Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

İşK. MADDE 15

     
 
4857 S.lı İş Kanunu MADDE 15
DENEME SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ

Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

       Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.
 3 Bilgi    (Madde son güncelleme Engin Özoğul, 13-10-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

İşK. MADDE 15 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

İşK. MADDE 15 Şerhler, Notlar, Yorumlar

İŞ KANUNU TASARISI VE MADDE GEREKÇESİ:
HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METİN: Çağrı üzerine çalışma MADDE 15. - Yazılı sözleşme ile işçinin üstlendiği işin çıkması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmî süreli bir iş sözleşmesidir. Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne karar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi on saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen süre...
(Şerh No: 4935 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 20-03-2010)

Deneme süreli iş sözleşmelerinin işlevi tarafların gerekçe göstermeden, bildirimsiz ve tazminatsız olarak iş sözleşmesini derhal feshedebilecek olmalarıdır. Bunun dışında bu sözleşmelerle işçi hak ve alacakları konusunda bir kısıtlama yapılamaz.
Deneme süresi taraflara sadece iş aktini gerekçesiz, bildirimsiz olarak derhal feshetme hakkı tanır. Onun dışında işçi çalıştığı günler için ( fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri de dahil olmak üzere) hak kazanır, sigortalı sayılır, sendika üyesi olabilir, toplu iş sözleşmesinden yararlanabilir ve grev hakkını da kullanabilir. Deneme süresi geçirildikten sonra işe devam eden işçinin ileride hesaplanacak tüm kıdeme bağlı haklarında bu süre hesaba katılır. Örneğin Ka...
(Şerh No: 4203 - Ekleyen: Av.Derya DEMİR - Tarih : 08-02-2010)

Deneme süresinin başlangıcı işçinin fiilen işe başladığı tarihtir.
İş sözleşmesi ile işe fiilen başlama tarihi farklı ise, işe fiilen başlama tarihi deneme süresinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Hastalık, grev gibi iş sözleşmesinin askıya alınmasına sebep olan haller, deneme süresinin işlemesine engel teşkil etmez. Ancak taraflar bu nedenlerle denemenin amacına ulaşmadığı kanısındalarsa, fesih yetkisini kullandıktan sonra yasada belirtilen azami süreyi aşmamak koşulu ile ikinci bir deneme süreli iş sözleşmesi imzalayabilirler.
(Şerh No: 4201 - Ekleyen: Av.Derya DEMİR - Tarih : 08-02-2010)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

İşK. MADDE 15 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

İşK. MADDE 15 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

İşK. MADDE 15 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,02267098 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.