumunda yenisini bulundukları yerin tapu müdürlüğüne bildirmeye zorunludurlar. Çağrı ya da bildirim belgesi, bu biçimde bilinen son adrese gönderilir.

(Değişik fıkra: 06/06/1985 - 3220/15 md.) Tapuda adresi bulunmayan ya da varolan adresine bildirim yapılamayan ve bildirim memuru tarafından da yeni adresi belirlenemeyen hak sahibine bu yasa maddelerine göre ilan yolu ile bildirim yapılır. Ayrıca tapu müdürlüğü tarafından ilanın bir örneği taşınmazın bulunduğu köy ya da mahalle muhtarına, orada olağan olan biçimde ilan edilmek üzere verilir. Bu biçimde yapılan sonuncu ilan tarihinden başlayarak onbeş günün bitiminde hak sahibine bildirim yapılmış sayılır.
Çeviren Av.Cengiz ALADAĞ - Maddenin Orjinali
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: PARASAL BİLDİRİM

HESAPLAMALAR KURULUNCA YAPILACAK BİLDİRİM
MADDE 50. Hesaplamalar Kurulunca yapılacak bildirim, bildirim yapılacak kişilerden merkez örgütünde görevli olanlara bağlı oldukları kuruluşlar, bunlar dışında kalanlara hükümeti temsil eden yerel yönetici aracılığıyla yaptırılır.
Adresin belirlenememesi ya da bildirimi kabulden kaçınma durumlarında bildirim, bu yasanın genel hükümleri doğrultusunda yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
DİĞER PARASAL BİLDİRİMLER
MADDE 51. Parasal bildirimler, ilişkin olduğu yasada açıklık bulunmayan durumlarda bu yasanın genel hükümlerine göre yapılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
ÜÇÜNCÜ KISIM: CEZA YAPTIRIMLARI

YALNIZCA YASAYI UYGULAMAKLA YÜKÜMLÜ OLANLARIN İŞLEYEBİLDİĞİ SUÇLAR
MADDE 52. (Değişik fıkra: 23.01.2008 - 5728 s.y./251.m.) Bu yasanın uygulanmasında görevli bulunan görevli ve hizmetliler ile mahalle, köy muhtar ve ihtiyar heyeti ve meclisi üyelerinin işledikleri ve onlara karşı işlenen suçlardan dolayı suçlanan kişiler, Türk Ceza Yasasının kamu görevlisine ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.
Yukarıdaki fıkraya göre yapılacak soruşturma ve kovuşturma, sıkıdüzen sağlayıcı ceza uygulamasına engel değildir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YANLIŞ ADRES BİLDİRMEK
MADDE 53. (Değişik madde: 23.01.2008 - 5728 s.y./252.m.)
Bu yasa gereğince bildirim yapılması gereken durumlarda bir kimse, kendisine ya da başkasına ilişkin ad ya da adresi yanlış bildirirse altı aydan iki yıla kadar hapisle cezalandırılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİM BELGESİNİN İLGİLİYE VERİLMEMESİ VE BİLDİRİMİ KABULDEN KAÇINMA
MADDE 54. (Değişik madde: 06.06.1985 - 3220 s.y./17.m.)
(Değişik fıkra: 23.01.2008 - 5728 s.y./253.m.) İlgili adına kendilerine bildirim yapılan kişiler, bildirim belgesini ilgilisine en kısa sürede vermez de bu nedenle gecikme ya da zarar meydana gelirse bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Kendisine yapılması gereken bildirimi almayan ilgili ile ilgili adına bildirimi kabul etmek zorunda olup da kabul etmeyenler hakkında da yukarıda belirtilen cezalar uygulanır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YALAN AÇIKLAMA
MADDE 55. (Değişik fıkra: 06.06.1985 - 3220 s.y./18.m.; değişik fıkra: 23.01.2008 - 5728 s.y./254.m.) Daha ağır bir cezayı gerektirmezse
a)Kendisi hakkında bildirim görevlisine yalan açıklamada bulunan ilgili,
b)İlgili adına kendisine bildirim yapılabilecek olup da bu yasanın uygulanması dolayısıyla bildirim görevlisine ilgili hakkında yalan açıklamada bulunan kişi,
c)İlgili olmamasına ya da ilgili adına bildirimi kabul etmeye yetkili olmamasına karşın bildirim görevlisine kimlik ve konumu ile ilgili yalan açıklamada bulunarak bildirim belgesini alan kimse,
her bir bentte tanımlanan eylem dolayısıyla bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Yukarıdaki bentlerde yazılı durumlarda bir gecikme ya da genel ya da özel bir zarar meydana gelirse yalan açıklamada bulunan kişi, ayrıca a ve b bentlerindeki eylemler için üç aydan bir yıla, c bendindeki eylem için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİM BELGESİNİN ASILMASI İLE İLGİLİ SUÇLAR
MADDE 56. (Değişik madde: 06.06.1985 - 3220 s.y./19.m.; değişik madde: 23/01/2008 - 5728 s.y./255.m.)
Bu yasaya göre bildirim belgesinin ya da haber yazısının asılmasına karşı koyanlar ile asılan belge ya da uyarı yazısını bulunduğu yerden koparanlar, yok edenler, okunamaz duruma getirenler, üç aydan bir yıla kadar hapis ve yirmi beş günden yüz elli güne kadar türel para cezasıyla cezalandırılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİM GÖREVLİLERİNE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR
MADDE 57. (Yürürlükten kaldırılan madde: 23.01.2008 - 5728 s.y./578.m.)
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
DÖRDÜNCÜ KISIM: DAĞINIK HÜKÜMLER

