Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 1. HD 1980/324 E. 1980/592 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
B.K. ‘nun 31. maddesine göre hileye dayalı iptal isteğinde , hile iddiası her türlü delille ispat edilebileceğinden davacının gösterdiği tanıkların dinlenilmesi gerekir. Hile nedenine dayanılıyorsa, işlemin tapu memuru huzurunda yapılması tanık dinlenmesine engel olmaz.
(Karar Tarihi : 24.01.1980)
Davacı hissedar olduğu 6 parça taşınmaz üzerinden devlet karayolu geçmesi nedeni ile yapılan istimlak dolayısiyle yapılacak muamele için diye davalıca tapu sicilde kandırılıp parmak bastırıldığı bu istemle bütün hissesini davalının üzerine tescil ettirmiş olduğu ileri sürüp davalıya yapılmış olan hisse intikal işleminin iptalini istemiştir.
Davalı , zamanaşımı nedeniyle satışta hata,hile ve eksik bulunmadığını ve satışın doğru olduğunu savunmuştur.
Mahkeme satışa dair resmi senet münderecatına göre davacı iddiasını tevsik eder kayıt getirmediği gerekçesi ile davanın reddine karar vermiştir. Karar süresinde davacı tarafından temyiz edilmekle , dosya incelendi gereği düşünüldü :

KARAR

Dava , hile hukuksal nedenine dayanan iptal ve tescil isteğine ilişkindir. Tarafların birlikte maliki bulunduğu aynı tapu ile ilgili olarak önce görülen dava , davacı F____'nin tamamen gıyabında yürütülmüştür . Davacının bu kez dava konusu yaptığı payın davalıya geçmiş olduğunu ancak kararın kendisine tebliğ tarihinde öğrendiğinin kabulü icabeder. Davacı tarafından da bu konuda aksine bir delil getirilmiş değildir. Bu itibarla davanın B.K. ‘nun 31. maddesinde öngörülen bir yıllık yasal süre içerisinde açıldığının kabulünde bir isabetsizlik yoktur. Ancak uyuşmazlığın açıklanan niteliğine göre iptal isteğinde , dayanılan hile iddiasının her türlü delille ispat edilebileceği ve davacının gösterdiği tanıkların dinlenilmesi suretiyle hasıl olacak sonuca göre bir hüküm kurulmak gerekirken bu yön düşünülmeden yazılı biçimde ve tapu memuru huzurunda yapılan işlem karşısında tanık da dinlenemeyeceği gerekçesiyle Davanın Reddedilmesi doğru değildir.Bu nedenle hükme yönelik temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle kararın HUMK 428 ‘nci maddesi gereğince açıklanan sebeplerle BOZULMASINA ve peşin harcın iadesine 24.1.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 31 :Hata veya hile ile haleldar olan yahut ikrah ile yapılan akit ile mülzem olmayan taraf bu akdi ifa etmemek hakkındaki kararını diğer tarafa beyan yahut verdiği şeyi istirdat etmeksizin bir seneyi geçirir ise, akde icazet verilmiş nazariyle bakılır. Bu mehil, hata veya hilenin anlaşıldığı veya korkunun zail olduğu tarihten itibaren cereyan eder.

Hile ve haleldar olmuş yahut ikrah ile yapılmış olan bir akde icazet, zarar ve ziyan talebinden feragati istilzam etmez.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Ufuk KARA
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 30-11-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02104592 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.