Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 1995/12-749 E. 1995/942 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Noterde düzenlenmiş tahliye taahhüdü, kendisine karşı aynı kuvvet ve mahiyette bir belge ibraz edilemediği sürece geçerliliğini korur. sürenin uzatıldığına ilişkin yeni adi kira sözleşmesi, aynı kuvvet ve mahiyette bir belge olmadığı için, taahhüdü geçersiz kılamaz.
(Karar Tarihi : 08.11.1995)
T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU


Esas No.
1995/12-749
Karar No.
1995/942
Tarihi
08.11.1995


DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "itirazın kaldırılması" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Üsküdar İcra Tetkik Mercii Mahkemesince reddine dair verilen 12.5.1994 gün ve 1994/162 E-319 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine,

Yargıtay 12-Hukuk Dairesinin 28.7.1994 gün ve 9639-9955 sayılı ilamı:

(...Takip dayanağı imzası ve tarihi noterlikçe tastik edilmiş 19.10.1992 tarihli taahhütnamesi içeriğinden kiracının bu tahhütnameyi mecura girdikten ve taraflara ibraz edilen kira sözleşmelerinde yazılı 20.9.1992 kira başlangıç tarihinden sonra verdiği anlaşılmaktadır. U.K.nun 275/2.maddesine göre; kiracı, kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair aynı kuvvet ve mahiyette bir vesika göstermezse itiraz kaldırılır. Kiracının ibraz ettiği adi kira sözleşmesi aynı kuvvet ve mahiyete bir belge olmadığından bu sözleşmede sözleşme süresinin farklı gösterilmesinin noterden düzenlenmiş tahliye taahhüdünü geçersiz kılan bir kanıt olarak kabul edilemiyeceği gibi, kira parasına mahsuben yapıldığı dahi belli olmayan çek ödemelerinin de bu nitelikte belge olarak sayılması doğru görülmemiştir. Merciice, noterden düzenlenmiş tahliye taahhütnamesinin aksine sözleşme süresinin uza-tıldığına veya yenilendiğine dair aynı kuvvet ve mahiyette belge ibraz edemeyen borçlunun (itirazının kaldırılmasına) karar verilmesi gerekirken aksine düşüncelerle yazılı şekilde istemin reddine karar verilmesi isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:

Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve ka-nıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykındır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

KARAR : Davacı (alacaklı) vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA) oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Gayrımenkul Kiraları Hakkında Kanun MADDE 7/a :a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi,



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Evrim BARDAKÇIOĞLU ÖZDEMİR
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 09-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02600288 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.