
(1) İşveren;
a) Çalışanların işyerinde karşılaşacakları sağlık ve güvenlik risklerini göz önüne alarak sağlık gözetimine bağlı tutulmalarını sağlar.
b) Aşağıdaki durumlarda çalışanların sağlık yoklamalarının yapılmasını sağlamak zorundadır:
1) İşe girişlerinde,
2) İş değişikliğinde,
3) İş kazası, meslek hastalığı ya da sağlık nedeniyle yinelenen işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde istemeleri durumunda,
4) İş sürerken, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.
(2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık yazanağı olmadan işe başlatılamaz.
(3) Bu yasa kapsamında alınması gereken sağlık yazanakları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde ya da hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır. Sağlık belgelerine ileri sürülecek karşı çıkmalar Sağlık Bakanlığınca belirlenen yargıcı hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.
(4) Sağlık gözetiminden doğan ödemeler ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek ödemeler işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz.
(5) Sağlık yoklaması yaptırılan çalışanın özel yaşamı ve onurunun korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulur.
