Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

4721 S.lı Türk Medeni Kanunu MADDE 187
Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.

Gerekçesi için Bkz.

Kadın eşin evlilik süresince yalnızca bekarlık soyadını kullanmasına, erkek eşin soyadını kullanmamasına izin verilmesi hakkında / 25.11.2010 tarihli Aile Mahkemesi Kararı

Üyemizin Notu: T.C.
KÜÇÜKÇEKMECE
1. AİLE MAHKEMESİ

ESAS       NO: 2010/1405
KARAR       NO: 2010/1334

KARAR TARİHİ : 25.11.2010

DEĞERLENDİRME:
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, CEDAW Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini kabul ederek TBMM de her iki sözleşmenin tasdik edildiği göz önüne alınmıştır.
Mahkememizce, Yukarıda sonuç kısmı ile karşı oy yazısı alınan Yüksek Anayasa Mahkemesinin kararındaki karşı oy yazılarının günümüzün şartlarına uygun olduğu gibi karardan sonra yürürlüğe giren Anayasa değişikliklerine de uygun olduğu görüşü benimsenmiştir.
Yukarıda açıklanan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10.Maddesine eklenilen fıkra ile usulüne uygun olarak onaylanarak yürürlüğe giren uluslar arası sözleşmeler uyarınca Anayasamızın 90. maddesi hükmü de dikkate alınarak TMY.nın 187. maddesindeki “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır…” hükmünün yürürlükten kalktığı sonucuna varılmıştır. Diğer taraftan mevcut uygulamayı devam ettirmek AİHM. Kararları uyarınca AİHS.nin 8 ve 14. maddelerindeki cinsiyet ayrımcılığı anlamına geldiği de belirlenmiş olduğundan davanın kabulüne karar verilmiştir.
Mahkememizce, davacının bekarlık soyadının kendi asıl soyadı olmasının yanı sıra erkek eşin soyadını evlenmekle kazandığından, kadın eşin soyadına eklenen erkek eşin soyadının iptaline karar verilmesine gerek görülmeyerek, davacı kadın eşin evlilik süresince yalnızca bekarlık soyadını kullanmasına, erkek eşin soyadını kullanmamasına izin verilmesi uygun görülmüştür.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Vildan YİRMİBEŞOĞLU
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 20-12-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02286100 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.