Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Yatırım Ortaklıklarında Sermaye Sistemi

Yazan : Ahmet Ersin Özkaya [Yazarla İletişim]

Makale Özeti
Yatırım ortaklıklarında sermaye sistemi calısmada genel hatları ıle ıncelenmıstır. Kayıtlı sermaye sistemi ve yeni TTK uyarınca ılgılı hukumler ve temel degerlendırmeler calısmada sunulmaya calısılmıstır.

YATIRIM ORTAKLIKLARINDA SERMAYE SİSTEMİ


GİRİŞ

Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili tebliğler uyarınca düzenlenmiş olan yatırım ortaklıklarının
sermaye sistemlerine ilişkin düzenlemeler de; işleyişi, faydaları, istisnaları ve genel perspektifteki
amaçları doğrultusunda, bir takım uygulamalar görülmektedir.Bu bağlamda, yatırım ortaklıkları için
zorunlu bir unsur olan, kayıtlı sermaye sisteminin temel faktörleri ve nakdi sermaye yapısının,
yatırım ortaklıkları açısından büyük önemi bulunmaktadır.

Çalışmamızda, kayıtlı sermaye sistemi ve buna paralel olarak ortaya çıkan unsurları ile, nakdi
sermaye sistemine ilişkin unsurlara genel olarak değinmeye, şu anda mevcut bulunan uygulama
dışında, henüz yasalaşmamış, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinden de konuya, kısaca değinmeye
çalışacağız.











1. GENEL OLARAK YATIRIM ORTAKLIĞI

Gerek doktrinde gerekse çeşitli hukuk düzenlerinde, yatırım ortaklığı kavramı üzerine çeşitli tanımlamalar yapılmıştır.Bu tanımlardaki ortak özellik, kolektif bir yatırım olgusunun var oluşudur.Bunun anlamı da çok sayıda sermaye sahibinin bir araya gelerek yatırımda bulunmasıdır.[1]
Daha genel perspektifte bu olguyu açacak olursak, yatırım ortaklıkları çok ortaklı bir sermaye şirketinin, kaynaklarını çok sayıda şirket pay senedine dağıtarak portföy oluşturması hali olarak tanımlanır. Yatırım ortaklıkları ya pay senedi çıkarmak, ya da diğer anonim şirketlerin pay
senedini satın almak gibi iki biçimde uygulanabilmektedir.
Yatırım ortaklığının çekici yönü, bu amaçla yaptığı işletmecilik harcamalarını kendi vergi esası olan gelirinden mahsup etmesi ve paydaşlarına da bu şekilde bir kâr garantisi sağlamasıdır.
Günümüzde, tanım olarak tekrarlanırsa, yatırım ortaklıkları çeşitli küçük tasarruf sahibi insanların parasını toplayarak bir anonim şirket aracılığıyla çeşitli kuruluşların hisse senedine yatırmak için bir portföy oluşturulması halidir. Burada artık bir şirketin hisse senetlerinden değil, birkaç şirketin hisse senetlerinden oluşan bir portföy bulunmakta ve bu kuruluşa parasını yatırmış olan küçük tasarruf sahibi yurttaş bu portföyün sağladığı gelir ortalamasından yararlanmaktadır.
[2]

1.1 TÜRK HUKUKUNDA YATIRIM ORTAKLIĞI
2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SerPK)[3] 35.maddesi’nin 1. fıkrasına göre; Yatırım ortaklıkları sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, altın ve diğer kıymetli madenler portföylerini işletmek amacıyla kurulan anonim ortaklıklardır. Bu portföyler müstakilen bu unsurlardan oluşabileceği gibi, karma da olabilir.
Tanımdan yatırım ortaklığının, en belirgin özelliğinin portföy işlemek olduğu ortaya çıkmaktadır.Kanundaki değişiklik ile[4] yatırım ortaklıkları, yalnız menkul kıymetler portföyü işletmekten kurtarılmıştır. SerPK m.36, f. 1 uyarınca, yatırım ortaklıkları kayıtlı sermayeli olarak kurulmalıdır.Yine SerPK m.36 uyarınca, kurulacak olan yatırım ortaklığının başlangıç sermayelerini, kurulca belirlenen miktardan az olmamalı ve hisse senetleri nakit karşılığı çıkarılmalıdır. Buna göre yatırım ortaklıkları kısaca, “kanunda gösterilen kıymetlere ilişkin portföyleri işleten kayıtlı sermayeli anonim ortaklıklar”[5] şeklinde tanımlanabilir.

