Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Esas: 2004/22540, Karar: 2004/26972 İçtihat

Üyemizin Özeti
Ücret ve ücret olarak sayılan ödentilerin 1/4'ünden fazlası haczedilemez. Ancak kıdem tazminatı ve ihbar tazminatının tamamı haczedilebilir.
(Karar Tarihi : 27.12.2004)
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

1475 Sayılı Kanunun 28. maddesine göre, (4857 Sayılı Kanunun 35. maddesi) işçinin almakta olduğu ücretlerin dörtte birinden fazlası haczedilemez. İkramiye, toplu sözleşme farkı ve nema da ücretten sayılacağından onların da aynı koşullarda haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur. 6772 Sayılı Kanunun 4. maddesinde ise (fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyelerin) haczedilemeyeceği belirlenmiştir. Bu durumda, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi ödentilerin ücretten sayılacağına dair bir hüküm bulunmadığından tamamı, nemanın ve toplu iş sözleşmesi farkı ile ikramiyenin ise en fazla haczi mümkündür. Bu durumda mercice yukarıdaki ilkelere göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir,

KARAR : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle İİK.nun 366, ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 27.12.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Üye Notu : Yargıtay, ikramiye, fazla çalışma ücreti, hafta tatili çalışma ücreti, genel tatil çalışma ücreti, asgari geçim indirimi, fiş parası, çocuk parası gibi ödentileri 4857 sayılı İş Yasası'nın 32. maddesindeki ücret kavramı içinde düşündüğünden, bu ödentilerin de en fazla dörtte biri haczedilebilir. 35. madde kamu düzenine ilişkin olup, sözleşme ile işçi aleyhine değiştirilemez. Ayrıca İş Yasası, İcra İflas Yasasına nazaran, işçiyi koruyucu özelliği ve genel anlamdaki kuruluş amacı gereği öncelikli olduğundan İİK 83/2'deki asgari 1/4 oranındaki haciz işçi açısından geçerli olmayıp, azami haciz oranı 1/4 olarak kabul edilmelidir.
İlgili Mevzuat Hükmü : İş Kanunu MADDE 35 :ÜCRETİN SAKLI KISMI

İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.İbrahim YİĞİT
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 01-02-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02806306 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.