Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2009/11852 E.2009/16129 K İçtihat

Üyemizin Özeti
Babalık davası ile birlikte açılan manevi tazminat davalarında görevli mahkeme talep miktarına göre genel mahkemelerdir.
(Karar Tarihi : 28.09.2009)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Dosyada ki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre ,davacının aşağıda ki bent kapsamı dışında ki temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı,babalık davası ile birlikte manevi tazminatta talep etmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nda babalık davasında manevi tazminatla ilgili bir düzenleme ve hüküm bulunmamaktadır.Aynı Yasa'nın 304.maddesi ananın mali hakları ile ilgilidir. Bu mali hakların kapsamına giren giderlerde maddede sayılmıştır.Bu bakımdan manevi tazminat isteği Borçlar Kanunu'nun 49.maddesinde yer alan genel hükme dayanmakta olup, Aile Mahkemesinin görevine girmemektedir. Talep edilen manevi tazminat miktarına 5000 -YTL göre görevli mahkeme Sulh hukuk Mahkemesidir. O halde, manevi tazminata ilişkin isteğin tefrik edilip,görevsizlik kararı verilmesi gerekirken,yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
KARAR : Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte yazılı gerekçeyle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının yukarıda 1. bentte yazılı gerekçeyle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 28.Eylül.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 304 :Ana, babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilir:

1. Doğum giderleri,

2. Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,

3. Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler.

Çocuk ölü doğmuş olsa bile hakim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir.

Üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Arzu DİRİCAN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 09-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02777100 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.