2. KAYITLI SERMAYE SİSTEMİ
Anonim ortaklıklar kayıtlı sermaye sistemine girip girmemekte kural olarak özgürdürler. Bu husus SerPK m.12/1 maddesinde “Hisse senetlerini halka arz etmek üzere kurulan anonim ortaklıklar ile kurulmuş olup da sermaye artırmak suretiyle hisse senetlerini halka arz edecek olan anonim ortaklıklar, kuruldan izin almak şartı ile kayıtlı sermaye sistemini kabul edebilirler.” denilmek suretiyle belirtilmiştir.İstisnaen yatırım ortaklıklarının “kuruluş ve faaliyet izni alabilmeleri için” kayıtlı sermayeli anonim ortaklık şeklinde kurulmaları zorunludur.[6]

2.1 KAVRAM
Kayıtlı Sermaye, SerPK m.3/d uyarınca, “Anonim ortaklıkların, esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak kaydıyla, yönetim kurulu kararı ile Türk Ticaret Kanununun sermayenin artırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın hisse senedi çıkarabilecekleri azami miktarı gösteren, Ticaret Sicilinde tescil edilmiş sermayeleridir.” şeklinde tanımlanmaktadır. Genel bir tanım vermek gerekirse; kayıtlı sermaye sistemi, anonim ortaklıklarda ana sözleşme ile belirlenmiş ve ticaret siciline tescil edilmiş azami bir miktara kadar, bazı formalitelere gerek kalmaksızın, yönetim kurulu tarafından sermayenin arttırabilmesine olanak sağlayan bir sistem olarak tanımlanabilir.[7]

2.2 UNSURLARI
SerPK’nun kayıtlı sermayeye ilişkin hükümleri bu sistemin, üç temel kavram üzerine oturtulmuş olduğunu göstermektedir. Bunlar; kayıtlı sermaye, başlangıç sermaye ve çıkarılmış sermayedir.
2.2.1 KAYITLI SERMAYE
Kayıtlı sermaye, esas sermayeden farklı olarak, taahhüt edilen veya konulan (fiilen ortaklığa getirilen) gerçek anlamda sermaye olmayıp, ana sözleşme uyarınca yönetim kurulu tarafından sermaye arttırımı yetkisinin kullanılabileceği üst sınırı gösteren soyut bir rakamdır.[8] Esas olarak da yönetim kurulunun yeni pay çıkarmak suretiyle ulaşabileceği bir tavandır. SerPK kayıtlı sermaye rakamı konusunda bir sınırlama getirmemektedir, bu miktar ortaklığın yeterlilikleri uyarınca serbestçe, SPK[9]’nun izni doğrultusunda belirlenebilir.[10]

2.2.2 BAŞLANGIÇ SERMAYE
Başlangıç sermayesi, SerPK m.3/e ‘de şu şekilde tanımlanmıştır: “Kayıtlı sermayeli anonim ortaklıkların sahip olmaları zorunlu olan asgari çıkarılmış sermayeleridir”.Kayıtlı sermayeli ortaklıkların başlangıç sermayesinin Kurulca belirlenecek miktardan az olmaması ve unvanlarının kullanıldığı belgelerde çıkarılmış sermaye miktarının gösterilmesi zorunludur. Kayıtlı Sermaye Sistemine ilişkin Esaslar tebliği[11]’nin m.4/9 uyarınca, kayıtlı sermaye sistemine geçecek olan ortaklıkların sermayeleri, alt sınır olarak 3.500 YTL’den az olamamaktadır. Bunun yanında ortaklığın faaliyetleri doğrultusunda, kurulca belirlenen asgari miktardan daha yüksek bir başlangıç sermayesi de belirlenebilir. Başlangıç sermayesinin ortaklık için uygun bir değerde olup olmadığı, SPK tarafından, başvuru sırasında denetlenecektir.

2.2.3 ÇIKARILMIŞ SERMAYE
Çıkarılmış sermaye, SerPK m.3/f’de şu şekilde tanımlanmıştır. “Kayıtlı sermayeli anonim ortaklıkların satışı yapılmış hisse senetlerini temsil eden sermayeleridir.” Çıkarılmış sermaye, başlangıç sermayesi ile kayıtlı sermaye arasında kalan, yönetim kurulu tarafından her pay çıkartılmasından sonra yükselen, taahhüt edilen, değeri ortaklığa getirilmesi şart olan somut bir miktardır. Çıkarılmış sermaye, farklı periyotlarda yönetim kurulunca arttırılabilir istenirse de, bir defada kayıtlı sermaye miktarına ulaşabilir. Bu durumda da eğer gerek görülürse, genel kurul toplanarak tekrar farklı bir değerde kayıtlı sermaye rakamı belirleyebilmektedir.


