Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Sudan Çıkmış Balık Stajyer Avukat

Yazan : Fehmi Ünsal Özmestik [Yazarla İletişim]
Stj. Av.

Makale Özeti
Her şey, adliye koridorlarında bizlere bu kadar da olmaz dedirten uygulamalar ile başladı aslında ve maalesef uygulamadaki hukukun en önemli mağdurları biz stajyer avukatlar olduk.

SUDAN ÇIKMIŞ BALIK STAJYER AVUKAT
Fakülte bitti ve staj başladı. Türk hukuk sisteminin stajyer avukata tanıdığı yetkilerle meslek ve hayata dair en önemli adımları atmaya başladık.
Her şey, adliye koridorlarında bizlere bu kadar da olmaz dedirten uygulamalar ile başladı aslında ve maalesef uygulamadaki hukukun en önemli mağdurları biz stajyer avukatlar olduk.

Bir senelik staj süresinin ilk 6 ayı adliyede, sonraki 6 ayı bir avukatın yanında geçirilmektedir. Fakat adliye stajı döneminde bir avukatın yanında çalışmak hukuken yasaktır. Dahası İstanbul barosu, staj kaydını yaptırırken hiçbir sigorta kurumuna bağlı olunmadığına ilişkin tescil kaydı istemektedir. Böylece dünyanın en riskli şehirleri arasında yer alan İstanbul’da 1 sene boyunca stajyer avukat sosyal haklarından yoksundur. Okul hayatınız bittiği için ailenizden faydalandığınız sigorta da işlevini yitirmiştir. Özel sağlık sigortanız da yok ise “ben Türk’üm bana bir şey olmaz” demekten başka çareniz yoktur. Mevcut kuralların aksine uygulamada hemen hemen tüm stajyer avukatlar aynı zamanda çalışmaktadır. Nitekim hayatlarını devam ettirebilmek için çalışmak zorundadırlar. Çünkü İstanbul barosunun stajyer avukatlara sağladığı ve avukat olduktan sonra geri ödenmesi gereken kefilli kredi aylık 250,00 TL’dir. Bu komik rakam yaklaşık 25.000 Avukatı barındıran dünyanın sayılı barosuna yakışmamaktadır. Bir başka sorunda stajınızın devam ettiği adliyelerde yaşanmaktadır. Şanslıysanız ilgili hâkim devam zorunluluğu pek aramaz, siz de kalemdekilere hayatta hiç olmadığınız kadar iyi davranarak stajınızı adliyeye işiniz düştüğünde uğrayarak halledersiniz.

Avukatın yanında çalıştığınız ikinci altıncı ay daha da meşakkatlidir. Bir yandan staj eğitim merkezindeki dersler ve tez bir yandan büro işleriniz. En çok zorlanılan konulardan biri ise adliyede kalemlerin kafalarına göre hukuk yaratmasıdır. Çok basit bir işlemi yapmayıp, size de onun öyle olduğuna inandırmaya çalışırlar. Neticede eğer mevzuatı ve kanunları iyi bilmiyorsanız, kalemdeki kişiye ısrarcı olamayacağınızdan ötürü verilen görevi yapamadan büroya dönersiniz.

Fakat şunu unutmamak gerekir. İyi bir Avukat olmayı hedefleyen idealist hukukçular için Stajyer Avukatlık dönemi çok önemlidir. Bu bir sene içerisinde öğrenilen mesleki bilgiler diğer yıllar için önemli bir yatırımdır. Bu yüzden sürekli bir şeyler öğrenmeye çalışmak gerekmektedir. Dilekçe yazmak, dosya takip etmek, borçluyla konuşmak, tebligat parçası toplamak ve daha aklınıza gelebilecek her türlü iş meslek öğrenimi için çok önemlidir. Ancak birçok stajyer avukat tüm bu işleri angarya olarak görüp, kendisini ucuz işçi konumuna sokmaktadır. Hâlbuki şunun farkına varmak gerekir. Dört senelik hukuk eğitimi sonunda iyi bir hukuk bilgisine sahip olabilirsin. Belki de sahip olunan kitabi bilgiler, yanında çalıştığınız avukattan daha iyi de olabilir. Lakin Avukatlık mesleğini öğrenmek bambaşka bir şeydir. Etik kuralları, müvekkile yaklaşımı, en önemlisi uygulamadaki hukuku bilmek gerekmektedir. Eğer bir Avukat yanındaki Stajyeri bu şekilde de yetiştiriyorsa, işte bunun değeri paha biçilmezdir.

Sonuç olarak, tüm bunların yolunda gitmesi için en önemli unsur bir tutam sevgidir. Eğer işinizi ve mesleğinizi seviyorsanız, ideallerinizde var ise birçok zorluklar ve engeller aşılacaktır.

Stj. Av. F. Ünsal Özmestik
Çengelköy/2009
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Sudan Çıkmış Balık Stajyer Avukat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fehmi Ünsal Özmestik'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
» Makale Bilgileri
Tarih
12-07-2009 - 00:10
(5402 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 32 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 32 okuyucu (100%) makaleyi yararlı bulurken, 0 okuyucu (0%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
9438
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 5 saat 31 dakika 56 saniye önce.
* Ortalama Günde 1,75 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 3767, Kelime Sayısı : 457, Boyut : 3,68 Kb.
* 3 kez yazdırıldı.
* 10 kez indirildi.
* 5 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 1064
Yorumlar : 2
Stajyer avukatlık dönemi gerçekten hayatın değişik ve zor bir evresidir. Mesleği tanıma çabasının yoğun olduğu, pek çok konuda fedekarlık gerektiren ve insanları idare etmenin öğrenilmeye başlandığı ç... (...)
Kendi staj dönemimi düşündüm de ikinci 6 aylık dönemin başı Avukatlık mesleğine başlamadan ümitsizliğe kapıldığım günlerdi maalesef. Staja başladığım Avukatlık ofisine gittiğim ilk gün, ilgili Avukat ... (...)
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03502107 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.