Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Esas: 2011/9203, Karar: 2011/20112 İçtihat

Üyemizin Özeti
Davalı baba, boşanma davası neticesi velayeti kendisine bırakılan ve sonrasında annesi vefat eden küçüğü, sonrasında evlenerek davacı teyzesine bırakmıştır.

Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi velayetin kaldırılmasını gerektirmez ise de, çocuğun menfaati gerektirdiğinde, velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.
(Karar Tarihi : 29.11.2011)
"Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği düşünüldü:

1-) Boşanma kararıyla velayeti davalı babaya bırakılmış olan çocuklardan E____, 11.4.1993 doğumlu olup, inceleme tarihi itibarıyla 11.4.2011 tarihinde ergin olmuş velayete tabi olmaktan çıkmıştır. O sebeple davacının, mahkemece verilen hükmü, bu çocuk yönünden temyiz etmekte artık hukuki yararı kalmamıştır. Bu çocuğa dair temyiz talebinin açıklanan sebeple reddine karar verilmesi gerekmiştir.

2-) Davacının, 15.7.1996 doğumlu küçük Z____'e dair temyiz itirazlarına gelince:

4.3.2002 tarihinde kesinleşen boşanma kararıyla bu çocuğun velayeti davalı babaya bırakılmış, çocuğun annesi daha sonra 3.11.2002 tarihinde ölmüş, velayet kendisine bırakılan baba küçük Z____'i teyzesi olan davacıya bırakıp, 3.10.2007 tarihinde yeniden evlenmiştir. Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi velayetin kaldırılmasının gerektirmez ise de, çocuğun menfaati gerektirdiğinde, velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir. (T.M.K. madde 349) Velayet hakkına sahip olan baba, küçük Z____'i terk ettiğine ve çocuğun davadan önce ve halen kardeşiyle birlikte teyzesinin yanında kaldığı toplanan delillerle gerçekleştiğine göre, bu çocuğun velayetinin babadan alınmasına karar verilmesi ve küçüğe vasi atanması için yetkili vesayet makamına durumun ihbar edilmesine karar verilmesi gerekirken isteğin reddedilmesi doğru bulunmamıştır.

KARAR : Temyiz edilen hükmün, yukarda 2. bentte gösterilen sebeple Z____ yönünden BOZULMASINA, davacının E____'le ilgili temyiz talebinin yukarda 1. bentte gösterilen sebeple reddine, temyiz peşin harcının istenmesi halinde iadesine, 29.11.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 349 :Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velayetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 19-09-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02115607 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.