Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Personel Ve Amortisman Giderleri Kanun Değişikliği İle

Yazan : Av. İlknur Sezgin Temel [Yazarla İletişim]

Önceki yazımın üstüne eklemeyi uygun buldum;

TBMM Milli Savunma Komisyonu 1/843 Esas numaralı Kanun Tasarısı hakkında raporunu verdi. Meclisin sitesinde söz konusu kanun tasarısının GÜNDEME alındığı ilan edildi.

Milli Savunma Komisyonu'nun Kanun Tasarısı hakkındaki raporuna Buradan ulaşabilirsiniz.

Kanun Tasarısında Askeri Öğrencileri ilgilendiren maddeler;

Madde 11; 5401 sayılı Askeri Öğrencilerden Başarı Gösteremeyenler Hakkında Kanun'la ilgili

Madde 12; 5401 sayılı kanun için geçiş hükmü

Madde 15; 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 18. maddesindeki değişiklikle ilgili

Madde 17; 926 Sayılı Kanunun 68. maddesindeki değişiklikle ilgili.

Madde 18; 926 sayılı Kanunun 115. maddesindeki değişiklikle ilgili. Aynı zamanda İntibak eğitimi sırasında yapılan masrafların ödemeye dahil edilmeyeceğini, intibak eğitimindeki tedavi ve vefat halinde cenaze masraflarının Devlet tarafından yapılacağına ilişkin.

Madde 19- EK GEÇİCİ MADDE 90; 926 S.Y.'NIN 18., 68. VE 115. maddelerine ilişkin geçiş hükmü.

Madde 23; 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi kanununun 45. maddesindeki değişikliğe ilişkin.

Madde 24; 2955 sayılı yasanın 45. maddesiyle ilgili geçiş hükmü.

Madde 29; 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunun 5. maddesindeki değişikliğe ilişkin.

Madde 30 - Geçici Madde 5; 3466 sayılı yasanın 5. maddesiyle ilgili geçiş hükmü.

Madde 34; 4566 sayılı Harp Okulları Kanununun 38. maddesindeki değişikliğe ilişkin.

Madde 35 - Geçici Madde 3; 4566 sayılı yasanın 38. maddesiyle ilgili geçiş hükmü.

Madde 41; 4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksek Okulları Kanununun 31. maddesindeki değişikliğe ilişkin.

Madde 42 - Geçici madde 3; 4572 sayılı yasanın 31. maddesiyle ilgili geçiş hükmü.




Tüm geçiş hükümleri kanunun yayımı tarihinden önce borçlarını ödemiş olan, taksitlendirmiş olan ve ödemesi devam edenlerin üç ay içinde müracaat etmeleri halinde personel ve amortisman giderlerine ilişkin indirimden yararlanılacağına ilişkin.

CHP'nin aşağıda da bulunan Kanun Teklifinde borçların bazı hallerde iki yıl süreyle ertelenmesine ilişkin tekliflerin Milli Savunma Komisyonu raporunda yer almadığı görülmekte.

Faiz başlangıç tarihleri yine sarf tarihi olarak belirlenmiş. Oysa ilişik kesme tarihi olarak belirlenmesi mağduriyeti önleme açısından çok daha faydalı olacaktı.

************************************************** **

Mayıs'ta Meclis Genel Kuruluna gelmesi planlanan, Askeri Okullardan her ne sebeple olursa olsun ayrılmış, binlerce kişiyi ilgilendiren bir kanun teklifi ve Kanun Tasarısı var.

Teklifi incelediğimde bazı ifade hataları görmüşsem de genel olarak geçmişe de etkili olacağından çok çok faydalı buldum.

KANUN TEKLİFİ bu haliyle kanunlaşırsa neler getiriyor?

1- Okulla ilişiği kesilen askeri öğrenciler için MSB'nca açılmış ve derdest olan tüm davalar etkilenecek:

-Yargıtay aşamasındaki dosyaların tamamına yakını BOZULARAK geri gönderilecek.

-Bilirkişi incelemesi yapılmış tüm dosyalar yeniden BİLİRKİŞİYE gönderilecek.

2- Hakkında KESİN HÜKÜM olan tüm öğrencileri etkileyecek.

Kesin Hüküm amortisman ve personel giderleri hakkında kanunen kalkmış olacak. Bu durumda menfi tespit ve / veya istirdat davası açma zorunluluğu doğacak.

3- Borcunu taksitlendirmiş olanlar için borcun TECDİT EDİLMESİ söz konusu olabilecek. Geçiş hükümleriyle bu kişiler kanunun yayımı tarihinden itibaren 3 ay içinde idareye başvurabilecek.

İdare'nin tutumuna göre yine dava açma gereği doğabilir.

4- Borcunu ödemiş olanlar için geriye dönük olarak AMORTİSMAN VE PERSONEL giderlerine ilişkin yapılan ödemeler İSTİRDATA konu olabilecek.

5- Amortisman giderleri sadece ayrı bir sarf kalemi olarak ne yazık ki bulunmuyor. Aynı zamanda diğer bazı sarf kalemleri içinde de mevcut. Bu sebeple tüm sarf kalemlerinin içerik dökümlerinden de tek tek çıkarılması gerekiyor.

6- Amortisman ve personel giderlerine sarf tarihinden itibaren tahakkuk etmiş faiz hesabında muhtemelen ihtilaflar yaşanacak ve yine dava yoluna gitme zarureti doğacak.

7- İlişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl içinde, bir Öğrenime başlamış olanlar ile askerlik hizmetine başlamış olanların borçları öğrenimlerini veya askerlik vazifesini tamamlayıncaya kadar ertelenecek.