2.3.KAYITLI SERMAYE SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ
Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri dışında, kayıtlı sermaye sistemine ilişkin birçok husus da, Sermaye Piyasası Kurulu’nun çıkarmış olduğu tebliğlerle düzenlenmektedir.[12] Kayıtlı sermaye’ye ilişkin en sık başvurulan tebliğlerden ikisi şunlardır:
-Seri 1-26, “ Hisse Senetlerinin Kurul Kaydına Alınmasına ve Satışına İlişkin Esaslar Tebliği”[13] ortakların kuruluş aşamasında veya faaliyetleri sırasında mevcut veya arttırılan sermayelerini temsil eden pay senetlerinin Kurul kaydına alınması ile satışında uyacakları esasları düzenlemektedir.
-Seri IV-38, “Kayıtlı Sermaye Sistemine İlişkin Esaslar Tebliği”[14] ortakların kayıtlı sermayeye geçiş ve sistem içinde uymaları gereken esaslar ile sistemden çıkma ve çıkarılmayı düzenlemektedir.[15]
Kayıtlı sermaye sistemine girecek olan anonim ortaklıkların sermayeleri, öncelikle SPK tarafından belirlenen asgari başlangıç sermayesinden az olmamalıdır. Daha sonra SPKurulun’dan, ortaklıkların kayıtlı sermaye sistemine giriş izni ve ana sözleşmenin kayıtlı sermayeye ilişkin onay alınmalıdır[16].Kayıtlı sermaye sistemine ise teknik olarak 2 şekilde girilebilmektedir.Bunlardan ilki, kuruluş sırasında kayıtlı sermaye sistemine giriştir. Diğeri ise, kuruluştan sonra kayıtlı sermaye sistemine geçiştir. Kuruluştan sonra kayıtlı sermaye sistemine giriş, ortaklık ana sözleşmesinin değiştirilmesini gerektiren bir işlemdir.
Kayıtlı sermaye sistemi, şirket yönetim kurullarına sermaye artırımların da belli bir serbesiyet verir. Şöyle ki, genel kurullarından arttırabilecekleri sermaye için bir maksimum limit (sermaye tavanı) isteyen yönetim kurulu, bu tavanı aşmamak kaydıyla, en az beş yıl içerisinde de o tavana ulaşmak kaydı ile, istediği zamanda, ister bir kerede ister bir kaç sermaye artırımı yoluyla, tavan miktarına kadar sermayelerini yükseltebilmektedirler. Böylece daha serbest ve hızlı hareket edebilen şirket ve yönetim kurulu, sermaye gereksinimi duyduğunda en kısa zamanda bu ihtiyacını giderebilme imkanına kavuşmaktadır.
Şirketler kayıtlı sermaye sistemine genel kurularının karar vermesi ve SPK'nın onaylaması durumunda geçebilmektedir; sisteme giriş ve çıkışlar SPK'nın tasarrufuna bırakılmıştır. Son yıllarda şirketler arasında gözlenen eğim kayıtlı sermaye sistemine geçiş yönündedir, bunun başlıca nedeni de şirket yönetim kurulların her sermaye artırımı için genel kurulun onayına ihtiyaç duymayacaklar olmalarıdır.
Kayıtlı sermaye sisteminde, şirketlerin sermayesi için (finans literatüründe) çıkarılmış sermaye ve tavan miktarı için kayıtlı sermaye tavanı terimleri kullanılmaktadır. Çıkarılmış sermaye terimi türetildiği halde, uygulamada yerine ödenmiş sermaye veya sermaye terimleri kullanılabilmektedir. Esasında aynı şeyi belirten bu terimler, teorik açıdan sistemi doğru betimlemesi için yanlış kullanılmaması daha uygun olacaktır.
[17]


