Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Esas: 1983/2174, Karar: 1983/2335 İçtihat

Üyemizin Özeti
Kendisine çekle yapılan ödemeyi kabul etmesine rağmen, bu ödemenin uyuşmazlık konusu alacak dışında başka bir borç ilişkisinden kaynaklandığını iddia eden taraf; işbu iddiasını kanıtlamakla yükümlüdür.
(Karar Tarihi : 03.05.1983)
"Davacı vekili, vekiledenin satım bedeli olarak davalıdaki 750.000 liralık alacağına karşılık, davalının İstanbul Belediyesi'ndeki hakedişinin devredildiğini, ancak temlik borçlusunca ödemeye yanaşmaması üzerine giriştikleri takibe itiraz edildiğini bildirerek itirazın iptali ve inkar tazminatına karar verilmesini istemiştir.

Davalı vekili, temlik borçlusu Belediye ile bu konudaki uyuşmazlıklarının başka bir dava konusu edilmesinin haklarındaki takibi haklı kılamayacağını, ayrıca temlikten sonra 300.000 liralık çekli ödeme yapıldığını bildirerek davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, temlik eden davalıyla temlik borçlusu Belediye arasındaki bu alacağa ilişkin davanın sonucunu beklemeden takibe girişilemeyeceği, çekli ödemenin başka bir hukuki ilişkiye ait olduğunun da kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.

1 - BK.nun 169/f.1 maddesi hükmü uyarınca, karşı edimli (ivazlı) temliklerde, temlik eden, alacağın temlik zamanında varolmasından sorumludur. Temlik anında alacağın hiç ya da temlik sözleşmesinde belirtildiği biçimde varolmaması temlik edenin sorumluluğunu gerektirir. Bilimsel öğretide de baskın biçimde kabul edildiği gibi, temlik ifa yerine yapılmış olsa bile, temlik eden ayrıca yüklenmese de, alacağın devralanın malvarlığına katılmasını sağlama yükümündedir. Temlik edilen alacağın tahsil edilememesinden temlik eden eski alacaklı sorumlu olacaktır (Prof. Dr. Selahattin Sulhi Tekinay "Borçlar Hukuku" İstanbul 1979, Sh.231; Prof. Dr. N.Feyzi Feyzioğlu, Borçlar Hukuku-Genel Hükümler, C.2, Sh.648 vd.,; Prof.Dr. Kenan Tunçomağ "Türk Borçlar Hukuku" C.1, Sh.1099).

Temlik konusu alacağın varlığı konusunda, temlik eden davalı ile borçlu İstanbul Belediyesi arasında çekişme bulunduğu ve aralarındaki davanın henüz sonuçlanmadığı anlaşılmasına göre, yukarıda belirtildiği gibi temlik bedelinden davalı sorumludur. Davacı, temlik edilen sıfatıyla sözkonusu davanın sonucunu beklemek durumunda değildir. Nitekim bunu kabul eden davalı, borcun 300.000 liralık bolümünü çekle ödediğini savunmaktadır. Bu itibarla, davacının değinilen konuya yönelik temyiz itirazlarının kabulü gerekmiştir.

2 - Davacı, çekle yapılan 300.000 liralık ödemeyi kabul etmekle beraber, bunun uyuşmazlık konusu alacakla ilgisi olmadığını ve başka bir borç ilişkisi nedeniyle yapılmış bir ödeme olduğunu ileri sürmüş bulunmasına göre bağlantısız bileşik ikrar niteliğini taşıyan bu beyanının doğruluğunu kanıtlamak yükü kendisine düşer. Mahkemece de davacıya bu hususu ispat etmesi için, olanak tanınmış olmasına karşın davacı sözkonusu çekli ödemenin başka bir hukuki ilişki nedeniyle yapılmış olduğunu kanıtlayamamış bulunduğundan bu yöne değinen temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 6 :Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 30-04-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02141690 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.