Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

GelirVK. MADDE 73

     
 
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 73
EMSAL KİRA BEDELİ ESASI
(Değişik fıkra: 04/12/1985 - 3239/56 md.) Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanununa göre belirlenen vergi değerinin %5'idir. Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve hakların maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlenmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin %10'udur.

       Aşağıda yazılı hallerde emsal kira bedeli esası uygulanmaz:

       1. Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadiyle bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması;

       2. (Değişik bent: 04/12/1985 - 3239/56 md.) Binaların mal sahiplerinin usul, füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi (Usul, füru veya kardeşlerden herbirinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmiş ise bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz. Kardeşler evli ise eşlerden sadece biri için emsal kira bedeli hesaplanmaz.);

       3. Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi;

       4. (Ek bent: 04/12/1985 - 3239/56 md.) Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda.
 1  Türkçe    (Madde son güncelleme Doç. Dr. Özge Yücel, 03-11-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

GelirVK. MADDE 73 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

GelirVK. MADDE 73 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

GelirVK. MADDE 73 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

GelirVK. MADDE 73 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

GelirVK. MADDE 73 Türkçeleştirme Önerileri

(Değişik fıkra: 04.12.1985-3239 s.y./56.m.) Kiraya verilen varlık ve hakların kira ederleri, benzeri kira ederinden düşük olamaz. Karşılıksız olarak başkalarının yararlanmasına bırakılan varlık ve hakların benzeri kira ederi, bu varlık ve hakların kirası sayılır. Yapı ve arazide benzeri kira ederi, yetkili özel orunlarca ya da mahkemelerce değerlenerek belirlenmiş kira ederi, bu yolla değerlenip belirlenmiş bir eder yoksa Vergi Yöntem Yasasına göre belirlenen vergi değerinin % 5'idir. Diğer varlık ve haklarda benzeri kira ederi, bu varlık ve hakların elde edilmesi için yapılan harcama tutarının, bu tutar bilinmiyorsa Vergi Yöntem Yasasının varlıkların değerlenmesi ile ilgili düzenlemelerine göre belirlenen değerlerinin % 10'udur. Aşağıda yazılı durumlarda benzeri kira ederi temeli uygulanmaz: 1. Boş kalan taşınmazların korunması amacıyla edersiz olarak başkalarının yerleşimine bırakılmasında; 2. (Değişik bent: 04.12.1985-3239 s.y./56.m.) Yapıların iyelerinin üstsoyu, altsoyu ya da kardeşlerinin yerleşimine özgülenmesinde (Üstsoy, altsoy ya da kardeşlerden her birinin yerleşimine birden çok konut özgülenmiş ise bu konutların yalnız birisi ile ilgili olarak benzeri kira ederi hesaplanmaz. Kardeşler evli ise eşlerden yalnızca biri için benzeri kira ederi hesaplanmaz.); 3. Varlık iyesi ile birlikte akrabalarının da aynı evde ya da katta yerleşmesinde; 4. (Ek bent: 04.12.1985-3239 s.y./56.m.) Genel bütçe içindeki kuruluşlar ve katma bütçeli yönetimler, il özel yönet...
(Şerh No: 2484 - Türkçeleştiren: Özge YÜCEL - Tarih : 13-12-2009)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04458094 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.