06-11-2015, 12:31
|
#1
|
|
Tapu Kütüğündeki Haczin Fekki
Alacaklı A kişisi, borçlu B kişisi aleyhine bir icra takibi başlatıyor. Bu kapsamda B ve taşınmaz sahibi C aleyhine B'nin kendisinden mal kaçırma amacıyla bu taşınmazı C'ye sattığından bahisle bir tasarrufun iptali davası(t.i.d.) da ikame ediyor.
T.i.d. devam ederken taşınmaz üzerine tedbir konulmuşsa da mahkemenin hükmettiği tedbir teminatının mahkeme yatırılmaması nedeniyle tedbirin kaldırılmasına karar veriliyor.
Tedbirin kaldırılmasından 18 ay sonra C kişisi taşınmazı D kişisine satıyor. Daha sonra t.i.d. sonuçlanıyor ve tasarrufun iptaline karar veriliyor.
D kişisi taşınmazın tapu kayıtlarını incelerken taşınmazına A'nın B'ye yönelttiği icra takibi nedeniyle taşınmazında haciz olduğunu görüyor.
Biz burada müdürlük muamelesini şikayet etmeyi düşündük, etiik de. Fakat sorun t.i.d'nın hükmünden kaynaklanıyor. Mahkeme hükmünde tasarrufun iptali ve "taşınmazın tapu kütüğüne A lehine haciz konması" diyor. Doğal olarak icra müdürü de "ben ilamda yazan hükmü uyguladım, tamam taşınmaz el değiştirmiş ama ilamı tartışamam,, çok açık" diyor.
Sonuç olarak icra hukuk mahkemesi genel mahkemede dava açılması gerekliliğinden şikayeti reddediyor. Burada yapılacak şey bildiğim kadarıyla taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesinde mülkiyet hakkına dayanarak haczin fekki için bir dava açmak.
Fakat merci kararı ne kadar doğru, t.i.d.'nın hükmünde bir sıkıntı yok mu..?
|