2.4 ORTAKLIĞIN KAYITLI SERMAYELİ OLMASI
SerPK . m.35’te yatırım ortaklıklarının anonim ortaklık şeklinde belirtilmiş; m.36’da da bu ortaklıkların kayıtlı sermayeli anonim ortaklık olarak kurulabileceği düzenlenmiştir. Yatırım ortaklıklarının kayıtlı sermaye sisteminde olma zorunluluğunun dan dolayı, yatırım ortaklıkları halka açık anonim ortaklık olarak kurulmalıdır.[18]
Sabit sermayeli sistemin zorluklarından ötürü, SerPK’da halka açık anonim ortaklıkların sermaye artırımlarında kolaylık görmesi için, kayıtlı sermaye sisteminin benimsenmesi sağlanmıştır. Zira sabit sermaye sistemi bir çok formalite, masraf ve zahmeti beraberinde getirmekte ve her bir sermaye artırımında tüm bu sıkıntıların yeniden yaşanmasına sebep olmaktadır.[19] Kayıtlı sermaye sistemini benimsemiş HAAO[20]’lar, ana sözleşmeleri ile belirlenmiş ve ticaret siciline tescil edilmiş üst sınıra kadar, belli formaliteleri yerine getirmeksizin, yönetim kurulu kararıyla sermayesini arttırabilmektedirler.[21]

2.5 TTK TASARISINDA KAYITLI SERMAYE
Türk Ticaret Kanunu tasarısında, kayıtlı sermaye sistemine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Tasarının, 332. maddesi, anonim şirketlerde en az sermaye tutarına ilişkin madde ve 456, 459 ve 460’ıncı maddelerinde de, sermaye sistemine ilişkin hükümler bulunmaktadır.
“Tasarı’nın kayıtlı sermaye sistemini düzenlemesi ve kapalı anonim ortaklıklara da bu olanaktan yararlanma olanağı sağlaması yerindedir. Ne var ki, ilgili hükümler birçok eksiklik ve aksaklık içermekte olup, bu haliyle kanunlaştırılmamalı, öğretideki görüşler, eleştiriler ve SerPK uygulamasından da yararlanılarak düzeltilmelidir.”[22]
Tasarının genel yapısındaki eksiklikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Esas sermaye sistemi ve kayıtlı sermaye sisteminin, aynı fıkrada yer alarak, bu iki sistemin iç içe geçmesi,
- Başlangıç sermayesinin, esas sermaye sistemindeki asgari rakamdan yüksek tutulması,
- Kayıtlı sermaye sisteminden çıkmak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığından izin alınması gerekmesinin, bu sistemin isteğe bağlı (ihtiyari) niteliği ile bağdaşmaması,
- Tasarının 456. maddesinin ilk fıkrasındaki, “ Sermayeye oranla önemli sayılmayan tutarlar” ifadesinin, yoruma açık ve uygulamada sıkıntı yaratacak nitelikte olması,
- Tasarının 346. maddesinin üçüncü fıkrasında, “ artırım genel kurul kararı tarihinden itibaren üç ay içerisinde tescil edilmediği takdirde, genel kurul veya yönetim kurulu kararı ve alınmışsa izin geçersiz hale gelir ve 345 inci maddenin ikinci fıkrası uygulanır” denilmiş ise de, ikinci fıkra uyarıca kayıtlı sermaye sisteminde artırıma yönetim kurulu karar vereceğine göre, üç aylık sürenin başlangıcı açısından hükmün ifadesi eksiktir. Bu eksikliğin giderilmesi için, hükmüm “artırım, artırım kararı tarihinden itibaren…” biçiminde başlatılması gerekmesi,
- Tasarının 460. maddesinin 2.fıkrasındaki sermaye artırımı için, bakanlık izninin gerekli olduğuna ilişkin hükümlerin, kanununun liberalleşme ve formaliteleri ortadan kaldırma ışığı çevresinde, değiştirilmesi gerekmektedir[23].


3. NAKDİ SERMEYE İLE KURULMASI
Anonim ortaklıklarda paranın dışında, para ile ifade edilebilen her türlü değer, kural olarak sermaye konulabilir (TTK 279\4)[24]. Yatırım ortaklıkları bakımından da, SerPK’nın 36.maddesi “ yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması zorunludur” diyerek aynı amaca yönelik kesin ve SerPK. 7\3’teki tam ve nakden ödeme kuralının kapsamı konusunda tartışmaların bir benzerinin burada da yapılmasını önleyici bir hüküm getirmiştir.Sonuç olarak, yatırım ortaklıklarına nakit dışı sermeye getirilebilmesi, kural olarak mümkün değildir. Bu kurala kanun sadece, gayrimenkul yatırım ortaklıkları için istisna tanımıştır[25].





