Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Yeşil Kartlılaraın Özel Hastanelerde Muayenesi

Yazan : Levent Uysal [Yazarla İletişim]
AVUKAT

YEŞİL KARTLILARIN ÖZEL HASTANELERDEN YARARLANABİLECEĞİ HALLER VE BUNA İLİŞKİN MEVZUAT
(Yönetmelik: ÖDEME GÜCÜ OLMAYAN VATANDAŞLARIN TEDAVİ GİDERLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI VE YEŞİL KART UYGULAMASI HAKKINDA YÖNETMELİK)

1. İlgili yönetmeliğin 15. maddesine göre; Yeşil kart ve sağlık cüzdanı sahipleri, yeşil kart verilmesine esas alınan ikamet yerlerinde ve bulundukları yerlerde;
(Ek fıkra : 13.10.2010/27728 RG) Acil müdahale edilememesi halinde;
Ø hastanın uzuv kaybı ve/veya tüm vücut fonksiyonunu kaybetmesine sebep olacak
o REİMPLANTASYON İHTİYACI,
o YANIK,
o AĞIR TRAVMA GİBİ DURUMLAR İLE
o YOĞUN BAKIM TEDAVİSİNE İHTİYACI OLAN
yeşil kartlı hastalar
İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ BASAMAK SAĞLIK TESİSLERİNDE TEDAVİSİ SAĞLANAMAYACAKSA VE UYGUN YOĞUN BAKIM YATAĞI BULUNMUYORSA,
Ø Bu durum sağlık tesisi ve 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmek koşuluyla,
Yeşil kartlı hastanın tedavi edilebileceği ve uygun yoğun bakım yatağı bulunan özel sağlık tesisine sevki yapılacaktır.
Ø Mevzuata göre Yeşil Kartlı Hastanın Sevk işlemi; Bakanlığa ait sağlık tesisince,
Ø Yine Yeşil Kartlı Hastanın Nakil İşlemi ise; 112 sistemi ile yapılacaktır.
Bu şekilde özel sağlık tesisinde verilecek sağlık hizmetlerinin;
Ø ÜCRETLENDİRİLMESİ: yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrası hükümlerine göre,
Ø TAHAKKUK VE TAHSİLİ İŞLEMLERİ de; yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrası hükümlerine göre yapılacaktır. Tahakkuk edecek tutarın sağlık hizmetini sunan ilgili özel sağlık tesisinin banka hesabına aktarılması sağlanır.
YESİL KART SAHİPLERİNE VERİLEN HİZMETLER İÇİN
FATURA TANZİMİ
Yönetmeliğin 16. maddesi gereği; Yeşil Kart sahiplerine, 15 inci maddeye uygun olarak, sevk zinciri içerisinde veya acil hallerde bu sıraya uyulmaksızın hizmet veren sağlık kurum ve kuruluşları gerektiğinde; eğitim hastaneleri veya il Devlet hastaneleri tarafından sevk edildikleri üniversıte hastaneleri ile diğer resmi sağlık kurum ve kuruluşları, sundukları sağlık hizmetleri için, yönetmeliğin ekinde (EK: V) gösterilen şekle uygun fatura tanzim edeceklerdir.
Tüm Hastaneler; Yeşil Kart sahiplerine verecekleri yataklı tedavi hizmetleri için gerekli olan tetkik, tedavi ve ameliyatlarda kullanılan her türlü sarf malzemelerini, kalp pili, sun'i damar, kalp kapağı, çivi, kanül, plastik maddeler, plaklar, her çeşit şant, greft, ortez, protezler diğerleri gibi) ve ilaçları döner sermaye saymanlıklarınca karşılarlar ve bütün giderlerini faturaya dahil edecekler ve Bu türden malzeme ve ilaçların alımı ile ilgili reçete ve benzeri belgeleri Yeşil Kart sahibine veya yakınlarına veremeyeceklerdir.
Yönetmeliğin 16. maddesinin Özel hastane Faturalarının ödenmesine İlişkin 3.FIKRA hükümleri gereği: Faturalarda; hastanın:
Ø adı, soyadı,
Ø Yeşil Kart numarası,
Ø yattığı gün sayısı, yatış ve çıkış tarihleri,
Ø protokol numarası,
Ø resmi sağlık kurum ve kuruluşları için her yıl Maliye Bakanlığınca yayımlanan Bütçe Uygulama Talimatı esaslarına göre(3) günlük yatak ücreti,
Ø yatak Ücreti tutarı,
Ø refakat ücreti,
Ø anestezi, ameliyat, muayene, ilaç, malzeme, laboratuar, röntgen ve fizik tedavi ücret ve bedelleri
ayrı ayrı belirtilerek toplamları gösterilerek tanzim edilecektir.
Yine Yönetmeliğin 4.FIKRAsı gereği; (Değişik: RG 13/6/2003-25137) Yatak ücreti, yukarıdaki fıkrada belirtilen Bütçe Uygulama Talimatının(4) genel yatak odaları ücreti üzerinden fatura edilir. Ancak, hastalığın tedavisi kuvöz, prematüre veya yeni doğan devamlı bakım ve yoğun bakım ünitelerinde yapılmış ise, bu ünitelerde yatılan günler için, bu ünitelere ait yatak ücretleri üzerinden fatura edilecektir.
Refakatçi ücretinin faturada gösterilebilmesi ve ödenebilmesi için, refakatın gerekli olduğunun yetkili hekimce belirtilip baştabiplikçe tasdiki ve buna dair belgenin faturaya eklenmesi gerekir.
(Ek fıkra : 22.12.2004/25678 RG) 15 inci maddede öngörülen sevk kapsamında birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde yapılan muayene, tetkik, tahlil, pansuman hizmetleri bedelleri de bu Yönetmelik ve her yıl Maliye Bakanlığınca yayımlanan Bütçe Uygulama Talimatı esasları kapsamında ödenecektir.
Dolayısıyla yeşil kartlı hastanın tetkik ve tedavisini yapan Özel Hastanenin Ödemesi yeşil kartlı hastayı Sevk eden Kurumca yapılacak ve ödemede Bütçe Uygulama Talimatı esaslarına göre hareket edilecektir.
Yönetmeliğin Faturaların Tahakkuku ve Tahsili başlıklı 17. maddesinin 2.fıkrasına göre ise:
A. Yeşil Kart sahibine verilen sağlık hizmeti, Bakanlığa bağlı olmayan bir kurumca (ve Ba­kanlığa bağlı bir kurumca 15 inci maddeye uygun olarak sevk edilmesi sonucu) sunulmuş ise; yani sağlık hizmeti yukarıdaki koşullar dahilinde bir Özel sağlık Kuruluşunca sunulmuşsa;
1. Fatura, 16 ncı maddeye uygun olarak, hizmeti sunan hastanenin döner sermaye saymanlığınca düzenlenerek, YEŞİL KARTLI HASTAYI EN SON SEVK EDEN BAKANLIĞA BAĞLI HASTANE BAŞTABİBLİĞİNE GÖNDERİLİR.
2. Bakanlığa bağlı hastanenin bas tabipliğince faturaların bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uy­gun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelendikten sonra toplam tedavi ücreti verilen emrine bağlanarak, ödeneğin bulunduğu defterdarlık muhasebe müdürlüğüne, saymanlık müdürlüğüne veya mal müdürlüğüne gönderilir.
3. Ödeneğin, sağlık hizmetini sunan hastane döner Sermayesinin banka hesabına aktarılması sağlanır.