926 S.Y.'da uygulama alanı Yargıtay H.G.K. ile daraltılmış ve uygulanamaz hale gelmiş bir madde böylece genişletilerek uygulanabilir hale gelecek.

************************************************** *********************

Kanun Teklifinin ilgili maddeleri aşağıdaki gibidir:





ASKERİ ÖĞRENCİLERDEN BAŞARI GÖSTEREMEYENLER HAKKINDA


KANUN TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNU, HARP OKULLARI


KANUNU VE GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ


MADDE 1- 5401 Sayılı Askeri Öğrencilerden Başarı Gösteremeyenler Hakkında Kanunun 3’ncü maddesinin 1’inci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
.
“Sağlık sebepleri dışında her derecedeki askeri okullar ile yüksek Öğrenim kurumlarından çıkarılan veya kendi isteği ile ayrılan öğrencilere devlet tarafından yapılan masraflardan personel ve amortisman giderleri hariç, okula kayıt sırasında alınan yüklenme ve kefalet senedinde yazılı diğer tüm masraflar sarf tarihinden itibaren ödeme tarihine kadar yasal faizi ile birlikte ödettirilir. Ancak, ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl içinde, bir öğrenime başlamış olanlar ile askerlik hizmetine başlamış olanların borçları öğrenimlerini veya askerlik vazifesini tamamlayıncaya kadar ertelenir.”
.
MADDE 2- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 18’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
.
“Sağlık sebepleri dışında askeri öğrencilikten çıkarılan veya kendi isteğiyle ayrılan öğrencilere devlet tarafından yapılan masraflardan personel ve amortisman giderleri hariç, okula kayıt sırasında alınan yüklenme ve kefalet senedinde yazılı diğer tüm masraflar sarf tarihinden itibaren ödeme tarihine kadar yasal faizi ile birlikte ödettirilir. Ancak, ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl içinde, bir Öğrenime başlamış olanlar ile askerlik hizmetine başlamış olanların borçları öğrenimlerini veya askerlik vazifesini tamamlayıncaya kadar ertelenir.”
.
MADDE 3- 4566 sayılı Harp Okulları Kanunun 38’inci maddesinin 3’üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
.
“Sağlık durumu nedeniyle okuldan çıkarılanlar hariç diğer nedenler ile askeri öğrencilikten çıkan veya kendi isteği ile ayrılan öğrencilere devlet tarafından yapılan masraflardan personel ve amortisman giderleri hariç, okula kayıt sırasında alınan yüklenme ve kefalet senedinde yazılı diğer tüm masraflar sarf tarihinden itibaren ödeme tarihine kadar yasal faizi ile birlikte ödettirilir. Ancak, ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl içinde, bir Öğrenime başlamış olanlar ile askerlik hizmetine başlamış olanların borçları öğrenimlerini veya askerlik vazifesini tamamlayıncaya kadar ertelenir.”
.
MADDE 4- 2955 Sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 45’inci maddesinin 7’nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
.
“Tıp Fakültesi ve Lisans düzeyindeki diğer Yüksek Öğretim Kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık durumu nedeniyle okuldan çıkarılanlar dışında, diğer nedenlerle askeri öğrencilikten çıkarılan veya kendi isteği ile ayrılan öğrencilere devlet tarafından yapılan masraflardan personel ve amortisman giderleri hariç, okula kayıt sırasında alınan yüklenme ve kefalet senedinde yazılı diğer tüm masraflar sarf tarihinden itibaren ödeme tarihine kadar yasal faizi ile birlikte ödettirilir. Ancak, ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl içinde, bir Öğrenime başlamış olanlar ile askerlik hizmetine başlamış olanların borçları öğrenimlerini veya askerlik vazifesini tamamlayıncaya kadar ertelenir.”
.
MADDE 5- 5401 Sayılı Askeri Öğrencilerden Başarı Gösteremeyenler Hakkında Kanun, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 4566 sayılı Harp Okulları Kanunu ile 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununa bu kanunlardaki geçici maddelere ek ve teselsül etmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
.
GEÇİCİ MADDE 1- Türk Silahlı Kuvvetlerine ait her derecedeki Askeri Okullara 2003 ve sonraki yıllarda girmiş olup da, askeri öğrencilikten kendi isteği ile ayrılan veya Askeri Öğrencilikten çıkarılanlardan yüklenme senetlerinde yazılı olsa dahi, personel ve amortisman giderleri alınmaz.

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, ödemeleri tamamlanmış veya borçları taksitlendirilmiş olanlar ile halen bu konuda yargılamaları devam edenler veya kesin hükme bağlanmış olanlar da bu kanun hükümlerinden yararlandırılır.
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Personel Ve Amortisman Giderleri Kanun Değişikliği İle" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Av. İlknur Sezgin Temel'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
» Makale Bilgileri
Tarih
19-04-2010 - 11:13
(5121 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 8 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 7 okuyucu (88%) makaleyi yararlı bulurken, 1 okuyucu (12%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
8799
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 1 gün 8 saat 17 dakika 34 saniye önce.
* Ortalama Günde 1,72 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 10656, Kelime Sayısı : 1084, Boyut : 10,41 Kb.
* 1 kez yazdırıldı.
* 3 kez indirildi.
* 10 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 1191
Yorumlar : 1
İntibak eğitimi sırasında yapılan masrafların da alınmayacağı yönünde düzenlemeler vardı sanıyorum.Personel ve amortisman giderleri tazminatın en az yarısı kadar bir meblağ tutuyor ve aileleri zorluyo... (...)
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04829597 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.