
Bu yasanın yayımlandığı günde iye olunan ve varlığı devletçe ya da devlet güvencesinde tutulan kayıt ve siciller ile diğer kanı uyandıran belgelerle kanıtlanan para ve alacak ile altın, yabancı para ve diğer mallardan karşılanan mal edinimleri ve harcamalardan hareketle bu yasanın 82. maddesinin 2 numaralı fıkrasına göre vergi koyulamayacağı gibi bu unsurlar kanıt olarak kullanılarak Vergi Yöntem Yasası'nın 30. maddesinin ikinci fıkrasının 7 numaralı bendine göre geçmişe yönelik inceleme yapılmaz ve vergi konulmaz.
Bu maddede geçen kanı uyandıran belge sözü, banka, banker, aracı kurumlar ve benzeri parasal kurumlar, posta yönetimi, noterler ile tapu, trafik, kamu kurum ve kuruluşlarının kayıt ve belgeleri ile 213 sayılı Vergi Yöntem Yasası'nın ikinci kitabının üçüncü kısmında yer alan belgeleri ifade eder.
Yükümlünün bu kayıtlarda yer almayan ya da yukarıda sayılan belgelerle kanıtlanamayan nakit para, yatırım belgesi, yabancı para ve benzeri değerlerini 30.09.1998 gününde en az bir gün süreyle Türkiye'de kurulu yatırım kabulüne yetkili bankaların Türkiye'deki şubelerinde bulundurduğunun belgelendirilmesi koşuluyla bu değerlerden karşılanan mal edinimleri ve harcamalar ile ilgili olarak da yukarıdaki düzenlemeler uygulanır. Söz konusu kuruluşlar, yükümlülerin bu konudaki istemlerini yerine getirmeye zorundadır.
Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin yöntem ve temelleri belirlemeye yetkilidir.
