Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

Anlaşmalı Boşanmada Tapu Devri İvazlı İşlem midir?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 08-08-2025, 03:37   #1
Konuk

Varsayılan Anlaşmalı Boşanmada Tapu Devri İvazlı İşlem midir?

Merhaba,

benim biraz detaylı bir sorum olacak, deneyimlerinize dayalı değerli yanıtlarınızı rica ederim.

Evlilik içinde 2013'te edinilmiş olan aile konutumuz, hali hazırda eşimle bana 1/2 hisseli tescillidir. Anlaşmalı boşanmada, mal rejimi tasfiyesi çerçevesinde eşim kendi 1/2 hissesini bana devredecek (eşimin üzerine tescilli başka bir evi ve şirketi var, bunlardan katılım alacağımdan feragat ediyorum)
Bu tür bir devir ivazsız işlem mi sayılır? İvazsız sayılması için "tescil" hükme mi yazılmalıdır? Bu durumda tapu harcı çıkmıyor sanıyorum (eşim bu nedenle bu yöntemi zorlamak istiyor) ama intikal vergisi ve/veya daha sonra gelir vergisi ödemesi söz konusu olur mu?

Özetle: Mal rejimi tasfiyesi ile anlaşmalı boşanma sonrası tamamı bana tescil(ya da devir) edilen evi 5 sene içinde satmam halinde değer artışına bağlı bir gelir vergisi ile karşı karşıya gelir miyim? Evet ise evin "alış" değeri ne olarak alınır?
Old 08-08-2025, 12:24   #2
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

Sn.Katılımcı,

Uygulamada farklılıklar olduğunu hatırlatarak,

1-Anlaşmanız gereği boşanma kararınızın hüküm kısmında taşınmaz hisse devrinin bedelsiz olduğunun tespiti mahkemece yapılarak ve tapu başvurusunda mahkeme kararının infazı şeklinde talep girişi yapıldığında uygun miktar döner sermaye ve tapu harcı ödemesi gerekir.

2-Mahkemelerce bazen protokolün onanmasına ve kararın eki sayılmasına kararı verilmekte olup kararda taşınmaz devri açıkça yazılmadığında tapuda sorun olduğundan , taşınmaz devrinin hüküm kısmında yer almasını veya aksi durumda hükmün tamamlanmasını talep etmeniz oldukça önemlidir.

3-Taşınmaz hissesi bedelsiz devredildiğinde vergisel sorumluluğun ne olacağını ilgili kişi veya kurumdan doğrudan sormakta yarar bulunmaktadır.

Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanızı öneriyoruz.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi