Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

MK. MADDE 595

     
 
4721 S.lı Türk Medeni Kanunu MADDE 595
E. Vasiyetname ile ilgili işlemler

I. Teslim görevi ve alınacak önlemler
Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamesinin, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hakimine teslim edilmesi zorunludur.

Vasiyetnameyi düzenleyen veya muhafaza eden görevli ya da mirasbırakanın arzusu üzerine saklayan veya başka surette ele geçiren ya da ölenin eşyası arasında bulan kimse, ölümü öğrenir öğrenmez teslim görevini yerine getirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bu yüzden doğacak zarardan sorumludur.

Sulh hakimi, teslim edilen vasiyetnameyi derhal inceler, gerekli koruma önlemlerini alır; olanak varsa ilgilileri dinleyerek terekenin yasal mirasçılara geçici olarak teslimine veya resmen yönetilmesine karar verir.

Gerekçesi için Bkz.
 1 Bilgi    1  Çeviri    1  Ses Dosyası    (Madde son güncelleme Av.Ufuk Bozoğlu, 14-12-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

MK. MADDE 595 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

MK. MADDE 595 Şerhler, Notlar, Yorumlar

MK. 595 Madde Gerekçesi
Gerekçe; Yürürlükteki Kanunun 535 inci maddesini karşılamaktadır. Maddede, mirasbırakan tarafından düzenlenmiş olup da belirli kişi veya makamlarca saklanmakta olan ya da rastlantı sonucu ele geçirilen vasiyetnamelerin korunması güvence altına alınmaktadır. Korumanın etkili olabilmesi için mirasbırakanın vasiyetnamesini elinde bulunduran ya da ele geçirenlerin, geçerli olup olmadığına bakmaksızın, bunları mahkemeye teslim etme yükümlülüğü altında bulundukları düzenlenmiştir. Maddenin kenar...
(Şerh No: 2523 - Ekleyen: Av.Ufuk BOZOĞLU - Tarih : 14-12-2009)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

MK. MADDE 595 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

MK. MADDE 595 Yabancı Dil Çevirileri

It is imperative of delivery of the will of the legator, come to hand after his or her death immediately to judge of peace regardless of being valid or not. Official who draws up or maintains or one who keeps upon request of legator or obtains by any other way or finds in properties of legator the will, is liable to fulfil his or her duty of delivery as soon as he or she discovers death; otherwise he or she shall be responsible from damage to arise for this reason. Judge of peace, examines the will delivered immediately, takes required protection measures; rules on delivery of estate to legal heirs temporarily or administration of it officially by hearing those concerned if there is possibility.
(Şerh No: 14576 - Çeviren: Av.Kadir ORUÇ - Tarih : 19-05-2013)

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

MK. MADDE 595 Türkçeleştirme Önerileri

Bu Maddeye Ses Dosyası Ekleyin

MK. MADDE 595 Ses Dosyaları

Görme engelli meslektaşlarımız için ses dosyası
(Şerh No: 11448 - Ekleyen: Mustafa SÜRÜCÜ - Tarih : 26-04-2011)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03898692 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.