3.1 NAKDİ SERMAYE İLE KURULMANIN İSTİSNASI
Öğretide, nakit dışındaki tüm değerlerin ayni sermayeye dahil olduğu savunulmaktadır. Ayni kavramı ise; genel olarak bir nesneyi, ayni hak kavramı ise; belirli bir eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyet sağlayan ve herkese karşı ileri sürülebilen bir hakkı temsil eder[26].
Yatırım ortaklıkları bakımında nakdi sermaye getirilmesi kuralının istisnası, gayrimenkul yatırım ortaklıkları için geçerlidir. SerPK 36’nın son fıkrasına göre; ”Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kuruluşlarında ve sermaye artırımlarında, TTK hükümleri çerçevesinde ayni sermaye konulabilir” Bu hüküm çerçevesinde, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına nakdi ve nakitle ifade edilebilen her türlü değerin(şahsi emek ve ticari itibar dışında nakitle ifade edilebilen her şeyin) sermaye olarak getirilebileceği anlaşılmaktadır[27]. Seri VI, No: 11 sayılı tebliğin[28] 9\A maddesine göre, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ayni sermaye olarak üzerinde ipotek bulunmayan veya gayrimenkulun değerini doğrudan ve önemli ölçüde etkileyecek nitelikte herhangi bir takyidat şerhi olmayan bina, arazi ve buna benzer nitelikteki gayrimenkuller konulabilmektedir ve bunlar dışında kalan maddi ve gayri maddi varlıklar ayni sermaye olarak konulamaz”. Kanımızca, yatırım ortaklıklarında ayni sermayeye ilişkin bu durumun, SPKurulu tebliğinde değil, SerPK’da düzenlemesi uygulama açısından daha faydalı olacağı görüşündeyiz.SPKurulu’nun pratik uygulamalarında, bu konuya ilişkin eksikliklerin ve uygulamaların oluşması ve mevzuata aykırı uygulamaların oluşması mümkündür ve aynı şekilde uygulamalarda da eksiklerin ortaya çıktığı bilinmektedir.

SONUÇ
Sermaye piyasası kanunu ve ilgili diğer mevzuatlarda düzenlenen, yatırım ortaklıkları ve yatırım ortaklıklarının sermaye sisteminde, 2 temel unsur göze çarpmaktadır. Bunlardan ilki, yatırım ortaklıklarının, kuruluş aşamasında zorunlu olarak kayıtlı sermaye sistemi ile kurulması ve nakdi sermayeli olarak kurulmasının zorunluluğudur.
Kayıtlı sermaye sistemi, diğer anonim ortaklıklar için ihtiyari bir yapıda olsa da, yatırım ortaklıkları açısından bir zorunluluk teşkil etmektedir. Yine yatırım ortaklıkları açısından nakdi sermaye olarak kurulma zorunluluğu bulunmaktadır ve bunun tek istisnası, Gayrimenkul yatırım ortaklıklarıdır.
Kayıtlı sermaye sisteminin esas sermaye sistemine göre, Genel kurul onayına gerek kalmaksızın, Bakanlık onayına ihtiyaç duyulmadan ve imtiyazlı pay sahiplerinin onayına gerek olmadan sermaye artırımın yapılabilmesi, bu sisteminin uygulamalar açısından faydasını ortaya koymaktadır.




KAYNAKÇA

- AKSOY, M. : “Yatırım Ortaklıklarının Temel Kavramları Üzerine” İktisat ve Maliye (Şubat/1974) C. XX.
- BAHTİYAR, M. : Anonim Ortaklıkta Kayıtlı Sermaye Sistemi ve Sermaye Artırımı, İstanbul, 1.Basım, 1996

- BAHTİYAR, M. : “Sermaye Piyasası Kanunu Tasarı Taslağı Açısından Yatırım Ortaklıkları”, Makaleler 2, İstanbul, 1.baskı, 2008
- BAHTİYAR, M. : “Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nda Kayıtlı Sermaye Sistemi, Makaleler 2, İstanbul.
- HELVACI, M. : Kayıtlı Sermaye Sisteminde Sermaye Artırımı Usulü ve Bu Sisteme Tabi Olan Anonim Ortaklıklarda Hisse Senetlerinin Çıkarılma Zamanı, İstanbul, 1995
- GÜNAL, V. : Hukuki Açıdan Sermaye Piyasası Faaliyetleri (Araçlar-Kurumlar),İstanbul: İMKB Yayınları, 1997.
- MOROĞLU, E. : Anonim Ortaklıklarda Esas Sermaye Artırımı, İstanbul, 2.basım, 2003.
- OĞUZMAN, K. – SELİÇİ, Ö. : Eşya Hukuku, İstanbul, 2004
- TEKİNALP, Ü. : Sermaye Piyasası Hukukunun Esasları, İstanbul, 1982
- http://analiz.ibsyazilim.com/egitim/tbb.html#kayser

