Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Şirketimden Borç Para Alabilir Miyim?

Yazan : Prof.Dr. Erol Ulusoy
Avukat

Yazarın Notu
DUNYA GAZETESI 17 MAYIS 2013 http://www.dunya.com/sirketimden-borc-para-alabilir-miyim-192266h.htm

Şirketimden borç para alabilir miyim?


Avukat Prof.Dr. Erol ULUSOY / Ulusoy Hukuk Bürosu

Türk Ticaret Kanunu (TTK) md 358'e göre, kural olarak hissedarların şirkete borçlanmaları mümkündür. Şirkete borçlanacak hissedarın esas sermayedeki pay oranı önemli değildir. Bir paya sahip olan hissedar da, şirketin %50'sinden fazlasına sahip olan hissedar da şirkete borçlanabilir. Bunun için, şirkete borçlanmak isteyen ortağın sermaye koyma borcunu yerine getirmiş olması şarttır. Bir başka ifade ile şirkete sermaye koyma borcu olan ortakların şirkette borçlanmaları mümkün değildir. Hemen belirtmek gerekir ki, TTK md 345 hükmüne göre, taahhüt edilen sermayenin en az %25'i şirketin ticaret siciline tescilinden önce, kalanının ise ilk iki yıl içerisinde ödenmesi şarttır. O halde şirketin kuruluşundan iki yıl geçtikten sonra hiçbir hissedarın halen ödenmemiş sermaye borcu olmamalıdır.

Ancak her tür şirkete borçlanmak mümkün değildir. Sadece serbest yedek akçelerle birlikte kârı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olan şirketler hissedarlarına borç para verebilirler. Yedek akçeler yıllık net kardan ayrılır. Yıllık net karın hesaplanabilmesi için ise şirketin en az bir faaliyet dönemi geçirmesi gerekir. Daha doğrusu, bilanço ve kar zarar hesapları, yasal terimle finansal tabloların düzenlenmiş olması gerekir. Dolayısıyla yeni kurulmuş ve fakat henüz hiç finansal tablo hazırlamamış olan bir anonim şirketin de hissedarlarına borçlanması mümkün değildir.

Üçüncü kişilerin borçlanması

Şirket, kendi hissedarı olmayanlara da borç para verebilir mi? Öncelikle belirtmeliyim ki, bir ticaret şirketi sadece esas sözleşmesinde yazılı faaliyet konusunu gerçekleştirmek üzere hukuki işlemler yapabilir. Eğer faaliyet konusu yeni Türk Borçlar Kanunu'nun "tüketim ödüncü" dediği, örneğin kredi sözleşmesi yapmak değilse, borçlanma sözleşmesi yapılamaz. TTK md 371/2 ise işletme konusu dışında yapılan işlerin şirketi bağlayacağına ilişkin koşullar içermektedir. Ayrıca TTK md 395/2 hükmünün ters yorumundan, borçlanma işlemi işletme konusu dışında kalsa da hukuken geçerli olacağı sonucu çıkarılabilir. Bu sebeple şirketin, hissedarı olmayanlara da nakit borç para vermesinde hukuki ehliyet yönünden bir engel bulunmamaktadır. Hukuki engel, yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu bakımındandır, örneğin süpermarket işleten bir şirketin tedbirli bir yöneticisi, üçüncü kişiye verdiği borç paranın şirketin işletme konusunun gerçekleştirilmesine nasıl hizmet ettiğini ispatlamalıdır.
Hissedar olmayan kişi, yönetim kurulu üyelerinden birisinin üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımı ise, şirkete nakit borçlanamaz. Şirket hissedarı olmayanların şirketten borç alıp alamayacakları, şirketin yönetim kurulu üyeleri ile olan akrabalık derecelerine göre tespit edilmektedir. Her hangi bir yönetim kurulu üyesinin oğlu, kızı, torunu veya torunun çocuğu, ya da anne babası, büyükbaba ve büyük annesi, amca, hala, teyze ve dayısı, hissedar değilse yönetim kurulu bu akrabalarına şirketten borç para veremez. Kayın hısımlar da bu sınırlamaya dahil olduklarından, yönetim kurulu üyesi, şirketin hissedarı olmayan eniştesine, görümcesine, kayınbabasına, kaynanasına şirketten nakit borç veremez.

Yönetim kurulu üyelerinin üçüncü dereceden daha uzak olan kan veya kayın hısımlarının şirkete nakit borçlanmaları TTK md 395/2'deki yasağın dışında tutulmuştur. Örneğin yönetim kurulu üyesinin hissedar olmayan amcasının oğlu veya kızına şirketin nakit borç para vermesi mümkündür.

Yönetim kurulu üyelerinin borçlanması

Yeni TTK ile birlikte yönetim kurulu üyelerinin hissedar olma zorunluluğu kalkmıştır, hissedar olmayan gerçek veya tüzel kişiler de yönetim kurulu üyeliğine seçilebilir. TTK md 395/2 hükmü şirkete borçlanma bakımından, hissedar olup olmamalarına göre yönetim kurulu üyeleri arasında bir ayrım yapmaktadır.

Yönetim kurulu üyesi hissedar ise, şirkete nakit borçlanmasına bir engel yoktur. Örneğin bir holding şirketi, aynı zamanda iştiraki olan bir şirketin yönetim kurulu üyesi ise, holding şirket iştiraki şirkete nakit borçlanabilir.

Buna karşılık yönetim kurulu üyesi hissedar değilse, şirkete nakit borçlanamaz. O halde ister tüzel kişi ister gerçek kişi olsun, yönetim kurulu üyeleri ancak hissedarı oldukları şirkete nakit borçlanabilirler, şirket kasasından nakit para çekebilirler.

