![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() merhaba meslektaşlarım
cevap dilekçesinde müvekkilim hanım efendi için 9binTL.tedbir nafakası talep etmiştim. Fakat ekonominin hızla kötüye gidişi nedeniyle hiç bir geliri olmayan müvekkilim için ikinci cevap dilekçesinde talep ettiğim Tedbir Nafakası miktarını artırarak talep edebilir miyim. Şimdiden cevap veren meslektaşlarıma çok teşekkür ederim.iyi günler |
![]() |
#2 |
|
![]() "İddia ve savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi
MADDE 141- (1) (Değişik:22/7/2020-7251/15 md.) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler. Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez. (2) İddia ve savunmanın genişletilip değiştirilmesi konusunda ıslah ve karşı tarafın açık muvafakati hükümleri saklıdır" Sayın meslektaşım HMK 141.madde kapsamında değerlendirilebilir mi? Geçmiş olması halinde ıslah ile oranı arttırmaya engel bir durum var mıdır? |
![]() |
#3 |
|
![]() Meslektaşım merhabalar;
Konu aşağıdaki linkte tartışılmış ve kararla konulmuş. Ben sizin yerinizde olsam; cevap dilekçemi ıslah ederim, boşanma davasında ıslah kolay kolay olmuyor zaten. İleride ıslaha ihtiyaç duyarsanız da; ek dava açar birleştirme talep edersiniz. https://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=83787 |
![]() |
#4 |
|
![]() Sayın meslektaşım, Musa beyin vermiş olduğu cevapta bildirmiş olduğu linkte tartışılan konu benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta ile ilgilidir. İkinci cevap dilekçesi ile talepte bulunmanız ve bu süre geçirilmiş ise ıslah etmeniz konusuna dikkatinizi çekmek istedim.
Ancak yeri gelmişken kişisel görüşüm eski uygulamanın daha doğru olduğu yönündedir. Boşanmanın feri ve harca tabi olmayan bu talepler hüküm verilinceye kadar talep edilebilmelidir. Lakin başkası adına vekaleten yürütülen işlerden dolayı sorumluluk nedeniyle açık bir ıslah beyanı vermek gerekebilir... |
![]() |
#5 |
|
![]() Sayın akoğuz'a aynen katılıyorum. Harca tabi olmayan, ıslah bile yapılmadan çekişmeliden anlaşmalıya, anlaşmalıdan .çekişmeliye dönebilen, cevap dilekçesi ile karşı dava dahi açmadan ve dahi harç ödemeden boşanma ile fer'ileri talep edilebilen (tabi tam kusur durumu hariç); boşanma davalarında, fer'iler yönünden artırım için ıslah aranmasını doğru bulmuyorum. Ve fakat; sorumluluğumuz ve kendimizi de garantiye almak açısında ıslah yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum
|
![]() |
#6 |
|
![]() İkinci cevap dilekçesi ile de arttırabilirsiniz veya sonrasında herhangi bir dilekçeyle de talep edebilirsiniz ancak dosyaya SED raporu girdikten sonra (muhtemelen dilekçeler teatisinden sonra ön inceleme duruşmasından önce) SED raporundaki verilere dayanarak bir talep oluşturmanızı öneririm.
İlerleyen dönemlerde de özellikle Temmuz ve Ocak aylarında zam oranlarının açıklanmasıyla birlikte duruşmada vereceğiniz basit bir beyanla arttırıldığına pek çok kez şahit oldum. Ben de Sayın Av. Musa TAÇYILDIZ gibi fer'i taleplerin ıslaha tabi olmaması gerektiğini düşünmekle birlikte ıslah hakkınızı tedbir nafakası için değil dava sonunda hükmedilecek olan yoksulluk nafakası ve maddi tazminat için saklamanızı öneririm. Keza, Sayın akoguz'un da belirttiği üzere ikinci cevap dilekçesi ile iddia ve savunma genişletilip değiştilebilir. |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Cevaba Cevap Dilekçesinde Talep Sonucunu Değiştirmek ile ilgili Yargıtay Kararı arıyorum | Justinian | Meslektaşların Soruları | 8 | 23-01-2025 14:37 |
Cevap Dilekçesindeki Beyanın İkinci Cevap Dilekçesinde Değiştirilmesi Durumu | Avukatt2121 | Meslektaşların Soruları | 1 | 26-03-2024 10:26 |
cevap dilekçesinde delil gösterilmemiş olması | furugferruhzad | Meslektaşların Soruları | 6 | 23-02-2021 18:43 |
Bir boşanma davasında davaların birleştirilmesini 2.cevap dilekçesinde talep edebilir miyim ? | RYağmur | Meslektaşların Soruları | 1 | 21-01-2021 14:34 |
cevap dilekçesinde yanlışlıkla husumetten reddi talep etmek savunma yasağı mıdır? | avtubapinar | Meslektaşların Soruları | 5 | 19-10-2007 11:27 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |