Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Esas: 2001/8860, Karar: 2001/12725 İçtihat

Üyemizin Özeti
Yol yapımı esnasında yüklenici tarafından 3.kişinin taşınmazına verilen zarar, taşınmazın rayiç değeri gözönünde bulundurularak ve taşınmaz üzerinde davacı 3.kişinin mülkiyetinin devam ettiği de gözetilip BK m.43 uyarınca hakkaniyet indirimi de yapılmak suretiyle yüklenici tarafından tazmin edilmelidir.
(Karar Tarihi : 24.12.2001)
"Dava, davacının tapulu taşınmazına verilen zarar nedeniyle maddi tazminat isteğine ilişkindir. Mahkemece Karayolları Genel Müdürlüğü hakkındaki davanın reddine, diğer davalı yönünden kısmen kabulüne ve zarara uğrayarak kullanılmaz hale gelen yerin Karayolları Genel Müdürlüğü adına tesciline karar verilmiş ve bu karar davacı ile davalılardan A. Şirketi tarafından temyiz edilmiştir.
Karayolları Genel Müdürlüğünce yaptırılmakta olan otoyolun yapımını üstlenen A. Şirketinin, yol yapımı sırasında davacıya ait tapulu yerde izinsiz kazı yaparak araziyi kullanılmaz hale getirdiği anlaşılmaktadır. Böylece taşınmazın eski hale getirilmesinin mümkün bulunmadığı anlaşıldığına göre, davacının zararı taşınmazın rayiç değerine göre hesaplanmalıdır. Ancak bu arada yer üzerinde davacının mülkiyet hakkı devam edeceğinden BK.m.43 uyarınca belirlenerek rayiç değerden hakkaniyete uygun bir indirim yapılarak karar verilmelidir. Yoksa kullanılamaz derecede zarar gören taşınmazın mülkiyetinin tarafların açık istek ve kabulleri dışında tam tazminat karşılığı el değiştirmesine karar verilemez. O halde davalı Karayolları Genel Müdürlüğünün yerin mülkiyetinin devri hakkında hiçbir isteği bulunmadığı halde zarar gören bölümün tapu kaydının iptali ile adı geçen davalı adına tesciline karar verilmiş olması doğru değildir.
Mahkemenin kabul şekline göre de; Karayolları Genel Müdürlüğü hakkındaki dava tümden reddedilmiş olduğu halde haksız zenginleşme yaratacak şekilde lehine tescil kararı verilmiş olması da usul ve yasaya aykırıdır. Mahkemece bu yönler üzerinde durulmadan yazılı şekilde karar verilmiş olması bozmayı gerektirmiştir."
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 41 :Gerek kasten gerek ihmal ve teseyyüp yahut tedbirsizlik ile haksız bir surette diğer kimseye bir zarar ika eden şahıs, o zararın tazminine mecburdur.

Ahlâka mugayir bir fiil ile başka bir kimsenin zarara uğramasına bilerek sebebiyet veren şahıs, kezalik o zararı tazmine mecburdur.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 08-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02269006 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.