Borçlar Kanunu Tasarısı m.3 ve GerekçesiII. Öneri ve kabul
1. Süreli öneri
MADDE 3- Kabul için süre belirleyerek bir sözleşme yapılmasını öneren, bu sürenin sona ermesine kadar önerisiyle bağlıdır.
Kabul bu süre içinde kendisine ulaşmazsa, öneren önerisiyle bağlılıktan kurtulur.
T.C. TBMM Adalet Komisyonunun Kabul Ettiği Metin:
II. Öneri ve kabul
1. Süreli öneri
MADDE 3- Kabul için süre belirleyerek bir sözleşme yapılmasını öneren, bu sürenin sona ermesine kadar önerisiyle bağlıdır.
Kabul bu süre içinde kendi...

Elektronik Sözleşmelere Özgü Kabul Beyanları ve Bu Beyanların Geçerliliği (click-wrap ve shrink-wrap sözleşmeler)Elektronik Sözleşmelere Özgü Kabul Beyanları ve Bu Beyanların Geçerliliği (click-wrap ve shrink-wrap sözleşmeler) (*)
lektronik sözleşmeler açısından kabul beyanının oluşumu ile ilgili önemli bir tartışmayı “click-wrap” ve “shrink-wrap” olarak bilinen ve Türkçe’ye “tıklama yoluyla kabul” ve “yırtma/açma suretiyle kabul” olarak çevirebileceğimiz iki özel kabul beyanı oluşturmaktadır.
“Yırtma/Açma Suretiyle Kabul (Shrink-wrap)” en çok bilgisayar yazılımlarının telif sözleşmelerinde karşımıza...

İcabın Bağlayıcılığı ve İcapta Süreİsviçre-Türk ve Alman hukuklarında icap bağlayıcı bir hukuki etkiye sahiptir. İcapçının yaptığı icapla bağlı olması demek icabını serbestçe geri alamaması demektir. Fakat öneri sahibinin önerisiyle bağlı bulunması, önerisinden belirli süre dönememesi, onun bir borç altına girdiği anlamına da gelmez, çünkü bir borç ancak önerinin kabulü sonunda doğar. İcabın bağlayıcı olmadığı hukuk sistemlerinde ise prensip olarak icapçı muhatabın kabul cevabı kendisine geri gelinceye kadar icabından dönme hakkı...

KİOSK 'da Mal Yoksa İcap Sözkonusu Olur mu?Sayın Kocayusufpaşaoğlundan Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Eşya Hukuku ve Miras Hukuku derslerini almış bir öğrencisi olarak şunları belirtmek istedim:
"KOCAYUSUFPAŞAOĞLU, KİOSK’lar (Otomatlar) aracılığıyla yapılan icaplarda, ancak otomatın içinde mal bulunduğu sürece bir icaptan söz edilebileceğinden bahsetmektedir. Bu görüşe katılma olanağı bulamıyorum. Kanaatimce borçlar kanunu sistematiğinde icaptan söz edebilmenin şartlarından biri icapçının sözleşme kurulduktan sonra sözleşme şartla...

(Şerh No: 2981 - Ekleyen: Av.Mehmet Saim DİKİCİ - Tarih : 29-12-2009)
İcap ve İcaba Davetin Tanımı ve birbirlerinden farklarıGeleneksel sözleşmede icap, bir akdi meydana getirmek amacı ile bir şahsın teklifini ihtiva eden ve karşı tarafa yöneltilen irade beyanıdır. Bir diğer deyişle icap, taraflardan birinin diğerine yaptığı ve muvafakat edildiği taktirde sözleşmenin meydana gelmesini sağlayacak nitelikteki tekliftir. Doktrinde icap tek taraflı bir hukuki işlem olarak kabul edilmektedir.(Sefa Reisoğlu, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, İstanbul, 2000, s.53. Ayrıca aynı fikirde TEKİNAY ve AKSOY) İcap, sözleşmeyi kuran ir...

|