- .http://www.ekonomi.name/kavramlar/yatırım-ortaklıkları.html


Ahmet Ersin ÖZKAYA
Kadir Has Üniversitesi - Özel Hukuk Y. Lisans.





[1] Murat Uğur, Aksoy “Yatırım Ortaklıklarının Temel Kavramları Üzerine” İktisat ve Maliye (Şubat/1974) C. XX, s.11, s.413

[2] Ayrıntılı Bilgi için Bkz.http://www.ekonomi.name/kavramlar/yatırım-ortaklıkları.html

[3] R.G.T. 28.07.1981,S.17416

[4]Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına, Bankalar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesine ve 35
sayılı KHK’nin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair 29.4.1992 tarih ve 3794 sayılı Kanun, R.G. T.13.5.1992, S. 21227.

[5]Vural Günal, Hukuki Açıdan Sermaye Piyasası Faaliyetleri (Araçlar-Kurumlar),İstanbul: İMKB Yayınları, 1997, s.
353.

[6] Erdoğan Moroğlu, Anonim Ortaklıklarda Esas Sermaye Artırımı, İstanbul, 2.basım, 2003, s.317

[7] Mehmet Bahtiyar, Anonim Ortaklıkta Kayıtlı Sermaye Sistemi ve Sermaye Artırımı, İstanbul, 1.Basım, 1996, s.34

[8] Ünal Tekinalp, Sermaye Piyasası Hukukunun Esasları, İstanbul, 1982, s.46.

[9] Sermaye Piyasası Kurulu

[10] BAHTİYAR, s.61

[11] [11] R.G. 23.01.2008, S. 26765. Bu tebliğ ile S.4, N.7 tebliği tamamen yürürlükten kaldırılmıştır.

[12] BAHTİYAR, s.65

[13] R.G.15.11.1998, S.23524. Bu tebliğ ile S.1, N.22 tebliği tamamen yürürlükten kaldırılmıştır.



[15] BAHTİYAR, s.65

[16] Mehmet Helvacı, Kayıtlı Sermaye Sisteminde Sermaye Artırımı Usulü ve Bu Sisteme Tabi Olan Anonim Ortaklıklarda Hisse Senetlerinin Çıkarılma Zamanı, İstanbul, 1995, s.159,160.

[17] Ayrıntılı Bilgi için Bkz.http://analiz.ibsyazilim.com/egitim/tbb.html#kayser

[18] TEKİNALP, s.73

[19] Mehmet Bahtiyar, “Sermaye Piyasası Kanunu Tasarı Taslağı Açısından Yatırım Ortaklıkları”, Makaleler 2, İstanbul, 1.baskı, 2008, s.308

[20] Halka açık anonim ortaklıklar

[21] BAHTİYAR 2, s.309

[22] Mehmet Bahtiyar, “Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nda Kayıtlı Sermaye Sistemi, Makaleler 2, İstanbul, s.251

[23] BAHTİYAR 3, s.239-251.

[24] TEKİNALP, s.42-43.

[25] BAHTİYAR 2, s.310,311.

[26] Kemal Oğuzman\ Özer Seliçi, Eşya Hukuku, İstanbul 2004, s.3.

[27] BAHTİYAR 2, s.312

[28] Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği, R.G. 08.11.1998, S.23517
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Yatırım Ortaklıklarında Sermaye Sistemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Ahmet Ersin Özkaya'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
17-05-2008 - 15:51
(5825 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Henüz hiç değerlendirilmedi.
Okuyucu
8367
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 3 saat 51 dakika 39 saniye önce.
* Ortalama Günde 1,44 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 38952, Kelime Sayısı : 3348, Boyut : 38,04 Kb.
* 4 kez yazdırıldı.
* 2 kez indirildi.
* Henüz yazarla iletişime geçen okuyucu yok.
* Makale No : 829
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,21944404 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.