Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 2010/10644 Esas 2011/11581 Karar İçtihat

Üyemizin Özeti
Davalının, boşandıktan sonra boşandığı kocasının soyadını taşımasına izin verilmesine ilişkin istemi (TMK. md. 173/2) boşanmanın fer'i (eki) niteliğinde olmayıp; bağımsız bir taleptir. Davalı kadının bu yönde harcı yatırılmak suretiyle açılmış bir davası veya karşı davası bulunmamaktadır. Cevap dilekçesinde bu konuda istekte bulunulmuş olması, talebi dava haline getirmez. Davalının bu talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına şeklinde hüküm kurulması gerekirken; kesin hüküm sonucu doğuracak nitelikte karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup; bozmayı gerektirmiştir.
(Karar Tarihi : 06.07.2011)
Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda; mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü.

1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle boşanmaya neden olan olaylarda davacı kocanın tamamen kusurlu olduğunun davalı kadına bir kusur yüklenemeyeceğinin anlaşılmış bulunmasına; göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2- Davalının, boşandıktan sonra boşandığı kocasının soyadını taşımasına izin verilmesine ilişkin istemi (TMK. md. 173/2) boşanmanın fer'i (eki) niteliğinde olmayıp; bağımsız bir taleptir. Davalı kadının bu yönde harcı yatırılmak suretiyle açılmış bir davası veya karşı davası bulunmamaktadır. Cevap dilekçesinde bu konuda istekte bulunulmuş olması, talebi dava haline getirmez. Davalının bu talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına şeklinde hüküm kurulması gerekirken; kesin hüküm sonucu doğuracak nitelikte karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup; bozmayı gerektirmiştir.

KARAR : Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte sebeplerle BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 06.07.2011
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 173 :Boşanma halinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hakimden bekarlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir.

Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hakim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.

Koca, koşulların değişmesi halinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Ufuk BOZOĞLU
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 03-04-2019

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02419996 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.