BİLDİRİMİN ZAMANINDA YAPILMAMASI
MADDE 58. Bildirim, zamanında yapılmaz ya da bildirim tutanağı belirli zamanda gelmezse ilgili başvuru yeri, durumu yerel PTT merkezine bildirir.
Bu merkez, yakınma konusu belgenin ne işlem gördüğünü araştırır, gerekirse belgenin çıkış merkezinden araştırır.
Bunların sonucu, yerel PTT merkezi ve gereğinde Genel Müdürlükçe olanaklı olduğu kadar kısa sürede ilgili başvuru yerine bildirilir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
BİLDİRİM TUTANAKLI KAPALI ZARF
MADDE 59. Yasanın birinci maddesinde yazılı başvuru yerlerinden çıkarılacak bildirim belgesi, bildirim tutanaklı kapalı bir zarf içinde gönderilir.
(Değişik fıkra: 19.03.2003 - 4829 s.y./16.m.) Çağrı kağıdı, yalın yargılama yöntemine göre gönderilen çağrı kağıdı, ant çağrı kağıdı, bu zarfın içine konulmadan da gönderilebilir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YÖNETMELİK
MADDE 60. Bu yasanın nasıl uygulanacağını göstermek üzere yasanın yayımından başlayarak altı ay içinde bir yönetmelik yapılır.
Bu yasa gereğince yapılacak bildirime ilişkin her tür belge ile gerekli basma, defterlerin biçimleri ve bunlardan hangilerinin PTT yönetimi ve hangilerinin diğer yerlerce hazırlanacağı da bu yönetmelikte gösterilir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
DİĞER YASALARDAKİ GÖNDERMELER
MADDE 61. Diğer yasaların bildirimle ilgili olarak Hukuk Yargılamaları Yöntemleri Yasasına ve türel belgenin PTT yönetimi aracılığıyla bildirimine ilişkin yasaya gönderme yaptığı yerlerde bu yasa uygulanır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN DÜZENLEMELER
MADDE 62. Bu yasayla
1. Türel belgenin PTT yönetimi aracılığıyla bildirimine ilişkin yasa ile bu yasaya ek 4347, 4574, 4856 ve 5045 sayılı yasalar,
2. 1086 sayılı Hukuk Yargılamaları Yöntemleri Yasasının 81. maddesinin ikinci fıkrası ile onuncu bölümünün ilk kısmı,
3.Ceza Yargılamaları Yöntemleri Yasasının 36, 37, 38, 271, 274. maddeleri,
4.Askeri Yargılama Yöntemleri Yasasının 36, 37, 38, 271, 274. maddeleri,
5.Noterlik Yasasının 33. maddesinin ikinci fıkrası ile 75. maddesi,
6.Harçlar Yasasının 33. maddesi,
7.Diğer yasaların bu yasaya uymayan hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
Ek Madde 1. Kat İyeliği Yasasının uygulandığı durumlarda ortak taşınmazda oturmayan her bağımsız bölüm iyesi, yapı yönetimi ve giderlerle ilgili bildirim yönünden geçerli olmak üzere Türkiye'de bir adresini yöneticiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Yapı yönetimi ve ortak giderlerle ilgili bildirimler bu adrese yapılır.
Bağımsız bölüm iyesinin adres bildirmemesi ya da yazılı olarak bildirdiği adrese bildirim yapılamaması durumunda bundan sonraki bildirimler, o kişinin iyesi olduğu bağımsız bölümde eylemli olarak oturana yapılır. Bildirimin bir örneği yapı girişinde bulundurulacak duyuru tahtasına asılır. Bağımsız bölümde eylemli olarak oturana böylece yapılacak bildirim, bağımsız bölüm iyesine yapılmış sayılır.
(Ek fıkra: 19.03.2003 - 4829 s.y./17.m.)Bağımsız bölümde eylemli olarak oturan yoksa duyuru tahtasına asılan bildirim örneği ile bildirim bağımsız bölüm iyesine yapılmış sayılır.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YASANIN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ
MADDE 63. Bu yasa, yayımından başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girer.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali
YASAYI YÜRÜTECEK ORUN
MADDE 64. Bu yasayı yürütmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Çeviren Özge YÜCEL - Maddenin Orjinali


Bu Derlemeyi Hazırlayan Üyelerimiz: (Parantez içindeki rakamlar derledikleri madde sayısıdır)
Özge YÜCEL (56), Av.Cengiz ALADAĞ (10)
THS Sunucusu bu sayfayı 0,05411696 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.