Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 3.Hukuk Dairesi 2005/ 13908 Esas 2005/ 14023 Karar İçtihat

Üyemizin Özeti
Yardım nafakası davalarında; mahkemece hükmedilen nafakanın geçerlilik tarihi daima dava tarihidir.
(Karar Tarihi : 19.12.2005)
Dava: Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece ek karar ile verilen "Mahkememiz kararının hüküm kısmında 300.- YTL yardım nafakasının başlangıç tarihinin belirtilmediği anlaşıldığından "300.- YTL yardım nafakasının 20.10.2004 dava açma tarihinden geçerli olmak üzere aylık olarak davalıdan alınarak davacıya verilmesine" şeklinde düzeltilmiştir. Şerh ve tasdik olunur" tavzih hükmü davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Karar: HUMK'nun 455. maddesi uyarınca hükümde gerekçeye uymayan yazılıma ilişkin maddi hata olduğu anlaşılır ise hükmün düzeltilmesi mümkündür.

Hükümde eksik olan bir hususun daha sonra ilavesi suretiyle hükmün değişmesine neden olacak şekilde tavzih yapılamaz.

Ne var ki, yardım nafakası davalarında; mahkemece hükmedilen nafakanın geçerlilik tarihi daima dava tarihidir. Bu husus, 28.11.1956 gün 15 E., 15 K. sayılı Y.İ.B.K.'da "nafaka ve nafakanın artırılması davaları kanundan doğan bir alacağın tespiti ve tahsili niteliğinde olup, davanın açıldığı tarihten itibaren hüküm ifade eder" şeklinde belirtilmiştir. Nafakanın, aylık ödeneceği hususu da kanun hükmüdür.

Mahkemece, hükmün infazındaki tereddütü giderecek şekilde açıklama yapılmış olmasında bir isabetsizlik görülmemiş olup, tavzihe ilişkin ek kararın ONANMASI gerekmiştir.

KARAR : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, 19.12.2005 günü oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 364 :Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.

Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.

Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Ufuk BOZOĞLU
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 21-01-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02408910 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.