Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

temlik sözleşmesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 12-09-2012, 00:25   #1
halilerdemir

 
Varsayılan temlik sözleşmesi

herkese kolay gelsin.Şimdiden cevap veren meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
Müvekkil 3. kişi olarak borçluların icra dosyasına olan borçlarını alacaklı vekiline büroda ödüyor. Aralarında da bir temlik sözleşmesi yapılmış ve ödeme yaptıktan sonra icra dosyalarını temlik almakta geçikiyor. Temlik sözleşmesinden 3 ay sonra dosya haricen tahsil nedeniyle işlemden kaldırıldığı gözüküyor. Ben dosyaya baktım ancak harcını borçlu yatırmış ve alacaklı tarafın veya temlik alanın dosyada bir talebi yok. Daha önde 2009 yılında müvekkilin başka bir avukatı tazminat veya temlik verilmesine şeklinde dava açmış ve dava da temlik verilmesine şeklinde karara çıkmış durumda ve karar Yargıtay incelemesinden geçerek kesinlemiş.Temlik veren kişiye-alacaklıya icra dosyasının haricen tahsil olarak kapatılması nedeniyle bedelin iadesi için tazminat davası açmayı düşünüyorum ancak kararsız kaldım.Nasıl hareket etmem veya Yargıtay kararı konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
Old 12-09-2012, 08:53   #2
avktderya

 
Varsayılan

merhaba ,
temlik sözleşmesi ile doğrudan alacaklı ( temlik borçlusu ) aleyhine icra takibi yapılabilir .
saygılarımla
Old 12-09-2012, 09:02   #3
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Sorulu katkı...

1)Alacağın devredildiği, devreden veya devralan tarafından borçluya bildirilmiş mi? (TBK.m.186).

2)Borçlu temlik edene ödeme yapmış mı?

3)2009 tarihli –kesinleşen- hüküm = ?

Temlik (TBK.m.183 vd.)

“Alacağın devrinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır” (TBK.m.184)

“Alacak, bir edim karşılığında devredilmişse devreden, devir sırasında alacağın varlığını ve borçlunun ödeme gücüne sahip olduğunu garanti etmiş olur” (m.191).

Temlik edene karşı:

Sorumluluğun kapsamı

TBK.m. 193- Devralan garanti ile yükümlü olan devredenden aşağıdaki istemlerde bulunabilir:
1. İfa ettiği karşı edimin faizi ile birlikte geri verilmesini.
2. Devrin sebep olduğu giderleri.
3. Borçluya karşı devraldığı alacağı elde etmek için yaptığı ve sonuçsuz girişimlerin yol açtığı giderleri.
4. Devreden kusursuzluğunu ispat etmedikçe uğradığı diğer zararlarını.

Dosya borçlularına karşı
Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri (m.77 vd.)

Saygılarımla
Old 17-09-2012, 21:49   #4
halilerdemir

 
Varsayılan

cevaplarınız için öncelikle teşekkür ederim hulusi bey.
Temlik veren borçlular hakkında aynı alacaktan dolayı hem ipotekli hem de ilamsız takip başlatmış.Müvekkil bu dosyaları temlik aldığını borçlulara bildirmemiş açıkcası ipotekli dosyayı temlik aldım diye beklemiş. Borçlular temlik edene ve müvekkile ödeme yapmamışlar. Banka dosyanın temlik ettiğini unutmuş. Borçlulara ibra yazısını vermiş ve borçlular da kötüniyetli olarak dosyaya harçlarını yatırarak haricen tahsil nedeniyle ipotekli dosyayı işlemden kaldırmışlar. İlamsız takip dosyası takipsizlikten düşmüş. Bu dosya takipsizlikten düşse de sonuçta ipotekli olan dosya haricen tahsil nedeniyle kapatılmış. İlamsız takip de haricen tahsil edilen ipotekli dosyaya bağlıdır diye düşünüyorum. Başka bir meslektaş da bu durumu fark etmeden temlik sözleşmesi var diyerek icra dosyalarının derdest olup olmadığını incelemeden müvekkil adına icra dosyalarının temlikini aksi takdirde ödenen bedelin iadesi şeklinde asliye hukuk mahkemesinde dava açmış.Dava da temlik sözleşmesi gereğince icra dosyalarının temlik verilmesine şeklinde karara çıkmış ve yargıtay incelemesinden geçerek kesinleşmiş. Dosyaları temlik alsak ne olacak ki? İpotekli dosya haricen tahsil nedeniyle kapatılmış. Müvekkil her gün ne oldu benim dava diye arayıp duruyor. şimdi ne yapmalıyım açıkcası kararsız kaldım.
Old 19-09-2012, 09:01   #5
Avukat Safiye

 
Varsayılan

Burada açıkça bankanın sorumluluğu var. Temlik ettiği dosyada tahsilat yapamaz veya yapmasa bile dosyadan feragat edemez. Temlik sözleşmesinin icra memuru huzurunda veya noterden yapılmış olması gerekirdi. Ancak yine de ödediğiniz paranın iadesini bankadan isteyebilirsiniz.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
alacağın temliki ile temlik alan temlik sözleşmesine göre fatura kesebilir mi? Av. Tevrat DURAN Meslektaşların Soruları 4 15-12-2012 12:58
Aralarında temlik sözleşmesi imzalanan şirketlerden birinin temsilcisi diğer şirketin vekili olabilir mi? yukselayca Meslektaşların Soruları 1 25-08-2012 13:22
temlik alan ve temlik eden şirketin davalı sıfatı lawyerr35 Meslektaşların Soruları 1 19-06-2012 13:06
İpotek Sözleşmesi Ve Temlik. Arif Aydın Meslektaşların Soruları 12 25-03-2011 11:50
Temlik sözleşmesi İİK md. 68 deki belgelerden sayılır mı? Av.Arzu Erkan Meslektaşların Soruları 4 28-04-2010 12:27


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04565597 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.