Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

4857 S.lı İş Kanunu MADDE 13
KISMİ SÜRELİ VE TAM SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ

İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.

       Kısmî süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmî süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir.

       Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte tam süreli çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen tam süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi esas alınır.

       İşyerinde çalışan işçilerin, niteliklerine uygun açık yer bulunduğunda kısmî süreliden tam süreliye veya tam süreliden kısmî süreliye geçirilme istekleri işverence dikkate alınır ve boş yerler zamanında duyurulur.

Kısmi süreli iş sözleşmesinde kararlaştırılan haftalık çalışma süresinin üzerinde yapılan çalışmalar.

Üyemizin Notu: Kısmi süreli iş sözleşmesinde kararlaştırılan haftalık çalışma süresinin üzerine çıkılması durumunda( Örn. haftalık 25 saat çalışılması kararlaştırılmış bir iş aktinde haftalık 35 saat çalışılmışsa) fazla çalışma ücretinin hesabı yapılırken İ.K m.41/3' teki hükümler uygulanmalıdır.
Buna göre; İş Kanunu 41/3' te düzenlenen, haftalık iş süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği hallerde, işçi sözleşme ile çalıştırılan bu sürenin üzerinde çalıştırılırsa bu çalışmanın 45 saate olan kısmı İ.K 41/3 teki düzenleme gereği fazla çalışma değil fazla sürelerle çalışma olarak nitelendirilmelidir. Buna göre fazla sürelerle çalışılan bu süre yüzde 50 olarak değil yüzde 25 zamlı olarak hesaplanmalıdır.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Derya DEMİR
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 05-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02552390 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.