Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Esas: 2002/10008, Karar: 2002/14491 İçtihat

Üyemizin Özeti
Yüklenici, üzerine aldığı işi, iş sahibinden bağımsız olarak yapmakla yükümlü olduğu ve yüklenici ile iş sahibi arasında çalışan ve çalıştırılan ilişkisinin olmadığı durumlarda; akitler arasında BK m.55 anlamında bir ilişki olmamakla, işin yapımı esnasında 3.kişilere verilen zarardan iş sahibi değil, yüklenici sorumludur.
(Karar Tarihi : 23.12.2002)
"Dava, davalı Karayolları Genel Müdürlüğü'nce yaptırılan yol yapım çalışması sırasında davacının bahçesine verilen zararın tazminine ilişkindir. Mahkemece, dava kısmen kabul edilmiştir. Karar, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Dosyadaki belgelere göre davalı idare, yol yapım işini sözleşme ile yüklenici olan T. İnş A.Ş. ye vermiştir. Yüklenici, iş sahibi olan Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bedeli karşılığında bir iş yapmayı yüklenmiştir. Bu özelliği itibariyle yüklenici ile iş sahibi arasındaki sözleşme, bir eser sözleşmesidir. Bu nedenle, sözleşme hükümleri uyarınca yüklenici, üzerine aldığı işi doğrudan doğruya iş sahibinden bağımsız olarak yapma yükümlülüğü altındadır. Anılan sözleşmenin 52. maddesi uyarınca işin yapımı sırasında çevre, arazi, emlak, mahsul, ağaçlar ve benzeri şeylere verilen zarardan yüklenici firma sorumlu olduğundan oluşan zarardan, iş sahibi olan davalı idare sorumlu tutulamaz. Bu bakımdan BK.m.55 gereğince yüklenici ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında çalışan ve çalıştırılan ilişkisinin varlığından da söz edilemez. Bu nedenle mahkemece davalı hakkındaki davanın husumet yönünden reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir."
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 55 :Başkalarını istihdam eden kimse, maiyetinde istihdam ettiği kimselerin ve amalesinin hizmetlerini ifa ettikleri esnada yaptıkları zarardan mesuldür. Şu kadar ki böyle bir zararın vukubulmaması için hal ve maslahatın icabettiği bütün dikkat ve itinada bulunduğunu yahut dikkat ve itinada bulunmuş olsa bile zararın vukuuna mani olamıyacağını ispat ederse mesul olmaz.

İstihdam eden kimsenin, zâmin olduğu şey ile zararı ika eden şahsa karşı rücu hakkı vardır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 08-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02229309 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.