Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

EskiBK. MADDE 156

     
 
818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 156
ÜÇÜNCÜ FASIL
PEY AKÇESİ, ZAMANI RÜCU, ÜCRET TEVKİFİ VE CEZAİ ŞART
A) PEY AKÇESİ VE ZAMANI RÜCU
Bir kimse pey akçesi verdiği takdirde, bunu zamânı rücu olarak değil; belki akdin inikadına delil olmak üzere vermiş addolunur.

Hilâfına mahalli âdet veya mukavele olmadıkça, pey akçesini alan, matlubuna mahsup etmiyerek onu muhafaza eder.

Zamânı rücu şart edildiği halde, âkitlerden her biri akitten rücu salâhiyetini haiz addolunur. Pey akçesi vermiş olan rücu ederse, verdiğini terk eder ve pey akçesini almış olan rücu ederse, aldığının iki mislini iade eder.
 4  İçtihat    1 Bilgi    (Madde son güncelleme Av. Can DOĞANEL, 26-10-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

EskiBK. MADDE 156 İçtihatları

Tapuda kayıtlı taşınmazların satışı resmi şekilde yapılmak gerekir. Burada "resmi şekil" sözleşmenin geçerlik şartıdır. Resmi şekilde yapılmayan taşınmaz satış sözleşmesi geçersiz olacağından, işbu sözleşmeye mesnetle cezai şart da talep olunamaz. Taraflar aldıklarını iade ile mükelleftir.
(Şerh No: 3579 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 19-01-2010)

1- Sözleşmenin yapılması esnasında akitlerden birinin diğerine verdiği paranın maksadı anlaşılamıyorsa; bu durum verilen paranın pey akçesi olduğuna karinedir. Karşı taraf, bu karinenin aksini ispatla mükelleftir. 2- Gayrimenkul satışı, resmi şekilde yapılmadıkça geçersizdir. Geçersiz bir akit dairesinde ödenenler sebepsiz zenginleşme hükümlerine mesnetle istenebilir.
(Şerh No: 3577 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 19-01-2010)

Cayma tazminatı, akdin yapıldığı sırada karşı tarafa verilen ve sözden cayılması halinde de karşı tarafta kalması kabul edilen paradır. Açıkça cayma tazminatı olarak verilmediği sürece sözleşmede kapora ve pey akçesi v.b. şekilde verilen paralar akdi bozmakta haklı olup olmadığına bakılmaksızın veren tarafça istirdat olunabilir.
(Şerh No: 3545 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 18-01-2010)

Taraflar arasında resmi şekilde yapılmış bir gayrimenkul satışı veya gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi bulunmamaktadır. Bu şekilde, kanunun aradığı şekil şartına uymaksızın yapılan sözleşmede, sözleşme şeklen geçersiz olacağından, buna mesnetle verilenlerin de taraflarca birbirlerine iadesi gerekir. Ayrıca 6762 S.K. m.1461/2 uyarınca: "9 uncu maddenin ikinci fıkrasındaki miktardan fazla temerrüt faizi ödenmesini derpiş eden mukaveleler, 8 inci madde hükümlerine tabi olduğu gibi ödeme yerinde ba...
(Şerh No: 3543 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 18-01-2010)

Bu Maddeye Not Girin

EskiBK. MADDE 156 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Borçlar Kanunu Tasarısı m. 176-177 ve Gerekçeleri
ÜÇÜNCÜ AYIRIM Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu A. Bağlanma parası MADDE 176- Sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, cayma parası olarak değil sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılır. Aksine sözleşme veya yerel âdet olmadıkça, bağlanma parası esas alacaktan düşülür. T.C. TBMM Adalet Komisyonunun Kabul Ettiği Metin: ÜÇÜNCÜ AYIRIM Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu A. Bağlanma parası MADDE 177- Sözleşme yap...
(Şerh No: 8905 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 12-12-2010)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

EskiBK. MADDE 156 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

EskiBK. MADDE 156 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

EskiBK. MADDE 156 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04097104 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.