Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Globalleşen Dünya Ve Biz

Yazan : Dövran Orazgılıcov [Yazarla İletişim]
ÖZEL HUKUK UZMANI-DOKTORA ÖĞR.

Makale Özeti
GLOBELLEŞEN DÜNYA KARŞISINDA NE YAPACAĞIZ.
Yazarın Notu
YAZI, DEÜ-HUKUK FAKÜLTESİ AKTİF HUKUKÇULAR TOPLULUĞU "AKTİVİTE" DERGİSİ SAYI 1, YIL 1, MART 2001 SAYISINDA YAYINLANMIŞTIR.

Haberleşme ve seyahat araçlarının inanılmaz derecede geliştiği, dolayısıyla dünyanın büyük bir global köy haline geldiği günümüzde, her hangi bir ülkedeki köklü değişim, diğer ülkeleri de etkilemektedir. Son dönemdeki ekonomik krizler bunun açık göstergesidir. Globalizm, esasen ekonomi üzerinde yarattığı etkiden dolayı günümüzün güncel konusu haline gelmiştir. ABD Hazinesi, Dünya Bankası ve İMF’nin savunduğu, temeli Washington konsensü denilen formüle dayanan küreselleşmeci ekonomi politikasının esası şu şekildedir; tüm ülkeler pazarlarını en hızlı şekilde yabancı yatırımlara, ticarete ve kısa vadede sermayeye açmalıdırlar, başta acı çekilebilir ama pazarlar dengeye kavuşunca refah yükselecektir.

Ancak, küresel ekonomi modeli, bu modeli uygulayan devletlerde aynı determinist sonuçları vermemektedir. Küresel ekonomi taraftarı BUSİNESWEEK dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre, küresel ekonomi farklı bölgelerde farklı sonuçlar doğurmuştur. Örneğin Doğu Asya’da başarı sağlanabilirken, Latin Amerika’ da kapalı ekonomiye göre daha az başarı elde edilmiştir. Kimilerinin savunduğu, kimilerinin de karşı çıktığı küreselleşmenin ekonomik yönünü tartışmayıp, dünyadaki bu gelişmeler karşısında kendi sorumluluklarımızı tespit etmeye çalıştık yazımızda.

Gerçek bir global savaş olan II. Dünya savaşından sonra ABD ve SSCB global üstünlüğün varisleri olsa da, ekonomik ve sosyal gerilimlerin sonucu SSCB’nin dağılmasıyla tek kutuplu dünyanın lokomotifi olan ABD, globalleşmenin de öncülüğünü çekmektedir. Bunun sonucu olarak ABD her türlü isim altında dünyayı yönlendirir hale gelmiştir. İnternet dünyasının ünlü yazarlarından Steve LOHR, NYT gazetesinde yayınlanan bir yazısında interneti ABD’nin ilk global sömürüsü olarak tanımlamaktadır. ABD’nin bu global üstünlüğüne karşı ister AB- Rusya arası, ister Rusya- Çin veya diğer yaklaşımlar gösteriyor ki, süper olmaya namzet güçler üzerinde global birincilik mücadelesi verilen satranç tahtasında başarıya ulaşmak için birlikte hareket etme zorunluluğunu hissetmektedirler.

Bütün bu gelişmeler karşısında bize düşen ise, uluslararası ilişkilerin karşılıklı çıkar esasına dayandığını bilecek kadar rasyonalist, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti adı altında yapılan muameleleri fark edebilecek kadar uyanık olmamız gerekmektedir. Fakat bu temel haklara karşı olduğumuzu göstermez. Demokrasiyi en iyi şekilde uygulamamız lazım, insan hakları ve hukuk devletine en saygılı olan biz olmalıyız, ama bunları başkaları istedi diye değil de insanlık onurunun olmazsa –olmaz şartı olduğu için gerçekleştirmemiz gerekir.

Globalleşmenin sonucu, dönemimiz interaktif münasebetler dönemi olup, insanlar ve milletler gittikçe birbirlerine daha da muhtaç ve bağımlı hale gelmekte, dolaysıyla milletlerarası ilişkilerin daha da artmasına sebep olmaktadır. Son yıllardaki insanlar arası diyalog adına yapılan sivil girişimler sonucu kazanılan başarılar, insanlığın bu zamanda neye muhtaç olduğunu daha da iyi göstermektedir. İnsanlık artık geçtiğimiz yüzyılda yaşadığımız savaşları, kanlı vakaları bir daha yaşamak istemiyor . Ve bunun sonucu olarak insanlığın etkisi altında kaldığı akımlarda değişime tâbi tutulmaktadır. “Medeniyetler çatışması” tezini ortaya atan ünlü bilim adamı Samuel Huntington’un belirlemelerine göre, yüzyılın başında dünya nüfusunun %44.3’ü Batı medeniyetinin etkisi altındayken, bu oran 1995’ de % 13’ e kadar inmiştir. İnsanlık artık sahip çıktığı düşünce akımını irdelemeden kabul etmek istemiyor. İnsanlık artık, sayısal düşünen, sosyal hareket eden, geçmişi ile kavgalı olmayan, fen ve teknoloji çağı 20.yüzyılı ile sosyal bilimler çağı olması beklenen 21. yüzyılı birbirine bağlayabilen, benliğini kaybetmeden gelişmeler karşısında kendini daima yenileyebilen, esnek, zor anda bile ümidini kaybetmeden çerçeveleme yeteneğine sahip olan, yıkıcı değil yapıcı, önyargının pençesinden kurtulmuş, günlük siyası kavgalardan uzak, evrensel bazda düşünebilme yeteneğine sahip, başkalarının başarısı ile avunan değil, başarının sırrını keşfederek, onu hayatına modelleyebilen insanları aramaktadır. Eğer biz aranan insan olmak istiyorsak yukarda ki özellikleri kendimizde bulundurmanın yanı sıra, kendimizi kişisel planda geliştirerek, çağın imkanlarıyla araştıran, düşünen ve irdeleyen, toplumla birlikte hareket eden insan protipini kendimize kazandırmamız gerekiyor.

Evet, dünya nereye gidiyor, biz nereye gidiyoruz. Öyle zannediyoruz ki, bunun ince ayrıntılarına kadar araştırılıp, hayatımıza yeniden yön vermenin zamanı çoktan geldi , gidiyor. Ne demişler, “Zafer ilk adımla başlar”. Haydı Global Zafere!
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Globalleşen Dünya Ve Biz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dövran Orazgılıcov'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
19-06-2006 - 17:17
(6493 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 9 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 4 okuyucu (44%) makaleyi yararlı bulurken, 5 okuyucu (56%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
10885
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 5 saat 35 dakika 8 saniye önce.
* Ortalama Günde 1,68 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 4770, Kelime Sayısı : 743, Boyut : 4,66 Kb.
* 9 kez yazdırıldı.
* 1 kez arkadaşa gönderildi.
* 10 kez indirildi.
* 2 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 307
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03589392 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.