Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Vakfa Gayrimenkul Bağışında Alınacak Belgeler

Yazan : Ahmet Şirvan Kılıç [Yazarla İletişim]
Avukat

Vakfa Gayrimenkul Bağışında Aranan Belgeler ve İzlenecek Usul

Bağış yapacak kimsenin nüfus cüzdanı veya (yabancıysa) pasaportu; bağış yapacak kişi avukatla temsil olunacaksa, vekaletnamenin aslı. Bağış yapacak kişi şayet 65 yaşın üzerindeyse, bir devlet hastanesi ya da sağlık ocağı tarafından düzenlenecek, bağışı yapacak kişinin akli ve psikolojik durumunun sağlıklı olduğuna dair bir rapor. Bu rapor, ilgili tapu sicilinde de istenebilir; alınırsa faydalı olur.
Bağışı yapacak kişi yabancıysa, pasaportunun noter onaylı tercümesi.
Bağışı yapacak kişi yabancıysa, tapu sicil müdürlüğü, yabancılar dairesinden gayrimenkul bağışlarında o kişinin devletiyle Türkiye Cumhuriyeti arasında mütekabiliyet olup olmadığını sorgulatır. Mütekabiliyet varsa ya da sınırlıysa buna göre işleme devam olunur. Mütekabiliyet yoksa, bağış işlemi yapılmaz. Yunanistan ve Bulgaristan uyruklu Türk soydaşlarımız, konsolosluklarından alacakları etabli belgesiyle yukarıdaki “sorgulatma” işlemine tabi tutulmazlar.
Vakıf mütevelli heyetinin, bahsi geçen gayrimenkulün bağışını, vakıf senedinde gayrimenkul bağışı kabul etme yetkilerine dayanarak, kabul ettiklerine dair kararı (vakıf karar defterine işlenecek).
Vakfın merkezinin bulunduğu yerdeki Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden, vakfın böyle bir bağışı kabul edebileceğine dair “yetki belgesi.” Bu belgenin alınabilmesi için gerekli belgeler: a) Vakfı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin altında imzasının oluğu ve ayrıca vakıf kaşesiyle kaşelenmiş, ilgili bölge müdürlüğüne yazılmış, yetki belgesi verilmesi talepli dilekçe,
b) vakıf mütevelli heyetinin bağış kabul kararı,
c) bağışı yapılacak gayrimenkulün tapu fotokopisi,
d) –vakıf avukatla temsil edilecekse- vakfı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin verdiği vekaletname örneği ve vakfı temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin bu yetkiyi haiz olduklarını gösterir karar örneği (vakıf karar defterinden).
Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeden alınacak, rayiç bedeli gösterir belge. Bu belgenin alınabilmesi için, gayrimenkulün emlak vergilerinin ve çevre temizlik vergilerinin tam olarak ödenmiş olması aranır.
Bağış yapan kimsenin ve vakfı temsil eden kişinin son 6 ayda çekilmiş 6x4 ebadında birer vesikalık fotoğrafı.
Vakıf avukatla temsil ediliyorsa, vekaletnamenin aslı.
Bu belgelerle tapu sicilinde bağış gerçekleştirilir. Şayet vakıf, bakanlar kurulu kararıyla “kamuya yararlı vakıf” niteliğinde değilse, belediyenin verdiği rayiç değer üzerinden binde 54 tapu harcı alınır. Bu harç “veraset ve intikal vergisi” değildir; belli bir zamanda taksitle ödenme imkanı yoktur. Tek seferde, Ziraat Bankası ya da Halkbank şubelerinde, tapu memurunun düzenleyeceği ödeme belgeleriyle birlikte ödenir. Gayrimenkul üzerinde bağışlayan lehine “kayd-ı hayatla intifa hakkı” tanınacaksa, rayiç değerin üçte ikisinin binde 15’i (yüzde 1’e denk geliyor ama neden böyle bir tanım yapıldı anlayamadım) kadar bir harç daha yatırılır.

Kolay gelsin.
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Vakfa Gayrimenkul Bağışında Alınacak Belgeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Ahmet Şirvan Kılıç'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
12-04-2007 - 11:23
(6195 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 4 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 3 okuyucu (75%) makaleyi yararlı bulurken, 1 okuyucu (25%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
13271
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 19 saat 7 dakika 45 saniye önce.
* Ortalama Günde 2,14 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 2947, Kelime Sayısı : 357, Boyut : 2,88 Kb.
* 3 kez yazdırıldı.
* 1 kez indirildi.
* 2 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 565
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03544998 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.