Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 3
Kabul için bir müddet tayin ederek başka kimseye bir akdin yapılmasını teklif eden kimse, bu müddetin hitamına kadar icabından dönemez. Bu müddet bitmeden evvel kabul haberi kendisine yetişmezse, icap ile bağlı kalmaz.

KİOSK 'da Mal Yoksa İcap Sözkonusu Olur mu?

Üyemizin Notu: Sayın Kocayusufpaşaoğlundan Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Eşya Hukuku ve Miras Hukuku derslerini almış bir öğrencisi olarak şunları belirtmek istedim:



"KOCAYUSUFPAŞAOĞLU, KİOSK’lar (Otomatlar) aracılığıyla yapılan icaplarda, ancak otomatın içinde mal bulunduğu sürece bir icaptan söz edilebileceğinden bahsetmektedir. Bu görüşe katılma olanağı bulamıyorum. Kanaatimce borçlar kanunu sistematiğinde icaptan söz edebilmenin şartlarından biri icapçının sözleşme kurulduktan sonra sözleşme şartlarına uyup uymayacağı olmayıp, bir icapçı yerine getiremeyeceği bir taahhütte bulunuyor olsa dahi, icabın hukuki unsurları mevcutsa, bu icap geçerli olacağından sözleşme de hukuka uygun olarak kurulacaktır. İcapçının bilahare üzerine düşen ifayı yerine getiremeyip temerrüde düşmesi sözleşmenin ya da icabın geçerliliğini etkilemeyecektir. Bu açıdan, örneğin, bir kişinin bir KİOSK’a para atmak suretiyle onun sunduğu bir hizmetten/maldan yararlanmaya çalışması üzerine KİOSK herhangi bir nedenle bu hizmeti yerine getiremiyor ya da malı veremiyorsa, burada geçerli bir akit mevcut olup borçlunun temerrüdü söz konusu olacaktır. ( Sinan Öztürk Elektronik Sözleşmeler (Kuruluş ve Geçerlik Şartları) – İ.Ü.SBE.Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2002, sf.95)"



Sanıyorum ki hocamız burada şunu kastetmiş olmalıdır:

Bilindiği üzere KİOSK yoluyla yapılan icap, aleni icap olarak nitelendirilmektedir. Aleni icaplarda ise, BK.7/son'a göre; "... Bedeli gösterilmek suretiyle mal teşhiri..." icap sayılmaktadır.

O halde ortada teşhir edilen ve icaba konu edilen bir "mal" olmalıdır. KİOSK'da mal yoksa, aleni icap kapsamında bir mal teşhiri ve dolayısıyla icap da yoktur denilebilir.

Diğer yandan KİOSK yoluyla ve fakat KİOSK içinde mal olmaksızın yapılan icap BK.7/1'de zikredilen "İltizamsız İcap" olarak da nitelendirilebilir. Çünkü BK.7/1'de de belirtildiği gibi;

"... akdi iltizam etmemek niyetinde olduğu gerek halin muktezasından gerek işin hususi mahiyetinden istidlal olunursa, icap lüzum ifade etmez."



KİOSK İçinde mal yoksa "halin muktezasından..." icapla bağlanmak istemediği anlaşılmalıdır, diye düşünüyorum.

Saygılarımla.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Mehmet Saim DİKİCİ
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 29-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02689004 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.