Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, Esas: 2005/5176, Karar: 2005/5723 İçtihat

Üyemizin Özeti
Davacı yüklenicinin ikame ettiği iş bedelinin tahsili istemli davada; yüklenici, taraflar arasında yazılı veya sözlü geçerli bir eser sözleşmesi olduğunu kanıtlayamamıştır. Ancak, davalı Belediye tarafından işin yapılmasına karşı çıkılmadığı gibi yapılan işler benimsenmiş ve maledinilmiştir. Bu durumda yapılan işin, BK m.410 vd. (TBK m.526 vd) kapsamında "vekaletsiz iş görme" kuralları gereğince yapıldığı kabul edilip; yapıldığı tarihteki serbest piyasa rayiçlerine göre bedeli hesaplatılıp işbu bedele hükmolunmalıdır.
(Karar Tarihi : 25.10.2005)
"Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

Davacı, malzemesi davalı Belediye Başkanlığınca karşılanmak üzere, bir önceki belediye başkanının istemiyle üç adet park ve oyun alanı yaptığını ve teslim ettiğini; ancak, belediye başkanı değişince 1.500.000.000 TL. tutarındaki iş bedeli kısmının ödenmediğini ileri sürerek tahsiline karar verilmesini istemiştir.

Davalı vekili, belediyenin yaptıracağı işlerin Devlet İhale Kanununa tabi olduğunu; yanlar arasında sözleşme yapılmadığını, önceki belediye başkanının istemiyle iş yapılmış ise onun sorumlu olması gerektiğini bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece davanın kanıtlanamaması sebebiyle reddine karar verilmiş ve verilen bu hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Yanlar arasında bedeli uyuşmazlık konusu olan işin yapımına yönelik yazılı ya da sözlü geçerli bir eser sözleşmesinin yapılmış olduğu, davacı tarafından yasal delillerle kanıtlanamamıştır (BK. madde 355). Ancak, davalı tarafından işin yapılmasına karşı çıkılmamış ve bedeli uyuşmazlık konusu olan işler Belediyece benimsenmiş ve maledinmiştir. O halde, davalı belediye yapılan işin bedelini ödemek zorundadır. Buna göre, mahkemece yapılacak iş; uzman bir bilirkişi aracılığıyla yerinde keşif ve inceleme yapılarak davacının yaptığı işin, Borçlar Yasası'nın 410 ve izleyen maddeleri hükümleri kapsamında "vekaletsiz iş görme" kuralları gereğince yapıldığı tarihteki serbest piyasa rayiçlerine göre bedeli bilirkişiye tesbit ettirilip varılacak sonuca göre bir karar vermekten ibaret olmalıdır.

Yukarıda açıklanan maddi olgular ve hukuksal nedenler mahkemece gözden kaçırılarak yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış ve hükmün bozulması gerekmiştir.

KARAR : Yukarıda açıklanan sebeplerle davacının temyiz itirazlarının kabulüne ve hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 25.10.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi."
Üye Notu : BK m.413 (TBK m.529) düzenlemesine göre "vekaletsiz iş görme hükümlerine göre" yapıldığı kabul olunan işin bedeli; "durumun gereğine göre zorunlu ve yararlı bulunan bütün masraflar ile faizinden" oluşmaktadır. Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'ne göre böyle durumlarda, yapılan işin bedeli, işin yapıldığı tarihteki yerel serbest piyasa rayicine göre hesaplanmalıdır. Başka bir ifadeyle Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, eser sözleşmelerinde, vekaletsiz iş görme hükümlerinin uygulandığı durumlarda işin bedelinin, BK m.366 (TBK m.481) muvacehesinde hesaplanması gereğini kabul etmektedir.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Borçlar Kanunu (Yeni) MADDE 481 :Eserin bedeli önceden belirlenmemiş veya yaklaşık olarak belirlenmişse bedel, yapıldığı yer ve zamanda eserin değerine ve yüklenicinin giderine bakılarak belirlenir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 13-04-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02862597 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.