Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

MK. MADDE 349

     
 
4721 S.lı Türk Medeni Kanunu MADDE 349
2. Ana veya babanın yeniden evlenmesi halinde
Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velayetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.

Gerekçesi için Bkz.
 2  İçtihat    1 Bilgi    1  Çeviri    1  Ses Dosyası    (Madde son güncelleme Av.Ufuk Bozoğlu, 10-01-2010 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

MK. MADDE 349 İçtihatları

Annenin başkasıyla evlenerek Bodrum'da yaşadığı, babanın ise, çocuğun eğitim ve öğretim gördüğü İstanbul'da yerleşmiş bulunduğu, çocuğun babasının yanını tercih ettiği gözetildiğinde; baba yanında kalmasının bedeni fikri ve ahlaki gelişimine engel olacağı yönünden bir delil ve sebep de bulunmamakla, velayetin anneden alınıp, babaya verilmesi uygun olacaktır.
(Şerh No: 15224 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 15-12-2013)

Davalı baba, boşanma davası neticesi velayeti kendisine bırakılan ve sonrasında annesi vefat eden küçüğü, sonrasında evlenerek davacı teyzesine bırakmıştır. Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi velayetin kaldırılmasını gerektirmez ise de, çocuğun menfaati gerektirdiğinde, velayet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.
(Şerh No: 13940 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 19-09-2012)

Bu Maddeye Not Girin

MK. MADDE 349 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Gerekçe; Yürürlükteki Kanunun 275 inci maddesini karşılamaktadır. Birinci cümlede, ana veya babanın yeniden evlenmesinin kural olarak velayetin kaldırılmasını gerektirmediği açıkça ifade edilmiş ve böylece bugün uygulamada var olan bazı duraksamalar giderilmek istenmiştir, ikinci cümle ise, velayet hakkına sahip ana veya babanın yeniden evlenmesinin, velayetin değiştirilmesine veya kaldırılarak çocuğa vasi atanmasına sebep olabilmesinin koşulunu belirtmektedir ki, o da çocuğun menfaatidir.
(Şerh No: 579 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 07-11-2009)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

MK. MADDE 349 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

MK. MADDE 349 Yabancı Dil Çevirileri

Getting remarried of mother or father having parental custody, does not necessitate cancellation of custody. However, as well as owner of parental custody may be altered when interest of child necessitated, a guardian may also be appointed to child by being cancelled parental custody according to the case and conditions.
(Şerh No: 12738 - Çeviren: Av.Kadir ORUÇ - Tarih : 01-01-2012)

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

MK. MADDE 349 Türkçeleştirme Önerileri

Bu Maddeye Ses Dosyası Ekleyin

MK. MADDE 349 Ses Dosyaları

Görme engelli meslektaşlarımız için ses dosyası
(Şerh No: 7674 - Ekleyen: Av.Nur Hayat BURAN - Tarih : 29-09-2010)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03102493 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.