Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Av.K. MADDE 5

     
 
1136 S.lı Avukatlık Kanunu MADDE 5
Aşağıda yazılı durumlardan birinin varlığı halinde, avukatlık mesleğine kabul istemi reddolunur :
a) (Değişik : 23/1/2008-5728/326 md.) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı iki yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak,
b) (Değişik: 22/1/1986 - 3256/2 md.) Kesinleşmiş bir disiplin kararı sonucunda hakim, memur veya avukat olma niteliğini kaybetmiş olmak,
c) (Anayasa MAHKEMESİ 2012/116 Esas 2013/ 32 Karar sayılı 28.02.2013 Tarihli kararı ile iptal edilmiştir.),
d) Avukatlık mesleği ile birleşemiyen bir işle uğraşmak,
e) Mahkeme kararı ile kısıtlanmış olmak,
f) İflas etmiş olup da itibarı iade edilmemiş bulunmak (Taksiratlı ve hileli müfgisler itibarları iade edilmiş olsa dahi kabul olunmazlar),
g) Hakkında aciz vesikası verilmiş olup da bunu kaldırmamış bulunmak,
h) Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olmak.
(Değişik: 2/5/2001 - 4667/5 md.) Birinci fıkranın (a) bendinde sayılan yüz kazırtıcı suçlardan biri ile hüküm giymiş olanların cezası ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa uğramış olsa da avukatlığa kabul edilmezler.
(Değişik : 22/1/1986 - 3256/2 md.) Adayın birinci fıkranın (a) bendinde yazılı cezalardan birini gerektiren bir suçtan kovuşturma altında bulunması halinde, avukatlığa alınması isteği hakkındaki kararın bu kovuşturmanın sonuna kadar bekletilmesine karar verilebilir.
Şu kadar ki, ceza kovuşturmasının sonucu ne olursa olsun avukatlığa kabul isteğinin geri çevrilmesi gereken hallerde, sonuç beklenmeden istek karara bağlanır.
 3  İçtihat    1 Bilgi    (Madde son güncelleme Av.Ufuk Bozoğlu, 22-08-2013 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

Av.K. MADDE 5 İçtihatları

Baro tarafından verilen avukatlık mesleğine kabul kararı hakkında, Türkiye Barolar Birliği’nce verilen uygun bulma kararının, ilgilinin yasa dışı silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan aldığı cezanın çevresince bilindiği gerekçesiyle, Adalet Bakanlığınca iptali istemiyle açılan davada, itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanaatine varan Mahkeme, iptali için başvurmuş, AYM. (c) bendini oybirliği ile iptal etmiştir.
(Şerh No: 14952 - Ekleyen: Av.Hulusi METİN - Tarih : 13-08-2013)

Avukat olan davacının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Avukat olmadan önce Hakimlik ve Savcılık mesleğinden çıkarma cezası ile cezalandırılmasından dolayı; Avukatlık Kanunu'nun 5/b maddesi kapsamında kalacağı ve Baro levhasından silinerek Avukatlık ruhsatının İPTALİ işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı hakkında.
(Şerh No: 4120 - Ekleyen: Av.Elkan ALBAYRAK - Tarih : 07-02-2010)

Davacının memuriyet görevi sırasında işlediği efrada sui muamele suçundan mahkum edilmiş, kesinleşen mahkumiyet kararı tecil süresinin iyi halle geçirilmiş olmasından dolayı Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla esasen vaki olmamış sayılarak adli sicil kaydından silinmişse de, işlenen suçun niteliği avukatlık mesleğinin ilke ve amaçları ile bağdaşmadığından baroya kayıt isteminin REDDİNDE hukuka aykırılık bulunmadığı.
(Şerh No: 4118 - Ekleyen: Av.Elkan ALBAYRAK - Tarih : 07-02-2010)

Bu Maddeye Not Girin

Av.K. MADDE 5 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Avukat - Vekil
(c)fıkrası: Avukatlık mesleğine yaraşmayacak tutum ve davranışları çevresince bilinmiş olmak, 1.Avukatlık mesleğine yaraşmayacak tutum ve davranışlar… 2.çevresince bilinmiş olmak… gibi soyut ölçütler yerine, örneğin “TBB.Meslek ilkelerine aykırı tutum ve davranışları ispatlanmış olanlar”, denilebilir. (d)fıkrası: Avukatlık mesleği ile birleşemiyen (birleşmeyen) bir işle uğraşmak, Bkz.m.11,12 bilgi notu… (h)fıkrası: Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vüc...
(Şerh No: 3713 - Ekleyen: Av.Hulusi METİN - Tarih : 27-01-2010)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

Av.K. MADDE 5 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

Av.K. MADDE 5 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

Av.K. MADDE 5 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03580499 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.