Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

4857 S.lı İş Kanunu MADDE 37
ÜCRET HESAP PUSULASI

İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.

       Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.

       Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.

Bordronun İşlevi

Üyemizin Notu: İş Hukuku uygulamasında bordro(ücret hesap pusulası) önemli bir yere sahiptir. Hakkın miktarını ve varlığını tayin bakımından belirleyici işlev görmektedir. Bordronun belirleyici işlevini incelerken imzalı olup olmamasına göre bir ayrıma gitmek gerekir.

İMZALI BORDRO

İmzalı bordro işveren bakımından bağlayıcı niteliği sahipken işçi bakımından her zaman bağlayıcı olarak kabul edilmez.

Bordroda yer alan bir bilginin parasal bir karşılık ifade etmediği hallerde bu bordronun imzalı olsa bile işçiyi bağlamadığını kabul eden içtihat vardır. Örneğin fazla çalışma sütununda -0- yazan bir bordronun işçi bakımından bağlayıcı olmadığına ilişkin çokça karara rastlamak mümkündür.

Bu halde imzalı bordronun işverene sağladığı avantajları genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

- Bordroda yazılan miktarın ödendiğini gösterir.
- Fazla çalışma sütununda parasal bir karşılık varsa işçinin bu miktarın üzerindeki talebi kural olarak kabul edilmez.
- Ücret miktarında bir tartışma olması halinde işçi bordroda yazılı miktarın aksini ancak yazılı belge ile ispatlayabilir. Odalardan ya da sendikadan ücret araştırması istenmez.

Bu sayılan avantajlar uyuşmazlık sırasında işverenin ispat yükü bakımından oldukça etkilidir. Bu nedenle bordroların imzalatılması işverenin belge sisteminin en önemli parçalarından biridir.

İMZASIZ BORDRO

İmzasız bordronun işçi bakımından bağlayıcı bir yanı yoktur. Ancak işveren bakımından bunların yargılama dosyasına sunulması halinde içeriğindeki bilgilerin ikrar edildiği sonucu çıkarılabilir. Bu halde de işçinin bodroda yazan miktarlara hak kazandığı kabul edilir ve işverenden, bunları ödediğine dair makbuz-dekont gibi belgeleri sunması istenir.

Bunun yanında imzasız bordrolarda yazan miktarın işçiye ödendiği ispat edilirse bu halde imzasız bordrolara işveren lehine takdiri bir delil olarak itibar edilmesi mümkündür.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Engin ÖZOĞUL
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 10-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01575494 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.