Eğer şirketin tüm hisseleri tek bir kişiye ait ise, ister aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olsun isterse olmasın, onunla yapılacak şirkete borçlanma niteliğindeki sözleşmelerin de yazılı yapılması şarttır (TTK md 371/6).

Sonuç

Sadece serbest yedek akçeleri ile kazançları zararlarını karşılayabilen şirketler, hissedarlarına borç para verebilirler. Şirketten borç para alan hissedarın da şirkete sermaye borcunu ödemiş olması gerekir.

Yönetim kurulu üyesi hissedar ise şirkete nakit borçlanabilir, hissedar değilse borçlanamaz.

Şirkette ne hissedar ne de yönetim kurulu üyesi olmayanların, yönetim kurulu üyeleri ile akraba olup olmamalarına ve akrabalık derecelerine göre nakit borçlanıp borçlanmayacakları tespit edilir.

Şirkete borçlanma yasağına aykırı hareket ederlere karşı şirket alacaklılarının doğrudan dava açma hakları vardır. Ayrıca şirket yönetici ve temsilcilerinin şirketin uğrayacağı zararın tazminine ilişkin kişisel hukuki sorumlulukları saklı olduğu gibi, TTK md 562 gereğince üçyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılırlar.


---------------------------------------------------------
TÜRK TİCARET KANUNUNDAKİ İLGİLİ MADDELER

A) Suçlar ve cezalar
MADDE 562- (Değişik: 26/6/2012-6335/30 md.)
(5) Bu Kanunun;
a) 349 uncu maddesine aykırı beyanda bulunan kurucular,
b) 358 inci maddesine aykırı olarak pay sahiplerine borç verenler,
c) 395 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci veya ikinci cümlesi hükümlerini ihlal edenler,
üçyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılır.
(13) Bu Kanun kapsamındaki idari para cezaları, aksine hüküm bulunmayan hâllerde, mahallin en büyük mülki amiri tarafından verilir.
(14) Bu Kanunda tanımlanan kabahatlerden birinin idari yaptırım kararı verilinceye kadar birden çok işlenmesi hâlinde, ilgili gerçek veya tüzel kişiye bir idari para cezası verilir ve ilgili hükme göre verilecek ceza iki kat artırılır. Ancak, bu kabahatin işlenmesi suretiyle bir menfaat temin edilmesi veya zarara sebebiyet verilmesi hâlinde verilecek idari para cezasının miktarı bu menfaat veya zararın üç katından az olamaz.



2. Ödeme yeri
MADDE 345- (1) Nakdî ödemeler, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununa bağlı bir bankada, kurulmakta olan şirket adına açılacak özel bir hesaba, sadece şirketin kullanabileceği şekilde yatırılır. Taahhüt edilen payların, kanunda veya esas sözleşmede öngörülmüş bulunan ve kanunda yazılı olandan daha yüksek olan tutarlarının ödendiği, ticaret siciline yöneltilecek bir banka mektubu ile ispatlanır. Banka, bu tutarı, şirketin tüzel kişilik kazandığını bildiren bir sicil müdürlüğü yazısının sunulması üzerine, sadece şirkete öder.
(2) Şirket, 335 inci maddenin birinci fıkrasında öngörülen noter onayı tarihinden itibaren, üç ay içinde tüzel kişilik kazanamadığı takdirde, bu hususu doğrulayan bir sicil müdürlüğü yazısının sunulması üzerine, bedeller banka tarafından sahiplerine geri verilir.


II - Pay sahiplerinin şirkete borçlanma yasağı
MADDE 358- (Değişik: 26/6/2012-6335/15 md.)
(1) Pay sahipleri, sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını ifa etmedikçe ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte kârı geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olmadıkça şirkete borçlanamaz.

VI - Şirketle işlem yapma, şirkete borçlanma yasağı
MADDE 395- (1) Yönetim kurulu üyesi, genel kuruldan izin almadan, şirketle kendisi veya başkası adına herhangi bir işlem yapamaz; aksi hâlde, şirket yapılan işlemin batıl olduğunu ileri sürebilir. Diğer taraf böyle bir iddiada bulunamaz.
(2) (Değişik: 26/6/2012-6335/17 md.) Pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyeleri ile yönetim kurulu üyelerinin pay sahibi olmayan 393 üncü maddede sayılan yakınları şirkete nakit borçlanamaz. Bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremez, sorumluluk yüklenemez, bunların borçlarını devralamaz. Aksi hâlde, şirkete borçlanılan tutar için şirket alacaklıları bu kişileri, şirketin yükümlendirildiği tutarda şirket borçları için doğrudan takip edebilir.
(3) 202 nci madde hükmü saklı kalmak şartıyla, şirketler topluluğuna dâhil şirketler birbirlerine kefil olabilir ve garanti verebilirler.
(4) Bankacılık Kanununun özel hükümleri saklıdır.
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Şirketimden Borç Para Alabilir Miyim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr. Erol Ulusoy'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
20-05-2013 - 20:03
(3994 gün önce)
Makaleyi Düzeltin
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Henüz hiç değerlendirilmedi.
Okuyucu
3314
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 1 gün 11 saat 58 dakika 58 saniye önce.
* Ortalama Günde 0,83 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 8565, Kelime Sayısı : 1067, Boyut : 8,36 Kb.
* 1 kez yazdırıldı.
* 1 kez indirildi.
* Henüz yazarla iletişime geçen okuyucu yok.
* Makale No : 1634
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03986096 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.