Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

Evlilik dışı çocuk velayet ve yurtdısı hareketi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 06-03-2025, 12:37   #1
SingleMother

Varsayılan Evlilik dışı çocuk velayet ve yurtdısı hareketi

Merhaba,

Evlilik birliği dışında doğan 1.5 yaşında bir çocugum var.
Babası da bende yurtdısında(Bir Avrupa ülkesi)ikamet ediyor ve çalışıyoruz uzunca bir süredir. Hamileyken nasıl bir insan olduğunun farkına vardım ve ayrıldık. Çocuğu doğurmamı istemedi ama doğduktan sonra da benim diyerek almakla tehdit ediyor. Hamileliğimden itibaren çocugumu benden almakla tehdit ediyor. Çocuğu Türkiyede doğurdum, babası babalık tanımıyla kütüğüne yazdırdı. Benimde babanında oturum hala yurtdısında ama çocuğumu kaydettirmedim, her şeyi Türkiyede.

Fakat işim gereği geri dönmem gerekiyor, bir müddet daha çalışmak istiyorum. Kızıma kendi üzerimden oturum almam gerekiyor, böyle yaparsam bizim açımızdan gidip gelmek çok kolay olacak.Fakat bu babanın bana o ülkede bana dava açma şansı verir değil mi?

şu an bebek burada diye TR kuralları geçerli, ama avrupada geçici oturuma sahip olursa kızım o ülkenin kuralları geçerli mi olacak?

Babanın amacı çocugu benden almak, velayetini almak.
Her konuşmamızda bunu belirtiyor, büyümesini bekliyor biraz daha sadece.

Çocuğun doğduğu ülkenin mi , bulunduğu ülkenin mi kuralları geçerli olur? Ne yapmam mantıklıdır?

Yurtdısında belirli bir müddet kaldıktan sonra dönmek hedefimiz, ancak kızıma orada oturum çıkartırsam (vatandaş değiliz sadece oturum hakkımız var) babanın bir daha kızımın o ülkeden ayrılmamıza izin vermeyeceğinden, engel olacağından korkuyorum.

Bunun yanı sıra her defasında kendisinden muvafakat istemek zorunda kalıyorum vize vb işlemler için kendisiyle muhattap olmak istemiyorum, aile mahkemesine mi başvurmalıyım bu tip işlemlerin izni için? yoksa aile mahkemesi babadan niye almıyorsunuz mu der?

Aile mahkemesine başvursam babanın haberi olur mu?

Şimdiden çok teşekkürler

Sevgiler
Old 14-03-2025, 10:25   #2
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

Sn.Katılımcı,

1-Yasaya göre evlilik dışı doğan çocuğun velayeti annededir.

Yine boşanma sonrası tekli olarak velayet verilen tarafın ( Yargı kararlarına göre ) annenin çocuğu yurt dışına götürmesi için babadan muvafakat alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Uygulamada gidilen ülke bu muvafakati talep ettiğinde mahkemeler daha önce tekli velayet hakkı olan kişinin bu izne ihtiyacı olmadığına ilişkin karar veriyorlardı. Fakat son dönem uygulamasında doğrudan bu tespiti yapmak yerine konunun yargılamayı gerektirdiğine ilişkin kararlar verilebilmektedir.

2- Çocuğa ilişkin tedbir kararları çocuğun bulunduğu ülke kanunlarına göre verilmektedir.

3- Çocuğun babasının çocuğu almakla tehdit etmesi çok da dikkate alınacak bir konu değildir. Zira velayetin değiştirilmesi için haklı sebeplerin bulunması ve çocuğun menfaatlerine uygun olması gerekir. Anne olarak çocuğa zarar vermediğiniz sürece (ve çocuğun görüşü de aynı yönde olur ise) çocuğun alıştığı ortamdan uzaklaştırılması düşünülemez.

4- Gideceğiniz ülke babanın muvafakatini zorunlu görüyorsa ve çocuğun babası bu muvafakati haklı sebep olmadan vermekten kaçınıyorsa Aile mahkemesine başvurarak mahkemece yurt dışına çıkış izni verilmesini isteyebilirsiniz.

Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanızı öneriyoruz.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi