![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhabalar, bir çobanın yanında 1 sene ücretsiz çalışmış kısmi zihinsel engelli bir şahıs var. Şahıs hakkında herhangi bir kısıtlılık söz konusu değil, bugüne dek herhangi bir rapor alınmamış. Bu şahısa sigorta yapılmamış ve ücreti ödenmemiş, engel halinden faydalanılmış açıkçası. Ben işçilik alacakları için nasıl bir yol izlemeliyim meslektaşlarım. Davayı şahıs adına açarsam ehliyetsizlikten ret kararı alınabilir. Önce annesini vasi atayıp sonrasında bu davayı açmayı düşünüyorum; fakat kişinin rapor aldıktan sonra fiil ehliyeti olmadığı sabit hale geleceğinden açacağım davada ehliyetsiz bir kişinin iş sözleşmesi kesin hükümsüzlük sakat olabilir düşüncesindeyim. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim ? Taleplerimi neye dayandırmalıyım ?
|
![]() |
#2 |
|
![]() Meslektaşım merhabalar;
Ben alacaklarını talep edebileceği kanaatindeyim. Vasi atanıp vasinin vereceği vekalet ile dava açılabilir. Sonrası normal işçi alacağı davası prosedürü. Ancak maliyetleri de düşünmek gerekir, 1 aylık çalışma karşılığı hem vasilik hem de işçi alacağı davası açılacak, üstelik tahsil kabiliyetinin varlığı da belli değil. Bu linki de inceleyin. https://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=38119 Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/21861 E., 2017/8788 K., 2.10.2017 T. “Kural olarak tam ehliyetsiz kişilerin hukuki işlemleri hükümsüzdür.(TMK md.15) Ancak bu kuralın istisnaları vardır. Bunlardan biri TMK.’nun 2.maddesinde de öngörülen dürüstlük kuralıdır. Buna göre, “Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz” |
![]() |
#3 |
|
![]() Üstadım ben yanlış belirtmişim yaklaşık 1 buçuk sene çalışmış. Hiçbir ücret de almmamış. Zaten kişinin bu durumu fark edildikten sonra işverenin yanından alınmış. Öncelikle vasisi üzerinden bir ihtarname çekmeyi düşündüm. Sonrasında vasiden vekaletname alarak dava açma sürücüne gitmeyi.Aklıma ehliyetsizlik hükmü geldi fakat evet burada bir iş görme var ve sırf şahıs ehliyetsiz diye iş sözleşmesi kurulmamıştır şeklinde bir gerekçeyle davanın reddi de uygun olmaz. Hiç maaş almadığı konusunda ispat hususu da biraz kafama takıldı. Acaba tanıklarımız yeterli olur mu. Sonuçta banka ile ödeme zorunluluğu da yok elden ödeme yaptım da diyebilir? Şimdiden çok teşekkür ederim.
|
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
zihinsel engelli birinin askerliğe alınması ve devamında gelişen olaylar neticesinde maddi ve manevi tazminat hakkı | Av. Kenan Faal | Meslektaşların Soruları | 1 | 16-02-2021 17:32 |
Velayet/Zihinsel Engelli Çocuk/Babanın Şiddet Uygulaması | KONUK 1 | Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) | 1 | 14-11-2014 15:29 |
zihinsel engelli cocuk ve mirasin intikali | merbas | Meslektaşların Soruları | 0 | 07-11-2013 20:11 |
bir şahsın şikayetiyle, başka bir şahsın mal varlığı savcılık kanalıyla araştırılırmı | mererem | Hukuk Sohbetleri | 4 | 21-08-2008 11:38 |
zihinsel engelli bir çocuğum var | Konuk | Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) | 5 | 12-03-2008 23:21 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |