![]() |
|
![]() |
|
Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Ben Türkmenistan vatandaşı. 24.06.2019 Türk vatandaşı ile resmi evlilik yaptım. Bu evlilikten 2 çocuğum (2 ve 5 yaş) var. Eşim kumar oynuyor ve bundan dolayı evde sürekli kavga çıkıyor. Bana ekonomik fiziksel ve psikolojik şiddet uyguluyor. Çocuklarım bu durumdan etkileniyor. Yeşilaya beraber gitmesini istedim ben bağımlı değilim diyor. Sürekli beni suçluyor. Bazen bizi terk edip gidiyor kıyafetlerini alıp. 10 gün pansiyonda kaldı eve gelmedi. iş yerine oradan gidip geliyor, iş sonrası kumarhaneye, sabah 5 de çıkıyor kumarhaneden. 10 gün sonra eve geri dönüyor. Bu aile kurallarına aykırı değil mi? 15.01.2025 tekrar olay çıkardı. Agresif halde kapıyı açmamı istedi bende şiddet uygulacağından emin olduğum için açmadım. Polisi aradı. Ben olayı anlattım polis eşliğinde kıyafetlerini aldı çıktı gitti. Şimdi telefonlarımızı açmıyor bizimle ilgilenmiyor nerede yatıp kalktığından haberim yok. Ben evde 3 çocukla (büyük çocuğum 9 yaşında ilk evliliğimden Turkmenistan vatandaşı) yanlız başıma. Maddi yardım etmiyor. Evin kirasını faturası eşimin üzerinde olduğu için onları ödüyor tabiki. Ben vatandaşlığa basvuralı 1 sene oldu.Sorgulama yaparken "Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması başvurunuza ilişkin araştırma ve değerlendirme süreci devam etmektedir' diye yazı çıkıyor. Beni sürekli vatandaşlık ile tehdit ediyor. Şiddet uyguladığı zaman polis arıyorum ama vatandaşlık almama engel olur diye şikayette bulunmuyorum. 2 yaşında çocuğumu kreşe yerleştirmek istedim kreş parasını ödemem diyor. Ben çalışmak istedim çünkü. 2024 Haziran'da 5 sene oldu resmi nikah yaptığınıza. Şimdi boşanma dilekçesini verirsem Vatandaşlığın İPTAL OLUR MU?
P.S Çok teşekkür ederim iyi ki varsınız. KAHDEM, Mor çatı, UGKDD gibi dernekler Türkiye'de kadınlara çok yardımcı oluyorlar |
![]() |
#2 |
|
![]() Sn.Katılımcı,
TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması MADDE 16 – (1) Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde; a) Aile birliği içinde yaşama, b) Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama, c) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama, şartları aranır. Başvuruda bulunduğunuz sırada yukarıdaki şartlar mevcut ise talebinizin kabulü gerektiğini düşünüyorum. Boşanma davası açmanızın vatandaşlık kazanılmasında sorun çıkarabileceğini düşünüyorsanız boşanma olmaksızın kendiniz ve çocuklar için tedbir nafakası davası açabilir ve şiddetin önlenmesi için başvuru yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Daha ayrıntılı bilgiyi ve başvurunuzun takibini ilgili kurumdan edinebilirsiniz. Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanız yararınızadır. |
![]() |
#3 |
|
![]() Öncelikle yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Benim eşim 15 ocaktan itibaren tekrar rahat kumar oynamak için bizi terk etti ve pansiyonlarda kalıyor. Sonra tekrar geri dönmek istiyor. Parası bittikten sonra tabiki. Ben bu durumdan çok rahatsızım çünkü karı koca ilişkisine asla girmek istemiyorum. Birinci den cinsel hastalıkları olabilir. Hijyenine hiç ilgi göstermiyor.Nerede kiminle yatıp kalktığını bilmiyorum. İkincisi Şiddet yüzünden artık nefret ediyorum ve tiksiniyorum. Ama yine ilişkiye girmiyorsun diye fiziksel şiddet uyguluyor ve ya PSİHOLOJİK ve ya ekonomik şiddet uyguluyor. Benim onu eş gibi red etmem suç mu ve ya bu boşanma esnasında suç olarak bana karşı tutanak olabilir mi? Şuanda sadece vatandaşlık bekliyorum çocuklarımdan ayrılmamak için mecburum. VATANDAŞLIĞIM aldığım an boşanmaya başvurabilir miyim? Ve ya hemen boşanmak istediğim için vatandaşlığımı iptal edebilirler mi? Çünkü artık dayanamıyorum. İsademde psikolojik destek alıyorum, Yeşilaya başvurdum kendisi kabullenip gelmese yardımcı olamıyoruz dediler. 2 hafta çocuklarım ara tatilde ler onları gezmeye hiç bir yere çıkarmak için maddi durumum yok para göndermiyor. Evde erzak lar bitti. Para gönder desem bıktım senin dilinden diyor. Yani kumar oynadığı için bile beni suçluyor ama benimle evlenmeden kendini bileli oynuyor muş benim haberim yoktu. Çok teşekkür ederim hepinizden Allah razı olsun |
![]() |
#4 |
|
![]() Sn.Katılımcı,
Önceki yanıtımızı tekrarla; Boşanma davası açmanızın vatandaşlık kazanılmasında sorun çıkarabileceğini düşünüyorsanız boşanma olmaksızın kendiniz ve çocuklar için tedbir nafakası davası açabilir ve şiddetin önlenmesi için başvuru yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Daha ayrıntılı bilgiyi ve başvurunuzun takibini ilgili kurumdan edinebilirsiniz. Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanız yararınızadır |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Türk Soylu yabancıların vatandaşlık hakkı. | sergeste | Meslektaşların Soruları | 3 | 08-01-2017 16:36 |
'Türk Kahvesi' Coğrafi İşaret başvurusu ilanı 29 Şubat 2012 tarih ve 28219 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. | Av.Duygu Işık Behrem | Fikri Haklar ve Bilişim Hukuku Çalışma Grubu | 0 | 08-03-2012 15:06 |
turk vatandaşlık başvurusu | Konuk misafir | Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) | 1 | 29-09-2011 16:00 |
doğum yoluyla vatandaşlık kazanan çocuğun yabancı annesinin vatandaşlık kazanması ya da oturum izni kolay yoldan nasıl olur | av aysen | Meslektaşların Soruları | 3 | 22-12-2010 14:15 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |