Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 2004/ 10465 Esas 2004/ 11643 Karar İçtihat

Üyemizin Özeti
Vasinin vesayet altındaki kişi için boşanma davası açabilmesi için Medeni Kanunun 462/8. maddesi uyarınca vesayet makamından (Sulh Mahkemesinden) izin alması gerekmektedir.
(Karar Tarihi : 05.05.2004)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Karar: Davacı (kadın) 21.10.2002'de vesayet altına alınmış ve kendisine H____ Y____ vasi olarak atanmıştır. Vasi tarafından 25.10.2002'de boşanma davası açılmış, davacı davadan onbeş gün sonra 10.11.2002'de ölmüştür. Davacının kardeşlerinden İ____ davayı takip etmiş, mahkemece Medeni Kanunu'nun 181. maddesi uyarınca davalının kusurunun belirlenmesi ile yetinilmiştir.

Vasinin vesayet altındaki kişi için boşanma davası açabilmesi için Medeni Kanunun 462/8. maddesi uyarınca vesayet makamından (Sulh Mahkemesinden) izin alması gerekmektedir. Vasi H____ Y____ bu izni almadan davayı açmıştır. Vesayet dairesinden izin alınmadan yapılmış işlemler vesayet altındaki kişinin vasinin izni olmaksızın yaptığı işlemler, hükmündedir. (MK.m.465) Mahkemece; vasinin, ölen mahcur hakkında dava açma yönündeki işleminin onaylanması hakkında vesayet makamından karar alması için süre verilmesi, bunun bekletici sorun yapılması sonucu uyarınca karar verilmesi gerekir. (MK.m.451) Açıklanan husus üzerinde durulmadan davanın esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırıdır.

KARAR : Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre de diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 462 :Aşağıdaki hallerde vesayet makamının izni gereklidir:

1. Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir ayni hak kurulması,

2. Olağan yönetim ve işletme ihtiyaçları dışında kalan taşınır veya diğer hak ve değerlerin alımı, satımı, devri ve rehnedilmesi,

3. Olağan yönetim sınırlarını aşan yapı işleri,

4. Ödünç verme ve alma,

5. Kambiyo taahhüdü altına girme,

6. Bir yıl veya daha uzun süreli ürün ve üç yıl veya daha uzun süreli taşınmaz kirası sözleşmeleri yapılması,

7. Vesayet altındaki kişinin bir sanat veya meslekle uğraşması,

8. Acele hallerde vasinin geçici önlemler alma yetkisi saklı kalmak üzere, dava açma, sulh olma, tahkim ve konkordato yapılması,

9. Mal rejimi sözleşmeleri, mirasın paylaştırılması ve miras payının devri sözleşmeleri yapılması,

10. Borç ödemeden aciz beyanı,

11. Vesayet altındaki kişi hakkında hayat sigortası yapılması,

12. Çıraklık sözleşmesi yapılması,

13. Vesayet altındaki kişinin bir eğitim, bakım veya sağlık kurumuna yerleştirilmesi,

14. Vesayet altındaki kişinin yerleşim yerinin değiştirilmesi.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Ufuk BOZOĞLU
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 27-06-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03018808 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.