Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

5953 S.lı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun MADDE 1
KANUNUN ŞÜMULÜ

(Değişik: 4/1/1961 - 212/1 md.)

       Bu Kanun hükümleri Türkiye'de yayınlanan gazete ve mevkutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışan ve İş Kanunundaki "işçi" tarifi şümulü haricinde kalan kimselerle bunların işverenleri hakkında uygulanır.

       Bu Kanunun şümulüne giren fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir.

BasınİşK. MADDE 1 Ek Bilgi/Yorum

Üyemizin Notu: Kanun'un 1. maddesinde "gazeteci" kavramından ne anlaşılması gerektiğine ilişkin bir düzenleme yer almaktadır. Buna göre "gazeteci" başka bir deyişle 5953 sayılı Kanun'a tabi bir çalışan sayılabilmek için;

- Türkiye'de yayınlanan gazete ve mevkutelerle haber ve fotoğraf ajanslarında çalışmak,
- Fikir ve sanat işi yapmak,
- Çalışmanın karşılığında ücret almak,
- İş Kanunu'nun işçi tarifi kapsamında olmamak

koşullarını "birlikte" taşımak gerekir.

Bunun yanında 3984 sayılı Kanun'un 38. maddesi uyarınca "radyo ve televizyon kuruluşlarının haber birimleri"nde çalışanlar da gazeteci sayılmaktadır. Bu çalışanlar bakımından da yukarıdaki koşulların birlikte gerçekleşmesi gerekir.

Uygulamadaki en büyük sıkıntının "fikir ve sanat işi"nin ne olduğunun saptanmasında yaşandığı görülmektedir. Medya kuruluşlarında çalışan işçiler 5953 sayılı Yasa'nın avantajlarından faydalanabilmek için bu yasaya tabi olarak çalıştıkları iddiasıyla haklarını yargı önünde aramaktadır. Ancak her medya kuruluşunda çalışanın basın işçisi sayılması mümkün değildir. Yasa her çalışanı değil "fikir ve sanat işi" yapan çalışanları kapsamına almıştır. Örneğin bir gazetenin muhasebe servisinde çalışan birinin basın faaliyetinin yürütümü bakımından fikir ve sanat işi yaptığı söylenemez. Bu kişi 5953 sayılı Yasa'ya değil 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olarak çalışmaktadır.

"Fikir ve sanat işi"nin ne şekilde tanımlanacağı konusunda belirlenmiş kriterler bulunmamaktadır. Bu değerlendirme her bir olayda ayrı ayrı yapılmak durumundadır. Ancak genel olarak, haberin yapım ve sunum sürecinde fikri faaliyetlere katkıda bulunan kişilerin "gazeteci" olarak sayılabileceğini söyleyebiliriz.

Yargıtay'ın kararlarına göre "gazeteci" sayılan kişilere birkaç örnek vermek gerekirse;

- Muhabirler,
- Köşe yazarları,
- Sayfa editörleri,
- Foto-muhabirlerin

gazeteci olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Engin ÖZOĞUL
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 18-10-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02209711 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.