Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 47 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. Geçici Madde 47 Mevcut Metin
Bu Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle sahip olunan ve mevcudiyeti Devlet tarafından veya Devlet güvencesinde tutulan kayıt ve siciller ve diğer kanaat getirici vesikalarca ispat edilen para ve alacak ile altın, döviz ve diğer mallardan karşılanan mal edinimleri ve harcamalardan hareketle bu Kanunun 82 nci maddesinin 2 numaralı fıkrasına göre tarhiyat yapılamayacağı gibi, bu unsurlar delil olarak kullanılmak suretiyle Vergi Usul Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasının 7 numaralı bendine göre geçmişe yönelik inceleme ve tarhiyat yapılamaz.

       Bu maddede geçen kanaat getirici vesika tabiri; banka, banker, aracı kurumlar ve benzeri mali kurumlar, posta idaresi, noterler ile tapu, trafik, kamu kurum ve kuruluşlarının kayıt ve belgeleri ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunun ikinci kitap üçüncü kısmında yer alan belgeleri ifade eder.

       Mükellefin bu kayıtlarda yer almayan veya yukarıda sayılan vesikalarla kanıtlanamayan nakit para, mevduat sertifikası, döviz ve benzeri kıymetlerini 30/09/1998 tarihi itibarıyle asgari bir gün süreyle Türkiye'de kurulu mevduat kabulüne yetkili bankaların Türkiye'deki şubelerinde bulundurduklarının tevsiki şartıyla bu kıymetlerden karşılanan mal edinimleri ve harcamalar hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır. Söz konusu kuruluşlar mükelleflerin bu konudaki taleplerini yerine getirmeye mecburdurlar.

       Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
GelirVK. Geçici Madde 47 Türkçeleştirme Önerisi
Bu yasanın yayımlandığı günde iye olunan ve varlığı devletçe ya da devlet güvencesinde tutulan kayıt ve siciller ile diğer kanı uyandıran belgelerle kanıtlanan para ve alacak ile altın, yabancı para ve diğer mallardan karşılanan mal edinimleri ve harcamalardan hareketle bu yasanın 82. maddesinin 2 numaralı fıkrasına göre vergi koyulamayacağı gibi bu unsurlar kanıt olarak kullanılarak Vergi Yöntem Yasası'nın 30. maddesinin ikinci fıkrasının 7 numaralı bendine göre geçmişe yönelik inceleme yapılmaz ve vergi konulmaz.

Bu maddede geçen kanı uyandıran belge sözü, banka, banker, aracı kurumlar ve benzeri parasal kurumlar, posta yönetimi, noterler ile tapu, trafik, kamu kurum ve kuruluşlarının kayıt ve belgeleri ile 213 sayılı Vergi Yöntem Yasası'nın ikinci kitabının üçüncü kısmında yer alan belgeleri ifade eder.

Yükümlünün bu kayıtlarda yer almayan ya da yukarıda sayılan belgelerle kanıtlanamayan nakit para, yatırım belgesi, yabancı para ve benzeri değerlerini 30.09.1998 gününde en az bir gün süreyle Türkiye'de kurulu yatırım kabulüne yetkili bankaların Türkiye'deki şubelerinde bulundurduğunun belgelendirilmesi koşuluyla bu değerlerden karşılanan mal edinimleri ve harcamalar ile ilgili olarak da yukarıdaki düzenlemeler uygulanır. Söz konusu kuruluşlar, yükümlülerin bu konudaki istemlerini yerine getirmeye zorundadır.

Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin yöntem ve temelleri belirlemeye yetkilidir.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 07-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02945805 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.