B. Yeşil kart sahibi, acil olarak Bakanlığa bağlı olmayan resmi bir kurumda 15 inci maddeye uygun şekilde yatarak tedavi görmüş ise;
1. Fatura, 16 ncı maddeye uygun olarak, hizmeti sunan hastanenin döner sermaye saymanlığınca düzenlenerek, konsültasyon için çağırdığı hekimin görevli olduğu Bakanlığa bağlı tedavi kurumunun baştabipliğine gönderilir.
2. Bakanlığa bağlı hastanenin baş tabipliğince, faturaların bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uy­gun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelendikten sonra, toplam tedavi ücreti verile emrine bağlanarak, ödeneğin bulunduğu defterdarlık muhasebe müdürlüğüne, saymanlık müdürlü­ğüne veya malmüdürlüğüne gönderilir.
3. Ödeneğin, sağlık hizmetini sunan hastane döner ser­mayesinin banka hesabına aktarılması sağlanır.

C. Yeşil Kart sahibi acil haller sebebiyle sevk zinciri dışındaki bir sağlık tesisinde 15 inci maddeye göre yatarak tedavi görmüş ise;
1. Fatura, 16 ncı maddeye uygun olarak hizmeti sunan sağlık tesisi tarafından düzenlenerek, hastanın nakledildiği Devlet Hastanesi Baştabipliğine gönderilir.
2. Devlet Hastanesi Baştabipliğince, faturaların bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelendikten sonra, toplam tedavi ücreti verile emrine bağlanarak, ödeneğin bulunduğu defterdarlık muhasebe müdürlüğüne, saymanlık müdürlüğüne veya malmüdürlüğüne gönderilir ve
3. Sağlık hizmetini sunan sağlık tesisinin banka hesabına aktarılması sağlanır.
(Ek: RG 17/3/2004 - 25405) Yeşil kart sahibine, Sosyal Sigortalar Kurumuna ait sağlık tesisinde hizmet sunulmuş veya Sağlık Bakanlığı dışındaki kurum ve kuruluşların ikinci veya üçüncü basamak sağlık tesisine sevk edilerek bu tesisler tarafından hizmet sunulmuş ise, hizmeti sunan kurumun uymak zorunda oldukları muhasebe sistemleri içerisinde tanımlanmış gelir tahsilatına ilişkin belge veya fatura, hizmeti sunan tesisin bulunduğu il/ilçedeki en yakın Sağlık Bakanlığına bağlı hastane baştabipliğine gönderilir. Hastane, belgelerin mevcut mevzuata uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğini inceledikten sonra, toplam tedavi ücreti verile emrine bağlanarak, ödeneğin bulunduğu defterdarlık muhasebe müdürlüğüne, saymanlık müdürlüğüne veya mal müdürlüğüne gönderilir. Bedelin, sağlık hizmeti sunan tesisin bildirmiş olduğu banka hesabına aktarılması sağlanır.

Av. Levent Uysal
Uysal Avukatlık Bürosu / İstanbul
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Yeşil Kartlılaraın Özel Hastanelerde Muayenesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Levent Uysal'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
21-10-2010 - 18:43
(4936 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 1 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 1 okuyucu (100%) makaleyi yararlı bulurken, 0 okuyucu (0%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
15932
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 2 gün 20 saat 30 dakika 16 saniye önce.
* Ortalama Günde 3,23 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 13895, Kelime Sayısı : 1117, Boyut : 13,57 Kb.
* 2 kez yazdırıldı.
* 2 kez indirildi.
* 2 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 1270
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,06077099 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.